Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 69 z 69

Wątek: Pierwsza lustrzanka.

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Tak, tylko ze to tez jest ograniczenie, masz 6 osob ktore wychodza na scene naraz, ogniskowa obejmujesz tylko 1... i to w kadrze pionowym. Robisz xxx zdjec i cieszysz sie super hiper mega ujeciami, ale nie masz zadnego grupowego... Niektore ujecia robilem na dwa razy i laczylem jak panoramy... Ale jest to pol srodek. Majac kita, podchodzisz (dziwne, przeciez to zoom) i robisz zdjecie z bliska zeby zachowac F3,5. Ja wcale nie mowie o zoomowalnosci kita, tylko o 18-24mm jako praktycznie nie za jasna stalka Troszke sie nie zrozumielismy Prawie nigdy nie uzywam kita powyzej 35mm i gdybym mial kase to zdecydowanie kupil bym cos jasnego z zakresu 18-24mm.

A chwalic na CB sie nie bede bo wiem ze conajmniej jest jedna osoba ktora by mnie jakoscia/kadrami/obrobka zjadla na dziendobry w temacie ktory robie

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Wszystko to prawda, ale profil zdjęć został bardzo konkretnie podany i chodziło o portrety i feszyn. Kit może być przydatny jak aparatu używamy do przypadkowych zdjęć nie wiadomo gdzie, jeżeli natomiast wiemy co chcemy robić to już nasza głowa w tym żeby zaplanować sesję tak aby posiadany obiektyw był wystarczający. Tylko trzeba trochę pomyśleć zanim zrobi się zdjęcie i tu jest IMHO największa zaleta obiektywów stało ogniskowych.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Tylko ze portrety i feszyn to nie zawsze zdjecia pozowane na wielkich polaciach terenu. Pozatym majac konkretna ogniskowa i znajac jej slabe strony - np minimalna odleglosc zeby objac jakis konkretny fragment - zostawiamy sobie tylko wisienke z ciastka Portret w ciasnych pomieszczeniach ? nieeee, lepiej chodzmy w plener bo nie ogarniam w tym pomieszczeniu nawet polowy twarzy... Ja tam wole kita miec i wiedziec ze jest ciemny i zmusza do myslenia co dalej z ta jego ciemnota zrobic Chyba zdominowalismy lekko temat, wiec ja odpuszczam Swoje powiedzialem

annolina
    Guest

Domyślnie

Dobra, dobra. Oboje macie swoje zdanie i na pewno macie rację, bo każdy aparatu używa w inny sposób i co innego jest ważne. Dla mnie dobra światłosiła jak już wspominałam, dlatego 50 mm f/1.8 jest super, tylko wciąż ta ogniskowa. Yhm, ale muszę sobie jakoś radzić. Mam takie pytanie, które pewnie będzie dla Was głupie, ale nie jestem szczególnie dobra od strony technicznej Jaka ogniskowa jest tak jakby obrazem rzeczywistym? Tzn. jeżeli stanę sobie przed drzewem to jaka ogniskowa odwzoruję mi identyczną odległość?

Miasto
    wawa

Domyślnie

50 mm, ale na pełnej klatce. Na cropie 28 będzie zbliżone.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

annolina, nie bardzo rozumiem czemu Ty tak bardzo nie chcesz mieć kita jako drugiego obiektywu, on naprawdę nie gryzie ;-) W opisanej przez Ciebie sytuacji jak najbardziej polecam 50/1,8 ale nie jako jedyny posiadany obiektyw. We wszystkich aparatach z cropem uzyskasz kąt widzenia taki jaki daje 80mm na pełnej klatce, a to jest dość wąsko. Efekt - niektórych ujęć prostu nie zrobisz.

Zrób sobie mały test - w swoim A550 ustaw przy pomocy zooma ogniskową odpowiadającą 80mm i próbuj robić różne kadry nie ruszając zooma tak jakby go nie było

annolina
    Guest

Domyślnie

Nie wiem jak, ale dobra. KITa nie kupuję, biorą tą 50mm na próbę i będę zbierać dalej. W końcu mogę zacząć od portretów i jakichś dobrze zaplanowanych fashion. Zatem dzięki, dzięki, dzięki za pomoc, za rady:* Decyzja zapadła, kupuję !

Coś już napisał

Domyślnie

annolina moim zdaniem trafny wybór. Ta 50-tka będzie zdecydowanie lepsza moim zdaniem, niż kit. Przede wszystkim jest jasniejsza. Choć mogłabym się również zastanawiać na Twoim miejscu nad 85-tką

Miasto
    wawa

Domyślnie

Taa, 85tka na cropie to bardzo uniwersalne szkło, a jeżeli jeszcze przeczyta się wątek i znajdzie informację o budżecie to wtedy już nic tylko brać.

Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567

Uprawnienia umieszczania postów