allxages nie zrozumiałeś. Ja nie podważam jakości optycznej Hoya czy Marumi - wręcz przeciwnie - uważam, że na UV to dużej różnicy się nie zauważy. Co innego polar. Mi jedynie chodziło o jakość wykonania. I tu mam do Hoya poważne zarzuty. I mówię tylko i wyłacznie o filtrze UV Hoya Pro1 w wersji SLIM 77mm. Ten mi się rozleciał fizycznie. mam też polar hoya, który już jest nieco lepszy. Z kolei miałem filtr B+W UV Slim 67mm i moim zarzutem do niego było to, że wymagał dedykowanego kapsla i nie dało się nakręcić polara. Większość tych problemów rozwiązał mi Heliopan SH-PMC 77mm SLIM, który jest idealnie zbudowany, nie winietuje, pozwala używać oryginalny dekiel i nakręcić polar. Ponadto szkło jest dużo grubsze, niż w Hoya i wygląda to wszystko porządnie. Co oczywiście nie znaczy, że optycznie jest lepszy od Hoya - jedyny dowód na to, to sposób produkcji filtra - Hoya z tego co wiem jest cięta z tafli, a Heliopan z SCHOTT-a.
Poza tym Heliopan się idealnie czyści i nie rysuje - Hoya zbiera przy każdym czyszczeniu małe ryski, szkło jest delikatne. Mam nadzieję, że jasno się wypowiadam i nikt mi już nie zarzuci, że "czepiam się" jakości optycznej
Pozdrawiam