Strona 11 z 11 PierwszyPierwszy ... 91011
Pokaż wyniki od 101 do 109 z 109

Wątek: predkosc przesylu z 350 do kompa

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Simon
    Bo ile mozna zyskac na zgraniu zdjec z karty powiedzmy 512, no ile... Badzmy powazni
    Ok 4,5 minuty.

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw
    he, he, to ja będę miał akurat odmienną opinię

jeszcze niedawno głosiłem tak, jak koledzy powyżej i używałem wyłącznie czytnika... (aż z drzwiczek od CF szedł dym, i to w kilku aparatach )

ale dla zabawy po kilku miesiącach posiadania 350D zainstalowałem dostarczony z nim software (ex browser czy coś). i obecnie tylko tego używam z uwagi na prostotę obsługi i transmisji (mówię tylko o transmisji plików, broń bossszzze o przeglądaniu fotek!).

chodzi o to, że:
    - podpinasz aparat do kompa i włączasz aparat - to wszystko, co trzeba zrobić.
    - transmisja rozpoczyna się automatycznie
    - transmitowane są tylko pliki niezgrywane wcześniej (gdybyś z jakichś powodów nie wyczyścił karty po ostatnim zgrywaniu, bo np. chciałeś komuś pokazać fotki na TV)
    - pliki są układane w automatycznie tworzone podkatalogi (np. \2005_08_16, \2005_08_17 itd.)

dlatego wygoda jest duża: wracam z focenia i pierwsze co robię jeszcze przed "zdjęciem kurtki", to podpinam aparat do PC lub laptopa (chodzą non-stop) i włączam aparat - transmisja rozpoczyna się i nie trzeba było nawet ruszyć myszką. gdy wracam "po zdjęciu kurtki", to wszystko jest już skopiowane i można siadać do oglądania.

dodatkowo testowałem kilka rozwiązań sprzętowych:
    - konwerter PCMCIA dla CF
    - czytniki USB 1.1 i 2.0 pod USB 1.1 i 2.0
    - EOS 350D pod USB 2.0
    i to ostatnie rozwiązanie jest najszybsze, choć faktycznie mój czytnik 2.0 nie jest rewelacją.

no to tyle, z mojej strony

to mi przypomina czasy pakowania pudełek od kaset VHS i pilotów od telewizorów w folię, by się nie niszczyły

**** tym sobie nie zawracam i zawsze wyjmuje kartę, zresztą inaczej nie miałbym jak z tanka korzystać, nigdy mi się z klapką nic nie działo, nie wiem tylko jak będzie w 20D, w 300D była ona dużo solidniejsza...

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcingreen
    no właśnie, na jakim etapie są testy???
    czyżbym przeoczył jakiś wątek???
    nie, nic nie przeoczyłeś, grupa testująca testuje i korzysta, mam już kilka opinii, wyszedł jeden bug (tylko jeden)(!), poza tym trzeba dorobić konfigurator/instalator i .... można publikować.
    na razie mam duuuużo innej roboty, ale myślę, że może w styczniu uda mi się to skończyć.
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    to mi przypomina czasy pakowania pudełek od kaset VHS i pilotów od telewizorów w folię, by się nie niszczyły

**** tym sobie nie zawracam i zawsze wyjmuje kartę, zresztą inaczej nie miałbym jak z tanka korzystać, nigdy mi się z klapką nic nie działo, nie wiem tylko jak będzie w 20D, w 300D była ona dużo solidniejsza...
    oj, oj, kolega wyciągnął moją wypowiedź sprzed kilku miesięcy i - jak niektórzy zauważyli - jest ona już mocno nieaktualna...

teraz znów polecam i sam korzystam wyłącznie z czytnika (takiego na PCMCIA w laptopie) i mxw fotoloadera* - wygoda i łatwość obsługi, choć nie demon prędkości

*on nawet nie potrafi ściągnąć fotek po kabelku z aparatu.

a co do drzwiczek: miałem kiedyś powershot A95 - tam klapka od karty to dopiero była masakra, za każdym razem miałem wrażenie, że coś się złamało, w porównaniu te klapki w 300D, 350D, 20D itp. to mniodzio
    pozdro.,
    m.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Ok 4,5 minuty.
    Sprawdzilem wlasnie, minuta i 38 sekund...
    Rzeczywiscie, kolosalna roznica ;-)

Don SzaSzlykos
    Guest

Thumbs down

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    Moj czytnik Sandisk z Ultry II 1GB wyciaga ok. 6MB/s. Przez kabelek z aparatu nie wiecej niz 3MB/s. To jest 'niezauwazalne'?
    a moj laptokowy czytnik Ultra CF wyciąga z Ultra 2gb karty 0,7 MB

niech szlag trafi taki komplet

Coś już napisał Awatar szymcik
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sumas Zobacz posta
    wracając do tematu,
    różnica szybkości transferu zdjęć do kompa, przez 350D, czy czytnik, jest praktycznie nie zauważalna, oczywiście w kompie usb 2.0, czytnik usb 2,0, karta hi-speed, kabel nie dłuższy niż 7 m
    pozdrowienia
    bueheheh bo niby długośc na tym poziomie ma tyle do znaczenia....
    Canon EOS Rebel; Canon Pixma 4500

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymcik Zobacz posta
    bueheheh bo niby długośc na tym poziomie ma tyle do znaczenia....
    Zdziwiłbyś się. http://www.usb.org/developers/usbfaq/#cab0. A USB 2.0 chyba pod tym względem jest jeszcze bardziej ograniczone, ale nie mam linka pod ręką.

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

kurde , temat ma juz 1,5 roku
    nie spodziewale sie ze ozyje
    a i dla zainteresowanych - od 1,5 roku korzystam z czytnika , zadne piny sie nie pogiely a dzwiczki od cf'ki do tej pory ciagle sie zamykaja
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Strona 11 z 11 PierwszyPierwszy ... 91011

Uprawnienia umieszczania postów