Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Prześwietlone foty w 10D

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez absolut
    Tak na marginesie to malo kto robi reporterke do prasy w RAWie.
    Reporterka to chyba niezbyt dobry przyklad... to akurat taki gatunek fotografii w ktorym prawidlowe naswietlenie ma dosc marginalne znaczenie. W reporterce wiele bledow sie wybacza oby pokazywala odpowiednia zawartosc: moment, sytuacje, uczucia itp.

Natomiast ogolnie by nadrobic slaba pojemnosc tonalna matrycy czyli zarazem mniejsza tolerancje na bledy naswietlania (w porownaniu do negatywu) mozna stosowac RAW wlasnie i sobie przy konwersji odpowiednie naswietlanie wyciagac.
    I tu sie powtorze - lepiej zrobic mniej ujec ale z wieksza tolerancja bledu naswietlenia, niz wiecej ale ze skopanym naswietleniem - placisz pojemnoscia karty za pewnego rodzaju nadrobienie slabszej pojemnosci tonalnej matrycy.

Ja np notorycznie niedoswietlam i wyciagam, przy obecnej pogodzie - balansujac na granicy jeszcze niebieskiego nieba a juz dostatecznie doswietlonego obiektu fotografowanego

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

mialem cos napisac o rawie, ale dam se spoqj..

raw uber alles.. :P

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    mialem cos napisac o rawie, ale dam se spoqj..

raw uber alles.. :P
    HA. Wygralem piwo. Sam ze soba sie zalozylem ze mimo wszystko Czacha - stary antyrawowiec nie wytrzyma i coskolwiek pisnie.
    Twoje zdrowie Czacha... wypije rano jak wroce z pracy 8)

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

no ale przeciez nie napisalem niczego :P

Uzależniony Awatar Aszu
    Miasto
    Bemowo

Domyślnie

Shadow,
    Aszu ----> Sorry że taki crosspost ale nie mam do Ciebie maila. Jak Ci się spisuje ten Canon 28-135 IS ? Jak rysuje, jak sprawdza się IS, co z wysuwaniem się szkła po obróceniu aparatu do dołu ? Takich kilka spostrzeżeń jak byś mógł mi napisać.
    Przecież w stopce mam linki do GG, maila.
    Ale co tam.

Aparat i szkiełko mam od 3 tygodni i jak narazie zrobiłem nim niecałe 950 fotek.
    Pierwsze wrażenia są jak najbardziej pozytywne.
    Praktycznie cały czas mam włączony AF i IS. (na MF zrobiłem może z 50 zdięć).
    AF (USM) działa przyzwoicie, i w miarę szybko, obręcze do regulacji ostrości i ZOOMA działają delikatnie i sprawnie. Robiąć zdięcie np nieba (bez chmór) ciężko złapać ostrość (AF) - ale to ma raczej każdy obiektyw. (to samo dotyczy ściany, czy białej kartki - to dla balansu bieli w budynkach. Trzeba zrobić większy kadr poza kartkę, pamiętając żeby w środkowym kółku w celowniku była biała kartka.
    Co do IS - chodzi w miarę cicho i działa dobrze do czasów około 1/6.. 1/2.
    Dłużej już nie dałem rady - zawsze wyszło ruszone. Albo trzeba oprzeć o coś aparat, albo przestać tyle pić.
    Jeśli chodzi o samoczynne wysuwanie się szkła po obruceniu aparatu do dołu to niezauważyłem - być może dla tego, że nie zwracałem na to uwagi -. Robiłem nawet kilka zdięć mrówkom ale na pełnym zoomie, więc mi się nic niewysuneło.
    Średnica filtra 72mm, brak gumki od strony złącza z aparatem (ponoć Lki mają uszczelkę).
    Przy robieniu zdięć z dużym zoomem i wbudowaną lampą błyskową z bliskiej odległości - obiektyw daje trochę cienia. Trza mieć exterlan lampe błyskową np 550Ex i już jest dobrze.
    Szkło mogłoby mieć mniejsze f, ale w tej cenie (ja dałem 2000 PLN) to ten obiektyw wart jest tej kasy.
    Co dalej. Zbieram na jakiś szeroki kont coś koło 17-40 z dużą dziurą (77mm). Albo Canon albo Sigma, co do modelu to sam niewiem. Może Tokina?
    //mj

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aszu
    Aparat i szkiełko mam od 3 tygodni i jak narazie zrobiłem nim niecałe 950 fotek. (..)
    To weź to wrzuć do działu z testami - ja też coś może dopiszę (używam od paru miesięcy)

Uzależniony Awatar Aszu
    Miasto
    Bemowo

Domyślnie

Aszu napisał:
    Aparat i szkiełko mam od 3 tygodni i jak narazie zrobiłem nim niecałe 950 fotek. (..)

To weź to wrzuć do działu z testami - ja też coś może dopiszę (używam od paru miesięcy)
    Poszło.
    //mj

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów