A może aktualizacja firmware w puszce/lampie? (od razu mówie że nie wiem czy można samemu aktualizować w 580EX II czy może to zrobić tylko serwis)
A może aktualizacja firmware w puszce/lampie? (od razu mówie że nie wiem czy można samemu aktualizować w 580EX II czy może to zrobić tylko serwis)
Nie wiemAle pewnie serwis Ci odpowie jak ich zapytasz.
no ja mam 580EX II i uzywam tez czasami 550EX i owe lampy robia wszystko aby nie przepalic zdjec, moga niedoswietlic (w sumie zdarza sie to dosc czesto) ale przepalic? nigdy, niewazne czy palnik jest na wprost (chociaz bardzo rzadko tak robie zdjecia) czy palnik do gory w pomieszczeniu
Spotkałem się z podobnym objawem - sporadyczne , pomimo prawidłowych ustawień , mocno przepalone przez lampę zdjęcia - wina leżała w zabrudzonych stykach łączących elektronikę aparatu i lampy.
U mnie przeczyszczenie tych złącz rozwiązało problem.
6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...
Za gregiem u mnie było podobnie. Zabrudzone styki, po przeczyszczeniu objawy ustąpiły
Też chyba tak miałem raz, jak coś krzywo włozyłem lampę w sanki (580mkI na 20D)
Dzięki za sugestie dotyczącą brudnych styków! Wyczyszczę je najlepiej jak potrafię i sprawdzę czy objawy ustąpią. Mogło się też tak zdarzyć, że nie dokręcałem lampy tak jak trzeba - zwrócę na to uwagę. Porównałem właśnie mocowanie flash-a w moich egzemplarzach 350D i 50D ale nie widzę specjalnej różnicy...
Z serwisu dostałem odpowiedź, że 50D powinien działać z 580EX (tu bez zaskoczenia) oraz że mogą rzucić okiem na ten zestaw. Nie dowiedziałem się jednak jak chcieliby diagnozować problem ani, czy aktualizacja firmware lampy jest możliwa.
Czyszcząc styki rozkręcaliście obudowę lampy, czy ograniczaliście się do wystających elementów?
Lampy nie rozkręcałem wyczyściłem tylko stopke i wystające styki. Sanki aparatu również przeczyściłem i od tamtego czasu jest ok. Powodzenia