Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 109

Wątek: predkosc przesylu z 350 do kompa

Coś już napisał Awatar Robin
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Nie mając czytnika byłem zmuszony używać canonowskich aplikacji do przesyłania fotek przez jakiś czas i nie wspominam tego okresu najprzyjemniej :-) Zdecydowanie wygodniej jest wrzucić kartę do czytnika i samemu skopiować wybrane fotki pod Total Commanderem.
    5D| 350D+BG-E3| S15-30| T28-75| C85|
    Fotki tutaj: flickr.com/photos/robinfoto i tutaj: plfoto
    "Tylko kisielem spłynie prawda" - ruchoporu.org

Bywalec Awatar Golibroda
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Wydaje mi się,że zgrywanie przez czytnik jest praktyczniejsze. Próbowałem bezpośrednio z aparatu szło co prawda zdecydoweanie wolniej ale wkurzało mnie podłączanie tej malutkiej wtyczki do aparatu i wydłubywanie zatyczki gumowej aby dostać się do gniazda. A ciagłe wkładanie tej mikroskopijnej końcówki do mikroskopijnego gniazdka może źle skończyć się dla aparatu.Poza tym uciążliwe było padanie na kolana do gniazda USB w pececie.
    Jednak przychylam się także do kolegi "od kurtki" bo oprogramowanie o którym pisze jest sprytne (sam próbowałem).
    Więc każdy może wybrać coś dla siebie.
    Pozdrowienia
    Piotr

Canon Team

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sumas
    wracając do tematu,
    różnica szybkości transferu zdjęć do kompa, przez 350D, czy czytnik, jest praktycznie nie zauważalna
    Bajki opowiadasz. Moj czytnik Sandisk z Ultry II 1GB wyciaga ok. 6MB/s. Przez kabelek z aparatu nie wiecej niz 3MB/s. To jest 'niezauwazalne'?
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal
    Bajki opowiadasz. Moj czytnik Sandisk z Ultry II 1GB wyciaga ok. 6MB/s. Przez kabelek z aparatu nie wiecej niz 3MB/s. To jest 'niezauwazalne'?
    Ehem, ważne słowo Twój czytnik lub Twój aparat na Twoim komputerze :-/ Ja mam teoretycznie najszybszy istniejący czytnik Cardbus (jest używany jako referencyjny w testach na www.robgalbraith.com) a u mnie działa wolniej niż najtańszy Sandisk na zewnętrznej karcie USB... Podobnie swego czasu Vitez chwalił się nie wiadomo jakimi transferami databank<->PC a ja wyciągam w porywach do 5 (również mając jeden z najszybszych databanków). Wszystko zależy jak leży

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Ehem, ważne słowo Twój czytnik lub Twój aparat na Twoim komputerze :-/ Ja mam teoretycznie najszybszy istniejący czytnik Cardbus (jest używany jako referencyjny w testach na www.robgalbraith.com) a u mnie działa wolniej niż najtańszy Sandisk na zewnętrznej karcie USB...
    No. Ale to oznacza tylko tyle, ze u Ciebie cos jest popsute Moj czytnik biega po USB i zdecydowanie aparatowi daleko do jego wydajnosci
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal
    No. Ale to oznacza tylko tyle, ze u Ciebie cos jest popsute Moj czytnik biega po USB i zdecydowanie aparatowi daleko do jego wydajnosci
    Bo może to Twój aparat nie dogaduje sie z Twoim USB? Jeśli ktoś twierdzi, że mu działa szybko, to ja z założenia mu wierzę

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Golibroda
    Wydaje mi się,że zgrywanie przez czytnik jest praktyczniejsze. Próbowałem bezpośrednio z aparatu szło co prawda zdecydoweanie wolniej ale wkurzało mnie podłączanie tej malutkiej wtyczki do aparatu i wydłubywanie zatyczki gumowej aby dostać się do gniazda.
    to akurat prawda i zgodzę się z tym - zatyczka gumowa i gniazdko to słaba strona opisanego przeze mnie sposobu transmisji przez kabelek...

A ciagłe wkładanie tej mikroskopijnej końcówki do mikroskopijnego gniazdka może źle skończyć się dla aparatu.Poza tym uciążliwe było padanie na kolana do gniazda USB w pececie.
    to zapewne jest dyskusyjne: co jest trwalsze: gniazdko miniUSB czy gniazdo CF?
    (było tu o tym kilka razy)
    co do padania na kolana to można to rozwiązać na kilka sposobów:
    - obudowa PC z gniazdkami USB na górnej krawędzi,
    - czytnik kart razem z portem USB itp. w zatoce 5.25" lub 3.5"
    - gniazdka USB 2.0 w hubie monitora
    osobiście do zgrywania używam teraz laptopa, gdzie gniazdka są po prostu pod ręką

Jednak przychylam się także do kolegi "od kurtki" bo oprogramowanie o którym pisze jest sprytne (sam próbowałem).
    Więc każdy może wybrać coś dla siebie.
    wg mnie najlepszym rozwiązaniem byłoby połączenie obu rozwiązań, tzn. czytnik kart CF plus sprytne oprogramowanie, które zaraz po włożeniu karty - jeżeli to karta z aparatu - automatycznie przenosiłby zdjęcia do odpowiednich podkatalogów, potem czyścił kartę i dziękował za współpracę.

czy ktoś słyszał o takim sofcie??

bo jak nie, to trzebaby to, qr...de, napisać.....
    pozdro.,
    m.
    &#169; mxw | mm | deviant | portrety | fotoloader

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw
    wg mnie najlepszym rozwiązaniem byłoby połączenie obu rozwiązań, tzn. czytnik kart CF plus sprytne oprogramowanie, które zaraz po włożeniu karty - jeżeli to karta z aparatu - automatycznie przenosiłby zdjęcia do odpowiednich podkatalogów, potem czyścił kartę i dziękował za współpracę.
    Myślę że napisałbym sobie taki skrypt w pół godziny Z czego 15 minut to byłoby czytanie manuala do hald żeby umieć się podpiąć pod "włożenie karty".

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Myślę że napisałbym sobie taki skrypt w pół godziny Z czego 15 minut to byłoby czytanie manuala do hald żeby umieć się podpiąć pod "włożenie karty".
    no właśnie o tym mówię.
    tylko jednak zawsze wypada najpierw zadać to pytanie czy ktoś słyszał o takim sofcie?? żeby nie męczyć się po próżnicy
    pozdro.,
    m.
    &#169; mxw | mm | deviant | portrety | fotoloader

Bywalec Awatar feder
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ależ posiadasz już taki soft. Po włożeniu karty do czytnika wyświetla się okienko z pytaniem, co cchesz zrobić z nowo wykrytym dyskiem wymiennym. Ja sobie za pierwszym razem zaznaczyłem Run Camera Window (czy jakoś tak) i od tej pory po włożeniu karty do czytnika zdjęcia mam z pełną prędkością zgrywane, obracane i sortowane .
    Kiedyś miałem EOSa 350d z kitem...

Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów