Pokaż wyniki od 1 do 10 z 69

Wątek: Pierwsza lustrzanka.

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Czy Wy trochę nie przesadzacie? W 99% wątków przy xxD kontra xD lub szybsze/nowsze xxD 99% postów twierdzi, ze lepiej inwestowac w szkło niż puszkę. Na wejściu w system 99% postów odradza xxxD na starcie kosztem szkła. Większość to nawet sugeruje żeby przeznaczyć całą posiadaną kasę na puszkę i czekać na szkło. Pewnie w tym czasie siedząc w sieci i oglądając tablice testowe.

20D wyszło w 2004 r. Migawkę ma na 50k kłapnięć. 450D wyszło w 2008 r. i ma migawkę na 100k. Taka mała zagadka: w 2009 r. jaki może być przebieg używanego 20D, a jaki 450D? Nad dodatkowymi elementami: inny target, inne zastosowania, etc. nie będę się rozwodził. Nie pamiętacie już, że jak wychodziło 20D to praktycznie nie miało konkurencji i kupowali ją wszyscy? Od studia, po śluby do landszafciarzy.

Seria xxxD ma swoje wady i swoje zalety. IMHO lepiej na początek kupić nieprzejechaną puszkę i znośne szkło niż zajechaną i kiepskie denko w imię zasad. Dziewczyna nie ma łap jak bochenki chleba i nie potrzebuje od razu jedynki, demonicznie mały wizjer także jakoś pozwala robić zdjęcia, ciężar serii xxxD też są nie bez znaczenia, etc, etc, etc.

Nie chcę żadnych wojen i przepychanek. Taki tylko głos rozsądku.

Tak na marginesie to 450 ma bardzo dobre opinie, np. tu: http://www.the-digital-picture.com/R...ra-Review.aspx

Cena? Wystarczy popolować na Allegro lub na forum i będzie się można zmieścić w zakładanej kwocie, albo poczekać chwilkę i dołożyć te 200-300 plnów.
    Ostatnio edytowane przez iDD ; 23-06-2009 o 18:51

annolina
    Guest

Domyślnie

No właśnie.. a jak trafia na coś z wyższym przebiegiem niż nr komórkowy? Trochę się tego obawiam, bo jak już Wam wspominałam chcę czegoś używanego, więc może mimo wszystko lepiej, żeby korpus był bardziej plastikowy itd niż żeby był strasznie zajechany. Już naprawdę nie wiem co robić..

tak na marginesie: 450d ma też ceny ponad mój budżet
    Ostatnio edytowane przez annolina ; 23-06-2009 o 18:42

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iDD Zobacz posta
    .. Większość to nawet sugeruje żeby przeznaczyć całą posiadaną kasę na puszkę i czekać na szkło. Pewnie w tym czasie siedząc w sieci i oglądając tablice testowe.

..Cena? Wystarczy popolować na Allegro lub na forum i będzie się można zmieścić w zakładanej kwocie, albo poczekać chwilkę i dołożyć te 200-300 plnów.
    .....no i zostanie bez szkła.....chyba że pinhole :-D

annolina
    Guest

Domyślnie

iDD - Niestety muszę zgodzić się z kolegą powyżej [nie żebym nie lubiła się z Tobą zgadzać, Kronos, ale wolałabym żebyś nie miał racji], nie ma szans na to, żebym wyszła z 450d i dobrym szkłem, nawet z samym body bym pewnie musiała kombinować, ale whatever. Bardzo bym chciała, ale jeszcze nie teraz.

Mellan - 35mm f/2.0 z pewnością wykracza, musiałabym jeszcze zbierać, a wolę mieć coś już i potem wymienić tracąc jakieś tam pln. Niestety, masz rację co do ciasnej ogniskowej.. trochę się tego obawiam. Do portretów super, ale jak z modą? Wyrobi?

a co do korpusu chyba posłucham mimo wszystko iDD. 20D też jest kuszącą propozycją, ale pewniej będę się czuła kupując 400d, a różnice nie są kolosalne.. hm?

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez annolina Zobacz posta
    .. Do portretów super, ale jak z modą? Wyrobi?...
    Dokładnie tak.
    Ciężko będzie wyrobić z całą sylwetką z 50mm na cropie ??:
    C-F-K - forever

annolina
    Guest

Domyślnie

Niestety wygląda na to, że na nic innego mnie nie stać. Tylko, że dla mnie fashion jest najważniejsze, więc co robić?!

Coś już napisał
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kronos Zobacz posta
    .....no i zostanie bez szkła.....chyba że pinhole :-D
    Tutaj chyba rolę gra głównie czas. 450D z 18-55IS za +300 do zakładanej kwoty to chyba na początek jest wybór wart rozważenia?

annolina
    Guest

Domyślnie

Wolę jak na razie gorszą puszkę;]
    Hm, trochę się nadal obawiam tej ogniskowej, ale cóż.. na nic innego nie mogę sobie pozwolić.
    A tak hipotetycznie, gdybym miała powiedzmy trochę wyższą kwotę to które szkło by było najlepsze? Które spełniało by moje oczekiwania [dobre światło i odpowiednia ogniskowa], a byłoby w takim normalnym zasięgu budżetowym? Co byście polecili?

Uprawnienia umieszczania postów