Mój plecak jest na suchej półce, nie w piwnicy czy namiocie. Reszta graciarni też tam "leży" w stanie spoczynku (cokolwiek to oznacza)![]()
poziomo
pionowo na przedniej soczewce
pionowo na bagnecie
obojętne
Mój plecak jest na suchej półce, nie w piwnicy czy namiocie. Reszta graciarni też tam "leży" w stanie spoczynku (cokolwiek to oznacza)![]()
C-F-K - forever
Źródło nie jest wiarygodne - ot zwykły starszy fotograf który zdjęcia robi od lat kilkudziesięciu - członek ZPAF
Natomiast co do ustawienia pionowo lokalny sprzedawca powiedział iż należy stawiać obiektyw "na szkle" bagnetem do góry ponieważ bagnet ma mniejszą średnicę i łatwiej o wywrotkę obiektywu. Ale jak zauważyłem wszystkie obiektywy w gablocie ma szkłem do góry
Generalnie nie uważam żeby to miało jakieś znaczenie - ot możesz to nazwać wakacjami i sezonem ogórkowym. Chociaż może znajdzie się ktoś kto będzie posiadał jakieś sprecyzowane stanowisko poparte badaniami lub danymi producenta o tym w jakiej pozycji ustawiać obiektyw![]()
takie tam - jak uznasz że niewarte czytania i dyskusji - można zamknąć
o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze
Jak to czytam to ciekawei mnie jak dlugi cykl zycia przewidujecie dla swoich obiektywow. Wydaje mi sie ze sluza do robienia zdjec a nie lezakowania, to nie wino tylko narzedzie, jesli ktos nie huknie nim o podloge to pewnie zmieni na nowszy/inny zanim zdazy mu sie zniszczyc od krzywego lezenia.
"Ale jak zauważyłem wszystkie obiektywy w gablocie ma szkłem do góry"
Bo efektowniej sprzedazowo wyglada.
Jak nie ma osłony na bagnecie to chyba lepiej trzymać go szkłem do góry, przynajmniej kurz nie będzie się na bagnecie osadzał, a później wytrząsał w body po założeniu.
To się go spytaj o której konkretnie epoce szkieł mówi. M42, pierwszych z AF czy tych obecnie produkowanych? Technologia wykonania, wytrzymałość itp - w każdym szkle, u każdego producenta inna. Ale to że członek ZPAF tak mówi nie oznacza od razu że należy to brać za prawdę objawioną, póki nie znajdą się konkretne materiały techniczne potwierdzające taką tezę.
To taka prosta różnica między przechowywaniem użytkowym a reklamowymNatomiast co do ustawienia pionowo lokalny sprzedawca powiedział iż należy stawiać obiektyw "na szkle" bagnetem do góry ponieważ bagnet ma mniejszą średnicę i łatwiej o wywrotkę obiektywu. Ale jak zauważyłem wszystkie obiektywy w gablocie ma szkłem do góry![]()
.
Moje najstarsze szkło przechowywane w przeróżnych pozycjach to 6 letni 100-400 4.5-5.6 IS L . Na razie działa. Mogą być takie dane?Generalnie nie uważam żeby to miało jakieś znaczenie - ot możesz to nazwać wakacjami i sezonem ogórkowym. Chociaż może znajdzie się ktoś kto będzie posiadał jakieś sprecyzowane stanowisko poparte badaniami lub danymi producenta o tym w jakiej pozycji ustawiać obiektyw![]()
![]()
![]()
Całkiem sensowne pytanie. Moje szkła stoją na bagnecie.
Szczególnie uważam to za uzasadnione, gdy taki 85L nie jest podpięty do body. Stawiać to szkło (i kilka innych) odwrotnie, gdy przednia soczewka jest wysuwana (i bardziej podatna na uszkodzenie mechaniczne) byłoby przy jego ciężarze (ponad kilogram) nierozsądne. Oczywiście mówię o trzymaniu w warunkach domowych, gdzie może się zdarzyć, że nawet kilka dni nie używam sprzętu (rzadko).
Czytałem kiedyś o podobnym "problemie". Chodziło o to, że powinno się ściągać szkła z body, gdy nie są używane. Ponoć prawdziwi i poważnie podchodzący do swojej pracy profi tak robią. W czasach cyfry trochę szkoda narażać matrycę na zabrudzenie, jeśli jakieś szkło często gości na body.
Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9
A ja przechowuję/przenoszę sprzęt w takiej pozycji (podpięty do body). Tak najwygodniej jest wyciągać go z torby. A szkła w innych kiszeniach są ustawione bagnetem do góry bo też najwygodniej jest wyjmować.
panowie-ja proponuje po prostu używać obiektywów-a leżeć to mogą wina w piwnicy![]()
Jesli stoja w szafce - bagnetem do dolu, jakos nie widze jak mozna postawic inaczej. To jedyna mocna i stabilna czesc kazdego szkla.*
W torbie jak w torbie raz na glowie a raz do gory nogami. Z kazdej strony miekko, wiec co za roznica.
edit:
* No chyba, ze mamy szklo z tak wielka przednia soczewka, ze sie nie da![]()
Ostatnio edytowane przez siudym ; 23-06-2009 o 22:12