Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 69

Wątek: Pierwsza lustrzanka.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

A tam, za bardzo się stresujecie tymi brzebiegami. Ja w tamtym miesiącu kupiłem jeden aparat z 65 tysięcami klapnieć i śpie spokojnie

50mm może być za wąsko, ale nie ma co przesadzać. Jak rozumiem, zdjęcia raczej chcesz statyczne robić więc zawsze od biedy możesz zrobić 2-4 kroki w tył i już. No chyba, że jakiś street czy coś, to będzie ciasno i nie ma co się ściemniać, na miasto ciężko wyjść z 50x1.6, ale chyba Ciebie to niedotyczy?

Co do puszki to bierz 400D. Ja bym brał 20D, bo moim zdaniem ta paszka jest znacznie lepsza (pomimo wieku). Oczywiście problemem jest znalezienie puszki z małym przebiegiem. Dlatego bezpieczniej jest zaproponować 400D.

50/1.8 na początek spokojnie starczy. Poczujesz ograniczenia to dozbierasz na wersje 1.4 i tyle. Nie ma co dramatyzować. Nie będziesz od razu robiła zdjęć do gazet i za pieniądze.

Co do tej przelotki, to jak mówili - nie jest potrzebna. Wszystkie korpusy z serii xxxD i od 20D do 50D (i pewnie 1000D?) działają zarówno z obiektywami EF jak i EF-S.
    Ta przelotka jest potrzebna do np. 10D, który nie działał tylko z obiektywami na bagnecie EF (pomimo tego, że był cropnikiem).

Coś jeszcze? Kupuj, rób zdjęcia, dawaj do oceny. Nie ma na kim się wyżywać ostatnio

Coś już napisał
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kronos Zobacz posta
    .....no i zostanie bez szkła.....chyba że pinhole :-D
    Tutaj chyba rolę gra głównie czas. 450D z 18-55IS za +300 do zakładanej kwoty to chyba na początek jest wybór wart rozważenia?

annolina
    Guest

Domyślnie

Wolę jak na razie gorszą puszkę;]
    Hm, trochę się nadal obawiam tej ogniskowej, ale cóż.. na nic innego nie mogę sobie pozwolić.
    A tak hipotetycznie, gdybym miała powiedzmy trochę wyższą kwotę to które szkło by było najlepsze? Które spełniało by moje oczekiwania [dobre światło i odpowiednia ogniskowa], a byłoby w takim normalnym zasięgu budżetowym? Co byście polecili?

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Wszystko zostało już napisane, najwyższa pora, zamiast ponownie zadawać te same pytania, przeczytać wątek jeszcze raz, wyciągnąć wnioski i podjąć decyzję.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jako pierwsza lustrzanka - zdecydowanie 450D -będziesz na pewno zadowolony/a. 400D lub 20/30D używane -nie ma sensu.
    50D, C28/1.8, C50/1.8, C85/1.8,C24-105, C70-200/4 IS

Miasto
    wawa

Domyślnie

A na czym opierasz tę śmiałą tezę?
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

A ja stwierdzam po wielokrotnym pytaniu: "jaka ogniskowa byla by odpowiednia" ze na poczatek KIT MUSI byc, zeby sprawdzic jaka ogniskowa jest potrzebna Obojetnie jaka puszka + kit + 50mm bo jasne i tanie = zestaw na poczatek wystarczajacy. Pozniej bedzie wiadomo jaka ogniskowa jest potrzebna, jakie swiatlo itp

Miasto
    wawa

Domyślnie

Ja natomiast stwierdzam że "niemanie" kita ani innego zuma może dobrze przysłużyć się pozytywnym nawykom fotograficznym. Zum rozleniwia, stałka zmusza do myślenia o kadrze.

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Tylko ze sa sytuacje gdzie stalka jest za waska a odejsc dalej nie mozna bo akurat ktos postawil sciane :\ Sam przechodzilem ostatnio taka sytuacje, pewnie smiesznie wygladalem przytulajac sie do sciany zeby uzyskac chociaz 5cm na odleglosci parunastu metrow ale inaczej sie nie dalo :\ KIT byc MUSI

Miasto
    wawa

Domyślnie

To kombinujesz jak zrobić zdjęcie w warunkach jakie masz do dyspozycji, jesteś zmuszony do użycia szarych komórek, mózg też potrzebuje ćwiczeń a do tego zamiast oczywistego kadru jakich tysiące wymyślasz rewelacyjne, nowatorskie ujęcie którym chwalisz się na CB a kolegom opada szczena i pieją z zachwytu. Kita wcale być nie musi.

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów