Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 109

Wątek: predkosc przesylu z 350 do kompa

Mieszany widok

Bywalec Awatar Golibroda
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Wydaje mi się,że zgrywanie przez czytnik jest praktyczniejsze. Próbowałem bezpośrednio z aparatu szło co prawda zdecydoweanie wolniej ale wkurzało mnie podłączanie tej malutkiej wtyczki do aparatu i wydłubywanie zatyczki gumowej aby dostać się do gniazda. A ciagłe wkładanie tej mikroskopijnej końcówki do mikroskopijnego gniazdka może źle skończyć się dla aparatu.Poza tym uciążliwe było padanie na kolana do gniazda USB w pececie.
    Jednak przychylam się także do kolegi "od kurtki" bo oprogramowanie o którym pisze jest sprytne (sam próbowałem).
    Więc każdy może wybrać coś dla siebie.
    Pozdrowienia
    Piotr

Canon Team

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Golibroda
    Wydaje mi się,że zgrywanie przez czytnik jest praktyczniejsze. Próbowałem bezpośrednio z aparatu szło co prawda zdecydoweanie wolniej ale wkurzało mnie podłączanie tej malutkiej wtyczki do aparatu i wydłubywanie zatyczki gumowej aby dostać się do gniazda.
    to akurat prawda i zgodzę się z tym - zatyczka gumowa i gniazdko to słaba strona opisanego przeze mnie sposobu transmisji przez kabelek...

A ciagłe wkładanie tej mikroskopijnej końcówki do mikroskopijnego gniazdka może źle skończyć się dla aparatu.Poza tym uciążliwe było padanie na kolana do gniazda USB w pececie.
    to zapewne jest dyskusyjne: co jest trwalsze: gniazdko miniUSB czy gniazdo CF?
    (było tu o tym kilka razy)
    co do padania na kolana to można to rozwiązać na kilka sposobów:
    - obudowa PC z gniazdkami USB na górnej krawędzi,
    - czytnik kart razem z portem USB itp. w zatoce 5.25" lub 3.5"
    - gniazdka USB 2.0 w hubie monitora
    osobiście do zgrywania używam teraz laptopa, gdzie gniazdka są po prostu pod ręką

Jednak przychylam się także do kolegi "od kurtki" bo oprogramowanie o którym pisze jest sprytne (sam próbowałem).
    Więc każdy może wybrać coś dla siebie.
    wg mnie najlepszym rozwiązaniem byłoby połączenie obu rozwiązań, tzn. czytnik kart CF plus sprytne oprogramowanie, które zaraz po włożeniu karty - jeżeli to karta z aparatu - automatycznie przenosiłby zdjęcia do odpowiednich podkatalogów, potem czyścił kartę i dziękował za współpracę.

czy ktoś słyszał o takim sofcie??

bo jak nie, to trzebaby to, qr...de, napisać.....
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw
    wg mnie najlepszym rozwiązaniem byłoby połączenie obu rozwiązań, tzn. czytnik kart CF plus sprytne oprogramowanie, które zaraz po włożeniu karty - jeżeli to karta z aparatu - automatycznie przenosiłby zdjęcia do odpowiednich podkatalogów, potem czyścił kartę i dziękował za współpracę.
    Myślę że napisałbym sobie taki skrypt w pół godziny Z czego 15 minut to byłoby czytanie manuala do hald żeby umieć się podpiąć pod "włożenie karty".

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Myślę że napisałbym sobie taki skrypt w pół godziny Z czego 15 minut to byłoby czytanie manuala do hald żeby umieć się podpiąć pod "włożenie karty".
    no właśnie o tym mówię.
    tylko jednak zawsze wypada najpierw zadać to pytanie czy ktoś słyszał o takim sofcie?? żeby nie męczyć się po próżnicy
    pozdro.,
    m.

Bywalec Awatar GoTo
    Miasto
    Ząbki, mazowieckie

Domyślnie

no właśnie o tym mówię.
    tylko jednak zawsze wypada najpierw zadać to pytanie czy ktoś słyszał o takim sofcie?? żeby nie męczyć się po próżnicy
    http://www.breezesys.com/Downloader/index.htm
    Kopiuje gdzie chcesz i jak chcesz, usuwa, zmienia nazwy... guziki wiąże i przerywa ciążę
    EOS 300D UnD | Tokina AT-X 270 AF Pro II 28-70 f/2.6-2.8 | Canon EF 50 f/1.8 II | Tamron 75-300 f/4-5.6 LD | Sigma 18-125 f/3.5-5.6 DC
    Speedlite 420EX +Omni-Bounce | Lowepro SlingShot 200 AW | Hama Star 63 | karty Kingston
    Zenit 11 | Helios 58 f/2 + pierścienie makro

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    w końcu napisałem ten programik
    FotoLoader by MxW
    mi zajęło to dwa miesiące...

więcej info: http://canon-board.info/showthread.php?t=6462
    pozdro.,
    m.

Bywalec Awatar Golibroda
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

- czytnik kart razem z portem USB itp. w zatoce 5.25" lub 3.5"
    I o takim rozwiązaniu docelowym właśnie myślę ten mój czytnik CF to "pożyczka". Widział ktoś "zatoko-czytniki najchętniej na 3,5 cala ?, jakie ceny ?
    Pozdrowienia
    Piotr

Canon Team

Bywalec Awatar feder
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

I o takim rozwiązaniu docelowym właśnie myślę ten mój czytnik CF to "pożyczka". Widział ktoś "zatoko-czytniki najchętniej na 3,5 cala ?, jakie ceny ?
    Pierwszy z brzegu:
    http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?&idt=2572

A co do Camera Window, to można samemu wybrać program uruchomiony po downloadzie zdjęć - trzeba tylko w opcjach pogrzebać.
    Kiedyś miałem EOSa 350d z kitem...

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez feder
    A co do Camera Window, to można samemu wybrać program uruchomiony po downloadzie zdjęć - trzeba tylko w opcjach pogrzebać.
    mówisz o grzebaniu w opcjach czy w rejestrze?

bo w standardowych opcjach to można sobie wybrać tylko kilka rzeczy typu "print all", "print coś tam", "run slideshow" itp. z których najmniejsze zło to "open folder" czyli start ex browser.

niestety nie można wybrać "nie rób nic" albo "start acdsee" :-(
    pozdro.,
    m.

Bywalec Awatar feder
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

mówisz o grzebaniu w opcjach czy w rejestrze?

bo w standardowych opcjach to można sobie wybrać tylko kilka rzeczy typu "print all", "print coś tam", "run slideshow" itp. z których najmniejsze zło to "open folder" czyli start ex browser.

niestety nie można wybrać "nie rób nic" albo "start acdsee" :-(
    Masz rację - nie zagłębiałem sie za bardzo w te ustawienia, a byłem pewien, że można tam samemu wskazać program, któy ma być otworzony .Mi akurat odpowiada mi ZoomBrowser.
    Możesz spróbować Downloader Pro
    Osobiście go nie używałem i nie wiem, czy da się tam coś takiego ustawić.
    Ostatnio edytowane przez feder ; 18-08-2005 o 20:27
    Kiedyś miałem EOSa 350d z kitem...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów