Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Jak włączyć żółtą lampkę doświetlającą AF w 40d...

Mieszany widok

Domyślnie Jak włączyć żółtą lampkę doświetlającą AF w 40d...

Szczena mi wczoraj opadła jak wczoraj zobaczyłem 40d które doświetla sobie AF tym żółtym światełkiem które jak mi się wydawało służy tylko jako sygnalizacja samowyzwalacza... Ustaliłem, że soft jest niemodyfikowany, i sprawdziłem jeszcze ustawienia custom fn. (doświetlanie AF było ustawione na tylko z lampą zewnętrzną - żeby było śmieszniej...).
    Za cholerę nie mogę tego u siebie ustawić... według właściciela tamtej 40d to on zawsze tak miał...
    40d + 17-40/4L + 70-200/4L

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

według instrukcji jest to lampka redukcji czerwonych oczu / kontrolka samowyzwalacza

czy to jest doświetlenie AF - szczerze wątpię
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    według instrukcji jest to lampka redukcji czerwonych oczu / kontrolka samowyzwalacza

czy to jest doświetlenie AF - szczerze wątpię
    Możliwe... tylko czemu zapalała się przy braku flasha zewnętrznego i zamkniętym wbudowanym?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qb4hkm Zobacz posta
    i zamkniętym wbudowanym?
    chyba nie bardzo, wez aparat otworz wbudowana lampe, zakryj obiektyw albo idz do ciemnego pomieszczenia i wtedy wbudowana lampa zacznie Ci blyskac stroboskopowo wspomagajac AF po czym jak sie ustawi to zaswieci sie dioda...

Tez nie rozumie ze nie moze ona dzialac na tych dwoch metrach jako wspomaganie, a tymbardziej czemu sie zapala po ustawieniu ostrosci :0

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Możliwe... tylko czemu zapalała się przy braku flasha i zamkniętym wbudowanym?
    Przytoczyłem to co jest w instrukcji

A od wspomagania AF jest lapma co już zostało napisane.

Chyba że wiesz lepiej od producenta, albo canon zataja funkcje aparatu przed użytkownikami.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Domyślnie

Ja to wszystko wiem... i wyobraźcie sobie moje zdziwienie gdy przy ZAMKNIĘTEJ! lampie i bez lampy wewnętrznej ujrzałem to żółte światełko... dziwne...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Taka lampke maja niektore analogowe EOS'y jak np. w moim 500 - wali ona mocno po oczach, ale w cyfrze tego juz nie ma, a na 100% nie w 40D.
    A dlaczego sie zapalila, pojecia nie mam

cypr_ian
    Guest

Domyślnie

A ja mam podobny problem. W programach od P do A-DEP zamiast stroboskopu zapala się ta lampka. Natomiast w trybach C i w trybach pełnej automatyki działa stroboskop. Ma ktoś pomysł co zrobić, żeby w trybach manualnych też był stroboskop zamiast tej małej lampki ?
    Pozdrawiam

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja to wszystko wiem... i wyobraźcie sobie moje zdziwienie gdy przy ZAMKNIĘTEJ! lampie i bez lampy wewnętrznej ujrzałem to żółte światełko... dziwne...

To światełko miga tak również przy samowyzwalaczu. A że 40D może mieć 2 sek albo 10 sek samowyzwalacza to może właściciel na tyle niezorientowany był że ciągle zdjęcia z 2sek opóźnieniem robił?

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    To światełko miga tak również przy samowyzwalaczu. A że 40D może mieć 2 sek albo 10 sek samowyzwalacza to może właściciel na tyle niezorientowany był że ciągle zdjęcia z 2sek opóźnieniem robił?
    Nie, myślę że to nie to Vitez.
    Ja miałem podobny przypadek z moją 50-ką.
    Też byłem zaskoczony gdy w ferworze robienia fotek,
    w sytuacjach nazwijmy to "ciemniejszych" aparat odpalał żółtą lampkę,
    po wciśnięciu spustu do połowy, jakby wspomaganie AF.
    Ale ja miałem taką sytuację tylko podczas jednej sesji i potem miałem to sprawdzić, bo w/g instrukcji powinno być strobo z wbudowanej lampy.

No ale jak to w życiu bywa - zapomniałem o fakcie, m.in. dlatego że przesiadłem się na wyższe czułości ISO, bardzo sporadycznie korzystając z błysku.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów