Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 36 z 36

Wątek: Dopalanie RAWów w postprocessie a ISO

Uzależniony

Domyślnie

A robiłeś testy? Gdzieś były na forum porównania ISO kontra wyciąganie. W tamtych konkretnych warunkach zdjęcia były nie do odróżnienia.

Jeżeli jednak są różnice, to czemu nie akceptujesz mojego wyjaśnienia z próbkowaniem? 14 bitów to niby dużo - ale zauważ że niedoświetlając kadr tak na prawdę wykorzystujesz do zapisu tylko dolne bity. Dochodzi szum kwantyzacji i dodatkowo będzie siadać dynamika tonalna.
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
    A robiłeś testy? Gdzieś były na forum ISO kontra wyciąganie. W tamtych konkretnych warunkach zdjęcia były nie do odróżnienia.

Jeżeli jednak są różnice, to czemu nie akceptujesz mojego wyjaśnienia z próbkowaniem? 14 bitów to niby dużo - ale zauważ że niedoświetlając kadr tak na prawdę wykorzystujesz do zapisu tylko dolne bity. Dochodzi szum kwantyzacji i dodatkowo będzie siadać dynamika tonalna.
    zgadza sie, dokladnie to mam na mysli.

zeby uscislic: rozumiem, ze z punktu widzenia liczby fotonow ISO100 w cieniach jest rownowazne odpowiednio wyzszemu ISO w srodku zakresu. rozumiem, tez ze bardzo dokladne probkowanie (ile by tych bitow nie mialo miec) pozwoli, zeby takie dwa pomiary wyprodukowaly jednakowe wartosci, bo w gruncie rzeczy rozchodzi sie o to samo.

natomiast, moje wrazenie jest takie, ze w przypadku moich puszek (30, 5) nie ma pelnej rownowaznosci wynikow, bo jednak uzycie wyzszych daje korzysci nad przewolywaniem. widze to chocby po tym, ze naswietlone w punkt ISO 800 jest w 5D bardzo przyzwoite, podczas gdy wyciaganie o 3EV ISO 100 daje wyrazny spadek szczegolowosci i czystosci.

przy czym tez mi sie wydaje, ze winowajca jest tu szum elektryczny - jesli to miales na mysli (bo nie wiem co to jest szum kwantyzacji - odchylenie od wartosci teoretycznej spowodowana kwantyzacja?)
    www albo tez flickr

Uzależniony

Domyślnie

Nie no, szum elektryczny występuje tak czy siak. Szum kwantyzacji tylko po spróbkowaniu. Obczaj sobie definicję na sieci

Nie wiem czy faktycznie jesteś akustykiem, ale dokładnie analogiczna sytuacja by miała miejsce gdybyśmy mieli baaardzo cicho nagraną płytę CD i potem wzmacniali sygnał z niej. Siądzie "szczegółowość i czystość" brzmienia, bo mimo iż płyta ma teoretycznie 16 bitów, to nagranych jest np 10, a reszta to zera Wzmacniając sygnał analogowy tego problemu nie ma.

PS: Zauważ że zarówno Twoje 30D jak i 5D zapisują RAWy tylko 12-to bitowe.
    Ostatnio edytowane przez Sober ; 28-07-2009 o 17:13
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Nie no, szum elektryczny występuje tak czy siak. Szum kwantyzacji tylko po spróbkowaniu. Obczaj sobie definicję na sieci
    ano, zrobilem to co powinienem byl zrobic juz wczesniej
    tak jak myslalem, tylko mnie nazwa zmylila. moze kwestia kierunku na
    polibudzie (matma), na ktorym szum zawsze byl tylko stochastyczny i bialy

Nie wiem czy faktycznie jesteś akustykiem, ale dokładnie analogiczna sytuacja by miała miejsce gdybyśmy mieli baaardzo cicho nagraną płytę CD i potem wzmacniali sygnał z niej. Siądzie "szczegółowość i czystość" brzmienia, bo mimo iż płyta ma teoretycznie 16 bitów, to nagranych jest np 10, a reszta to zera Wzmacniając sygnał analogowy tego problemu nie ma.
    zgadzam sie, przyklad jest jasny. wczesniej ubzduralo mi sie, ze pod wzgledem ilosci fotonow fotosite naswietlany "ISO 400 na zero" a naswietlany "ISO100 na -2EV" i potem wyciagany to to samo. co oczywiscie nie moze byc prawda. wzmocniona probka ISO 100 bedzie co do amplitudy (jesli mozna uzyc takiego okreslenia) podobna do niewzmocnionej ISO 400, ale juz nie co do znieksztalcen.

PS: Zauważ że zarówno Twoje 30D jak i 5D zapisują RAWy tylko 12-to bitowe.
    tak, tez o tym pomyslalem. nie mam jak porownac z 14-bitami wiec wierze na slowo, ze jest wyraznie lepiej
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

A ze tak niesmialo spytam, w czym wyciagac rawa o 3-4EV ? DPP pozwala zdaje sie ze tylko na +-2EV ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    A ze tak niesmialo spytam, w czym wyciagac rawa o 3-4EV ? DPP pozwala zdaje sie ze tylko na +-2EV ?
    LR ma możliwość do 4, ale już kasza wychodzi
    .

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów