Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Prześwietlone foty w 10D

Mieszany widok

canonier
    Guest

Domyślnie Prześwietlone foty w 10D

Witam, jestem tu nowy, oglądałęm ale takiego tematu nie znalazłem.

10D, słoneczny dzień, słońce prawie w plecy, robie fote szarego budynku i po chwili na wizjerze mruga ponad 90% kadru (z wyjątkiem ciemnych drzwi), wszystko prześwietlone.
    Ustawienia 100 ISO, P, obiektyw Sigma 17-35,

Sprawdzięłm jeszcze raz ustawienia, wszystko wygląda OK, robie ponownie, i to samo.
    Po przełączeniu na Av (nic więcej), fota wychodzi prawie poprawnie, (miga prześwietlone tylko kawałek nieba). Za chwile wchodze do budynku, i robie foty z lampą, i jedne sa OK, a inne niedoświetlone. Wygląda jakby robione w ciemnym kościele.

Niestety teraz sobie pluje w borde, że te prześwietlone foty zaraz skasowałem, bo teraz nie mam co przeanalizować. Ale jutro powtórze foty i zobacze.

Czy ktoś maiął takie problemy??
    Bo ostatnio coraz częściej mam foty prześwietlone lub niedoświetlone (szczególnie z lampą 550EX)

Zastanawiam się nad wysłaniem aparatu do serwisu, bo mam go dopiero 3 miesiące.

Canonier

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

nie rób na P ale na M
    pod kciukiem masz też kóleczko do poprawki ekspozycji
    jutro juz takich samych zdjec nie powtorzysz bo słońce i chmury mogą dać zupełnie inne światło
    Canon 10D, EF 50mm 1.8, EF 28-135 IS, EF 70-210mm 3.5-4.5 EF-S 18-55mm, SpeedLite 550EX, Lander L830, Jeep Bag
    "...professionals only have a bigger trashcan."

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Re: Prześwietlone foty w 10D

Cytat Zamieszczone przez canonier
    Zastanawiam się nad wysłaniem aparatu do serwisu, bo mam go dopiero 3 miesiące.
    Przeswietlenia zdjec to problem fotografa nie aparatu.
    Trzeba odpowiednio do warunkow i obiektu fotografowanego odpowiednio dobierac: tryb pracy aparatu, tryb pomiaru swiatla, nastawy i korekty ekspozycji.

Nawet najnowsze pomiary swiatla nie sa doskonale bo polegaja na pewnych sztywnych algorytmach.
    Gdy zdarzaja sie sytuacje i warunki ktory zmylaja pomiar swiatla to trzeba albo inny tryb pomiaru zastosowac (najczesciej punktowy w kontrastowych miejscach i usredniac) albo stosowac manualne nastawy lub korekte ekspozycji.

Ja jako ze nie lubie dlugotrwalych wylcizen i tabelek stosuje drugi sposob - gdy pierwsze ujecie wykazuje przepalenia to daje -1 i spokoj 8) (najczesciej w RAW - jeszcze wiekszy spokoj).

Co do lampy to trzeba znac system dzialania E-TTL by wiedziec kiedy i dlaczego lampa przepala lub niedoswietla - to rowniez odpowiedzialnosc fotografa by znac swoj sprzet a nie jak fotki nie wychodza to slac od razu do serwisu .
    W E-TTL lampa zawsze dobiera sile wg pomiarow z centralnego punktu AF. Dlatego gdy po przekadrowaniu lub "przypadkiem" centralny punkt trafi na cos ciemniejszego niz to co ty chcesz dobrze oswietlic lampa to ci przepali. I tu mozna stosowac kilka rozwiazan: FEL, blokada ekspozycji pod oddzielnym przyciskiem (nie mam aparatu przy sobie to bym ci powiedzial ktora dokladnie Cn Fn to robi), albo repeta ujecia ze zmniejszona sila lampy - wybor rozwiazania rowniez zalezy w jakim trybie i jakim stylu robisz zdjecia z lampa.

Ja uzywam glownie trybu Av, lampa jako Auto (czyli wypelnienie fleszem, tzw slow sync) rowniez auto adjust fill flash tez na on... i najczesciej mam ustawione niedoswietlenie o 2/3 .

canonier
    Guest

Domyślnie

Pozwólcie, że sam sobie odpowiem na pytanie.
    Otóż poczyniłem testy, i co z nich mi wyszło:
    winę za wszystko ponosi, nie fotograf, czyli ja, ale jedynie obiektyw.
    Na programie Av, zrobiłem fote na najmniejszej przysłonie, (2,8) i fota jest super, to samo zdjęcie po 10 sekundach, ale przysłona przestawiona na 13, i zdjęcie prześwietlone, poprostu białe, migające na czarno.
    Próbowałem potem na dużej przysłonie wcisnąć podgląd głębi i bez efektu, nic się nie dzieje.

Wniosek jeden:
    OBIEKTYW SIGMA 17-35 1:2,8-4 EX HSM NIE NADAJE CIĘ DO CYFRAKA.
    z EOSem 5 chodzi doskonale.

Może ktoś chce kupić wyżej wymieniony obiektyw, SPRZEDAM

Canonier

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canonier
    Na programie Av, zrobiłem fote na najmniejszej przysłonie, (2,8) i fota jest super, to samo zdjęcie po 10 sekundach, ale przysłona przestawiona na 13, i zdjęcie prześwietlone, poprostu białe, migające na czarno.
    He, no niezle jaja 8) .
    Pozostaja ci dwie rzeczy - wymiana chipu w Sigmie tak by zgrywal sie dobrze z dSLR -kosztuje to podobno 109zl, dodatkowo w serwisie Canona przydaloby sie sprawdzic (juz po tuningu obiektywu w serwisie Sigmy) kompatybilnosc szkla z body i ewentualnie nastepny tuning tym razem body ze szklem.

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Canonier ja tak z zapytaniem jak robiles te foty to lampie miales wlonczony H
    synchro z kazdym czasem otwarcia, ja tak mialem jak zapomnialem go wlonczyc!,
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Domyślnie

rzeczywiscie sigma 17-35 jest dosc niefortunnym obiektywem jesli chodzi o wspolprace z cyfrowymi lustrzankami. Pozniejsza jej wersja zoptymalizowana do pracy wlasnie z dSLR jest juz ponoc lepsa ale nie mialem okazji testowac.

canonier
    Guest

Domyślnie

Powiem więcej, testy poszły dalej, i niestety w EOSie 5 też przysłona nie działa.
    Więc obiektywik idzie do serwisu.

Czy ktoś może polecić jakiś zaufany serwis, który naprawi tę przysłone i może przy okazji update chipa???

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie Re: Prześwietlone foty w 10D

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Przeswietlenia zdjec to problem fotografa nie aparatu.
    .

poczytaj testy analogowych Canonów
    czasami 60% zdjęć jest w nich prześwietlonych, to jest wręcz znak firmowy Canona

i powtórzę po raz kolejny

WIĘCEJ SAMOKRYTYKI W STOSUNKU DO POSIADANEGO SPRZĘTU!
    ON NIE JEST IDEALNY

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

tak, canon lubi wyciagac detale z cieni.. a co za tym idzie bardzo chetnie przeswietla jasne punkty w kadrze

wyjscia sa dwa: albo unikac mocno kontrastowych kompozycji.. albo zaczac fotograf na manualu, badz wyczuc algorytm odpowiedzialny za naswietlanie...

PS. nie wspominam o nastawach manualnych.. bo po co?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów