Zobacz wyniki ankiety: w jakiej pozycji przechowywać obiektyw

Głosujących
75. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: pozycja obiektywu w stanie spoczynku :)

Początki nałogu

Domyślnie

Moje szkła leżą wszędzie tam gdzie chcą w pozycjach geometrycznie ustabilizowanych.

Gdyby miały się psuć od leżenia w niewłaściwej pozycji, oznaczałoby to, że sama masa elementów powoduje "zepsucie".
    Wobec tego proponuję taką zabawę w stylu "use your brain kid" - skoro obciążenia wynikłe z leżenia wprowadzać mają jakieś rozregulowania, to jakie rozregulowanie może wprowadzić takie hardcorowe zjawisko, jak przypięcie obiektywu do korpusu, używanie obiektywu do zrobienia zdjęcia? To dopiero może rozregulować...straszliwie. Jaki z tego wniosek? Przy każdym okresie nieużywania szkieł wypada je wysłać na ISS, aby sobie powisiały w próżni. Ale nie, tam na pewno je zniszczy promieniowanie kosmiczne.

Boże, co za problemy...
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Jak wiadomo szkło zawiera szkło, a szkło z czasem płynie.

Kiedy obiektyw stoi na bagnecie soczewki sie wybrzuszają do tyłu, a kiedy na twarzy -- soczewki się wybrzuszają do przodu. Stąd później problemy z BF/FF.

Obiektywy takie jak sigma 50/1.4 albo EF f/1.2 maja ciężkie soczewki które łatwo się wybrzuszają. Zamiast mozolnych poprawek w puszce, wystarczy postawic obiektyw np. na bagnecie jeśli ma FF na kilka godzin.

Natomiast przechowywanie obiektywów manualnych na boku powoduje zbieranie sie oleju z przesłony w jednym miejscu i niedobór w innym, wskutek czego przysłona może sie zatrzeć.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 24-06-2009 o 06:38

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jz7 Zobacz posta
    Jak to czytam to ciekawei mnie jak dlugi cykl zycia przewidujecie dla swoich obiektywow. (...) jesli ktos nie huknie nim o podloge to pewnie zmieni na nowszy/inny zanim zdazy mu sie zniszczyc od krzywego lezenia.
    Canon 70-200 f/2.8. Data wypuszczenia na rynek 1995 (14 lat!!!) i do tej pory nikt nie może podskoczyć jakością i szybkością. Ma przed sobą jeszcze dobrych kilka lat i może dociągnąć do 20 lat.

Wersja z IS ma 8 lat, wyżej "podskoczyć" się już nie da więc też są szanse na 20 lat pracy, całkiem "długi cykl pracy".

Choć moim zdaniem w przypadku leżakowania szkieł równie ważnym tematem także to czy wybracje spowodowane ruchem płyt tektonicznych nie spowodują rozregulowania mechanizmu AF, IS, USM, KGB, CIA, FBI itp..

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jagular Zobacz posta
    "use your brain kid" -
    Boże, co za problemy...
    przecież napisałem że to głupota

tyle że niestety są tacy, którzy w to wierzą

a problem jest na poziomie wielu poruszanych na tym forum

I proszę o zamknięcie
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

marzyciel9
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    A tak bardziej serio to podobno winny stać pionowo bagnetem w dół.
    600/4 też tak postawisz?

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów