Dziekuje wszystkim za podpowiedzi Doszedlem do wniosku ze mozna kupic Canon 50D 18-200is pobawie sie nim troszke uzbieram i sprzedam i wtedy kupie lepsze szkielko (moze nawet dwa w miare dobre szkielka jak starczy)
Tez zastanawialem sie nad 40d ale jednak zostane przy 50D ..... (nie wiem czy dobrze zrobie ale mam andzieje ze za jakis czas bede zachwalac to body ;]
Też miałem taki problem z puszką i nie żałuję. Dzięki temu, zamiast posyłać obiektywy do niepewnego Canona, skorzystałem z mikroregulacji dla 3 obiektywów w tym canon 24-105 (+5) i dzięki temu mam szkiełka idealnie ustawione. Nie odczuwam czegoś takiego jak pływanie ostrości po ustawieniu mikroregulacji. Raz ustawiałem i po kłopocie.
O jasne, bijcie pokłony - eLki idą - bez przesadyzmu proszę.
W tej kwocie niech bierze 40d+T17-50 2.8+50 1.8 - lepszego rozwiązania nie ma.
Znając życie wygra jednak dyskoteka i bajery - bo się musi ładnie świecić i "mikroregulować", nieważne że to co wychodzi z puszki jest gorsze (50d+18-200 vs 40d+17-50)
Ostatnio edytowane przez wojkij ; 23-06-2009 o 20:45
Jeżeli chcesz się pobawić i sprzedać szkło, kup na allegro 28-135 IS ,używany za dobrą kasę, zdjęcia nie porównywalnie ładniejsze niż z 18-200, i do tego nie wygląda jak "pogrubiony" kit 18-55IS.
50D, C28/1.8, C50/1.8, C85/1.8,C24-105, C70-200/4 IS
superzoom 18-200 ci się raczej bardzo nie przyda, lepiej wydać mniej na kit i mieć więcej do jakiejś Lki.
a jak chcesz wszystko robić czyli i portret, i krajobraz, i zwierzęta, i sport, i wszystko to najbardziej uniwersalny 70-200.
Faktycznie "L" są gorsze od tamiego i pisze to gościu, który ma prawie same "L". Też przeszedłem przez tamrony, sigmy i piszę to aby inni nie musieli, a nie dlatego żeby sprzedaż canonowi wzrosła.
A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971
A czy ja mówię że to zła funkcja? Twierdze tylko że przy takim i innym budżecie nie warto do niej dokładać kosztem rzeczy zdecydowanie bardziej istotnych.
Chodzi raczej o to że te osławione "L" niekoniecznie muszą być w amatorskich zastosowaniach lepsze niż tammi. A wręcz mogą zaszkodzić. (a bo upadnie, a bo się zakurzy, a bo coś tam itd itp - z tamronem za 1,2k takich dylematów nie ma) No i do pewnych szkieł trzeba się dotrzeć przechodząc pewną drogę - jasne, można kupić na pierwsze auto nissana gtr ale udanej jazdy to raczej nie gwarantuje.
Ostatnio edytowane przez wojkij ; 23-06-2009 o 22:23