Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Szkła do krajobrazu

Bywalec Awatar mssk
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Jak czytam o tym wyborze szkieł, to teraz już wiem, dlaczego rok temu będąc nad Bałtykiem używałem głównie 10-22 i 70-200 (czasami z TC1.4). W tym roku królowały 10-22 i 100-400.
    Regulamin pkt 8.

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    Raczej nie slyszalem i nie spotkalem sie z tym zeby krajobrazy robic stalka, troche to bezsensu, zoomy sa teraz tak dobre, ze sciagajac nawet przeslone do f16 itp nie ma roznicy ze stalka a przynajmniej mozna sobie pozoomowac jak trzeba
    Ja się spotkałem i nie uważam żeby było to bez sensu - wręcz przeciwnie

A co do jakości stałka v. zoom - wystarczy np. założyć zamiast 100-400 takie obiektywy jak choćby 100/2 lub 2,8, 200 lub 180, 300/2,8, 400/5,6 i porównać efekty. Wtedy różnice można zobaczyć

Przy krajobrazie zmiana szkieł nie jest problematyczna. Jedyny problem to tragarz, który będzie to nosił.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    Ja się spotkałem i nie uważam żeby było to bez sensu - wręcz przeciwnie
    jest sens uzywania stalek w szerokich katach, gdzie ostrosc rogow, winietowanie i znieksztalcenia horyzontu maja znaczenie. daleko nie szukajac, taki 17-40 nie jest asem w dziedzinie landszaftu. inna kwestia, ze jest zupelnie wystarczajacy

A co do jakości stałka v. zoom - wystarczy np. założyć zamiast 100-400 takie jak choćby 100/2 lub 2,8, 200 lub 180, 300/2,8, 400/5,6 i efekty. Wtedy różnice można zobaczyć
    tak i nie. istotna roznice to robi, jak na zdjeciach cos ma byc nieostre i jakosc tej nieostrosci ma znaczenie. tu niewatpliwie stalki maja przewage.

kluczowe pytanie jak duzy to jest odsetek zdjec dla fotografa. u mnie bardzo maly.

Przy krajobrazie zmiana szkieł nie jest problematyczna. Jedyny problem to tragarz, który będzie to nosił.
    tragarz na pewno. ale i z ta zmiana bywa roznie. jak robisz w deszczu czy mgle to przewalanie szkiel co kazde zdjecie nie jest najzdrowsze. jeszcze gorzej, kiedy pracujesz w duzym zapyleniu (wystarczy byle susza w lecie, nawet w polskim klimacie). no i oczywiscie tez jest problem zmieniajacych sie warunkow - w Polsce sie tego nie widzi, ale nad takim Morzem Polnocnym, gdzie wieje w diably niemal caly czas, swiatlo potrafi sie bardzo szybko zmieniac. zoom nie raz pozwolil mi zrobic od razu dwa ujecia i zwolnil od czekania 20 minut na kolejna przerwe miedzy chmurami

tak ogolnie, to zgadzam sie z tym, ze stalki ogolnie sa sensowna alternatywa, ale z perspektywy wiecznie smaganego wiatrami kraju wiatrakow i tulipanow absolutnie nie wyobrazam sobie pracy bez zoomow. jak jestem w Polsce (pod Wroclawiem), gdzie rzadko kiedy powiewa cos, co zasluguje na okreslenie wiatr, to doba idzie na tyle powoli, ze mozna do oporu robic stalkami. ale w Holandii w zyciu bym sie na to nie odwazyl. tutaj w dobrym plenerze w jedna godzine mozna zrobic i 50 zroznicowanych fot, tyle sie na niebie dzieje. zabawa w wymiane obiektywow bylaby czystym marnotrawstem ujec
    www albo tez flickr

