Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: odszumianie ??

Coś już napisał Awatar swaligora
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy
    Nagrywasz sobie akcję, która robi dla foty odszumianie przy pomocy zadanego plug-in'u a potem poprzez opcje automatyzacji puszczasz batch'a np. dla całego wskazanego folderu ze wskazaniem wcześniej nagranej akcji, jako tej do zastosowania. W dokumentacji Szopa jest to wszystko bardzo ładnie opisane.
    Faktycznie, poczytałem, douczyłem się, już mi prawie wychodzi :-) znaczy mam akcję nagraną, mamtylko kłopoty przy batch'owaniu tej akcji, bo jak ją zapuszczam na katalog to się pyta dla każdego zdjęcia jak je ma zapisać ale to kewstja doczytania manuala, dzięki wielkie :-)
    Szy

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swaligora
    Faktycznie, poczytałem, douczyłem się, już mi prawie wychodzi :-) znaczy mam akcję nagraną, mamtylko kłopoty przy batch'owaniu tej akcji, bo jak ją zapuszczam na katalog to się pyta dla każdego zdjęcia jak je ma zapisać ale to kewstja doczytania manuala, dzięki wielkie :-)
    Rozwiązujesz to w ten sposób, że w akcji zapisujesz też operację nagrania i zamknięcia pliku. Wtedy w batchu tam gdzie jest wybór "Destination" zostawiasz "None" (jest jeszcze Save and Close i Folder). Przykładowo może to wyglądać tak:
    1) otwierasz jakąs fotkę do odszumiania
    2) włączasz nagrywanie akcji o wybranej przez siebie nazwie (w obojętnie jakim secie - najlepiej stworzyć własny)
    3) odpalasz odszumianie
    4) teraz File ->Save As i podajesz lokalizację do zapisu (trafią tam wszystkie foty jechane potem batchem), parametry zapisu (kompresję) i zapisujesz
    5) zamykasz fotę
    6) wyłączasz nagrywanie akcji
    7) File->Automate->Batch: wybierasz odpowiedni set i nagraną akcję, jako Source podajesz folder z materiałem do odszumienia (jak są podkatalogi, to stawiasz ptaka w Include Subfolders), w Destination dajesz None i klikasz OK
    8) czekasz aż PS skończy robotę :-) Jeśli fotek jest dużo, to idziesz po piwko :-)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Coś już napisał Awatar swaligora
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy
    4) teraz File ->Save As i podajesz lokalizację do zapisu (trafią tam wszystkie foty jechane potem batchem), parametry zapisu (kompresję) i zapisujesz
    5) zamykasz fotę
    6) wyłączasz nagrywanie akcji
    7) File->Automate->Batch: wybierasz odpowiedni set i nagraną akcję, jako Source podajesz folder z materiałem do odszumienia (jak są podkatalogi, to stawiasz ptaka w Include Subfolders), w Destination dajesz None i klikasz OK
    8) czekasz aż PS skończy robotę :-) Jeśli fotek jest dużo, to idziesz po piwko :-)
    i tu był pies pogrzebany, bo ja chciałem, żeby podmieniał pliki, ale poskierowaniu do innego folderu wszystko chula aż miło :-)

zdięki za rade :-)
    Szy

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

i tu był pies pogrzebany, bo ja chciałem, żeby podmieniał pliki, ale poskierowaniu do innego folderu wszystko chula aż miło :-)

zdięki za rade :-)
    Możesz zrobić podmienianie (nadpisywanie) plików oryginalnych - po prostu w akcji zamiast nagrywać Save As nagrywasz Save a dalej jak w podanym wcześniej przepisie. Batch wtedy nadpisze oryginały przetworzonymi wersjami - tylko nie wiem czy to jest akurat dobry pomysł :-)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Coś już napisał Awatar fotosc
    Miasto
    Elizabeth , New Jersey

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    PS jeśli chodzi o odszumianie to moim zdaniem nędza.
    Masz dwa dobre programiki - noise ninja i net image - ja korzystam z tego drugiego.
    A nawet nie wiem czy oba nie mogą chodzić pod PS jako wtyczki??
    NIE WIEM JAK TO ZROBILEM ALE OBYDWA CHODZA W PS
    ale za to zbytnio nie umiem sie tym obsluzyc

Uzależniony

Domyślnie

kładziesz coś na klawisz "enter" i już..
    nie wszystkie akcje można nagrać bezproblemowo:-(
    Heniek

Początki nałogu
    Miasto
    POZNAN + 50

Domyślnie

ma ktos instrukcje pl do Neat Image? moze jest to gdzies opisane ...dzieki
    Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fmagik
    Instrukcje mozna zassac ze stronki NI in English
    5D + L

Początki nałogu Awatar Diabeł
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fmagik
    może to ci się przyda? :http://www.fotografia-przyrodnicza.a...ia/zdjecia.php

Początki nałogu Awatar p_lar
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

A dla tych lo lubą dużo czytać i porównywać, test 22 progsów odszumiających:
    http://www.michaelalmond.com/Articles/noise.htm
    Can-on, can-off... 50D+17-55IS+EF70-300IS

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów