Zobacz wyniki ankiety: w jakiej pozycji przechowywać obiektyw

Głosujących
75. Nie możesz głosować w tej sondzie
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: pozycja obiektywu w stanie spoczynku :)

Mieszany widok

Bywalec

Domyślnie

Jak to czytam to ciekawei mnie jak dlugi cykl zycia przewidujecie dla swoich obiektywow. Wydaje mi sie ze sluza do robienia zdjec a nie lezakowania, to nie wino tylko narzedzie, jesli ktos nie huknie nim o podloge to pewnie zmieni na nowszy/inny zanim zdazy mu sie zniszczyc od krzywego lezenia.

"Ale jak zauważyłem wszystkie obiektywy w gablocie ma szkłem do góry"
    Bo efektowniej sprzedazowo wyglada.

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jz7 Zobacz posta
    Jak to czytam to ciekawei mnie jak dlugi cykl zycia przewidujecie dla swoich obiektywow. (...) jesli ktos nie huknie nim o podloge to pewnie zmieni na nowszy/inny zanim zdazy mu sie zniszczyc od krzywego lezenia.
    Canon 70-200 f/2.8. Data wypuszczenia na rynek 1995 (14 lat!!!) i do tej pory nikt nie może podskoczyć jakością i szybkością. Ma przed sobą jeszcze dobrych kilka lat i może dociągnąć do 20 lat.

Wersja z IS ma 8 lat, wyżej "podskoczyć" się już nie da więc też są szanse na 20 lat pracy, całkiem "długi cykl pracy".

Choć moim zdaniem w przypadku leżakowania szkieł równie ważnym tematem także to czy wybracje spowodowane ruchem płyt tektonicznych nie spowodują rozregulowania mechanizmu AF, IS, USM, KGB, CIA, FBI itp..

Uprawnienia umieszczania postów