Miasto
    kielce

Domyślnie

W sumie to się nie znam ale ja pierw szukam krajobrazu na ziemi - dopiero potem mając kadr gotowy czekam na wypełnienie tym co jest na niebie. Bardzo rzadko zdarza się odwrotnie.
    No i osobiście nie spotkałem jeszcze takich warunków przy fotografii krajobrazu, które by uniemożliwiały wymianę obiektywu (nie boję się czyszczenia matrycy ) Choć nie wątpię że takie są - choćby oberwanie chmury - ale wtedy stanowczo wolę siedzieć na piwku niż ganiać po polach z aparatem.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

W sumie to się nie znam ale ja pierw szukam krajobrazu na ziemi - dopiero potem mając kadr gotowy czekam na wypełnienie tym co jest na niebie. Bardzo rzadko zdarza się odwrotnie.
    no wlasnie w kraju wiatrakow nie jest lekko, bo to co na ziemii jest w diably jedno podobne do drugiego. no dobra, napisy na halach fabrycznych w tle sie zmieniaja nawet wiatraki sa w wiekszosci 2-3 podstawowych typow, a tylko jeden z tych typow jest malowany na rozne kolory tak dla odmiany

i trzeba dziergac przez ladne niebo, bo z dolu to sie cudow nie zrobi
    ale niebo... niebo jest w tym kraju odjazdowe. byle goraco nie bylo i wialo, to mozna w ciemno na zdjecia jechac i upajac sie chmurkami.

No i osobiście nie spotkałem jeszcze takich warunków przy krajobrazu, które by uniemożliwiały wymianę obiektywu (nie boję się czyszczenia )
    odkad mam 5D to czyszczenie stalo sie zmora. przy f/11 i gladkim tle trzeba na zdjeciu i z 50 plam odczyscic. rzezba w g*, za przeproszeniem i dmuchanie grucha tego problemu nie rozwiazuje. mam magika z 10km od domu, ktory za 25 EUR robi z matrycy praktyczne nowke, ale raz, ze trzeba zaplacic, a dwa, ze tez przez pol miasta podjechac i poczekac.

Choć nie wątpię że takie są - choćby oberwanie chmury - ale wtedy stanowczo wolę siedzieć na piwku niż ganiać po polach z aparatem.
    Holandia mnie nauczyla, ze im "gorsza" z polskiej definicji pogoda, tym wieksze szanse na fajne zdjecia. i ze dopiero jak wieje i sa chmury zaczyna sie zabawa w zdjecia. jak sie czlowiek przestawi z polskich przeswiadczen, to w 100% jasne staje sie, skad Anglicy maja taka wypasiona szkole krajobrazowcow. po prostu maja miejsca i swiatlo, zeby walczyc a do tego sa wytrzymali na warunki, w ktore w Polsce sie psa na dwor nie wypuszcza
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    swoja droga... polecam w San Quirico wlezc do knajpy na rogu zaraz za kosciolem (patrzac od strony glownej ulicy) - tak dokladnie to rog via dante aligheri i via della piazolla:
    http://maps.google.nl/maps?f=q&sourc...09656&t=h&z=17

i zamowic "pici al agglio" (czy jak sie to tam po tubylczu pisze) plus do kompletu lokalnego czerwonego jabola (Quirico albo Montepulciano - to drugie lepsze). tak odlotowego zarcia jak zyje nie pamietam... :-D
    Jadę właśnie tamtą trasą i zamierzam wleźć do tej knajpy i zjeść to cudo tak przez Ciebie polecane. Czy możesz opisać bliżej z czego się ono składa (sorry za OT).
    A przy okazji, obejrzałem Twoją zacną galerię.
    Ostatnio czytam książki o fotografii krajobrazowej.
    Czy mógłbyś coś polecić ze swojego doświadczenia akustyku ?
    Pozdrawiam !
    5DmkII, 50D, C17-40 f/4L, C24-105L, C70-300 f/4-5,6 IS USM, C10-22, C100 f/2,8 Macro

Miasto
    kielce

Domyślnie

do czyszczenia matrycy używam lenspen sensor klear (oryginalny, żadna hama czy "niewiadomoco")
    po czyszczeniu zero plamek przy f32. Pierwsze czyszczenie z sercem w gardle - teraz bez strachu rachu ciachu i po syfkach

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów