Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: Filtry Marumi/Hoya/Heliopan

Uzależniony

Domyślnie

Kiedyś trafiłem na test filtrów oceniających głównie rozdzielczość oraz kolorystykę i zdecydowanie najlepsze były B+W i Heliopan (w jakimś wątku na Optyczne w komentarzach też ktoś podobne testy przytaczał). Tylko one osiągały rozdzielczość profesjonalnych obiektywów. Nalepsza Hoya (nie było jeszcze wersji Digital Pro lecz Super HMC) miała 30% spadek jakości, a najlepszy Marumi aż 45%. Swoją drogą zastanawiało mnie dlaczego Optyczne robiąc testy filtrów pominęło w nich rozdzielczość... może z góry postawiono sobie w redakcji cel aby Marumi i Hoye nie przegrały...

Trochę nie rozumiem decyzji osób, które płacą za obiektyw 3-5 tys i uważają że 200-300zł na filtr Helipoana czy B+W to już za wiele.
    Ostatnio edytowane przez renes ; 15-07-2009 o 22:32

Bywalec
    Miasto
    Kamienna Góra/Wawa

Domyślnie

renes:

a ja ci proponuję np. lekturę książki Buyology

http://www.martinlindstrom.com/index...buyology_about

zrozumiesz co to jest marka i czym się kieruje konsument

Może zrozumiesz wtedy swoje postępowanie

może to lekko odbiega od tematu, ale marka i cena nie zawsze musi być wyznacznikiem...

Uzależniony

Domyślnie

Ty pozostań przy zdaniu że B+W i Heliopan nie są wyznacznikiem jakości w filtrach (i przy poglądzie że i ch producenci to chochszaplerzy a rynek produkcji filtrów opanowali spiskowcy), a ja pozostanę przy swej decyzji nie kupowania Marumi, Hamy i Hoya

Miłego.

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    Nalepsza Hoya (nie było jeszcze wersji Digital Pro lecz Super HMC) miała 30% spadek jakości, a najlepszy Marumi aż 45%.
    Bzdura. Nie ma żadnej widocznej różnicy w ostrości, testowałem. Dla ewentualnych niedowiarków mogę wrzucić sample - z 85L bez filtra, z hoya, z marumi i z b/w...

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Dokładnie zgadzam się z przedmówcą mam heliopany, B+W,a ostatnio Hoya i nie ma na nich spadku rozdzielczości :-D.

Bywalec
    Miasto
    Kamienna Góra/Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    Ty pozostań przy zdaniu że B+W i Heliopan nie są wyznacznikiem jakości w filtrach (i przy poglądzie że i ch producenci to chochszaplerzy a rynek produkcji filtrów opanowali spiskowcy), a ja pozostanę przy swej decyzji nie kupowania Marumi, Hamy i Hoya

Miłego.
    Nie to ty masz takie podejście że wyznacznikiem jakości są marki. Owszem B+W Heliopan to dobre filtry, choć tutaj zależy też od modelu.

Dla mnie możesz kupować co chcesz, ale nie mów że inne marki to g... jeśli nie jesteś tego wstanie udowodnić... i że nie rozumisz ludzi... nie każdy się onanizuje widząc napis B+W

Ja kiedyś widziałem kosmite który dał mi testy filtrów i są inne niż ty mówisz

Coś już napisał

Domyślnie

och, och, po co te sprzeczki, po co ta manifestacja 'ja wiem lepiej'?
    na sprzecie swiat sie nie konczy, a jesli minimalnie jeden filtr wypada gorzej od drugiego to po co przykuwac do tego tak ogromna wage? w koncu i tak chodzi o to, co fotografujemy, a nie rozdzielczosc filtrow ;]

ja do swojej kolekcji nabylam ostatnio szara hoye i ani sie nie rozpada w rekach i obraz daje przyzwoity :]

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Bzdura. Nie ma żadnej widocznej różnicy w ostrości, testowałem. Dla ewentualnych niedowiarków mogę wrzucić sample - z 85L bez filtra, z hoya, z marumi i z b/w...
    No to czekamy ;-)

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Zgadywać nie chcę, ale zastanawia mnie dlaczego tak różne kolory wyszły?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dobra, jak dla mnie (patrząc na linki, ale chyba numeracja zachowana) najlepiej wyszło w kolejności: 4,2,3,1 z czego zauważalnie 1 gorzej od reszty...

z tym, ze ja patryzlem na caly napis hyperion, bo patrzac na cropy pokazane wyzej to ciut bym moze zmienil kolejnosc (np. 1 jest lepsze od 3, a 4 jakos nie powala )

napisz jeszcze jakie konkretnie filtry uzywales (a nie tylko marki) i napisz ktory jest ktory hehe
    Ostatnio edytowane przez allxages ; 20-07-2009 o 16:16 Powód: Automerged Doublepost

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów