Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
Źródło nie jest wiarygodne - ot zwykły starszy fotograf który zdjęcia robi od lat kilkudziesięciu - członek ZPAF
To się go spytaj o której konkretnie epoce szkieł mówi. M42, pierwszych z AF czy tych obecnie produkowanych? Technologia wykonania, wytrzymałość itp - w każdym szkle, u każdego producenta inna. Ale to że członek ZPAF tak mówi nie oznacza od razu że należy to brać za prawdę objawioną, póki nie znajdą się konkretne materiały techniczne potwierdzające taką tezę.

Natomiast co do ustawienia pionowo lokalny sprzedawca powiedział iż należy stawiać obiektyw "na szkle" bagnetem do góry ponieważ bagnet ma mniejszą średnicę i łatwiej o wywrotkę obiektywu. Ale jak zauważyłem wszystkie obiektywy w gablocie ma szkłem do góry
To taka prosta różnica między przechowywaniem użytkowym a reklamowym .

Generalnie nie uważam żeby to miało jakieś znaczenie - ot możesz to nazwać wakacjami i sezonem ogórkowym. Chociaż może znajdzie się ktoś kto będzie posiadał jakieś sprecyzowane stanowisko poparte badaniami lub danymi producenta o tym w jakiej pozycji ustawiać obiektyw
Moje najstarsze szkło przechowywane w przeróżnych pozycjach to 6 letni 100-400 4.5-5.6 IS L . Na razie działa. Mogą być takie dane?