Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: Dopalanie RAWów w postprocessie a ISO

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Dopalanie RAWów w postprocessie a ISO

Wiem, że mogło gdzieś kiedyś być, ale nie umiem wymyśleć keywordów do zapytania w google.

Sytuacja : ustawiamy na sztywno czas i przesłonę. Robimy jedno zdjęcie poprawnie naświetlone na przykład na iso1600, oraz drugie na 400. Wywołujemy oba zdjęcia, pierwsze na 0EV, drugie na +2EV. Które będzie "gorsze"? (szum, przepały, niedopały, rozpiętość tonalna)

Domyślnie

nie mozesz po prostu sprawdzic co ci bedzie bardziej odpowiadało ?
    i chyba oczywiste ze wyciagane 400 bedzie gorsze pod wzgledem szczegółów....bedzie po prostu duuuzo plam

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Chciałem zaoszczędzić sobie chwilę cennego aktualnie czasu, bo pewnie takie próby zostały już kiedyś poczynione, a ich rezultaty opublikowane na CB. Nie umiem po prostu wymyśleć frazy, której użycie dałoby jakieś wyniki w wyszukiwarce...

Zablokowany
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

hehehe...ciekawie to sobie wymyśliłeś...masz swoje body to sprawdź to sam... raczej wątpię żeby ktoś takie "testy" robił na każdym body i zamieszczał to w necie żebyś Ty znalazł zdjęcia zrobione takim body jak Ty...
    Szkoda czasu??
    Przecież szukanie tego więcej Ci zajmie niż sprawdzenie osobiście...nie rozumiem Cię...

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Leniuch
    Wyższe iso zmniejsza zakres tonalny, ale niedoświetlenie i wyciąganie w niższym to zapewne zniweluje.
    C-F-K - forever

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja bym powiedzial ze to zalezy od poniejszego postprocessingu. W kolorze gorsze bedzie zapewne wyciagane. Poza tym w praktyce wyszloby ponad 2. W BW lepsze byloby iso 400 i wyciaganie, kolor 1600 0 ev. Tak przynajmniej mi sie wydaje
    5dII, 30d, 20d, parę l, pws II plus, st-e2 i kompletny brak czasu... i tak naprawdę dopiero zaczynam.
    http://www.flickr.com/photos/piotrpawlowski/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Ja się nad czymś takim jeszcze nie zastanawiałem, ale pytanie fajne. Pewnie sobie kiedyś zrobię taki test z fotografią ściany [cóż, pierwszy raz wydaje mi się że jakaś ceglana ściana mogłaby się przydać ;]) i porównaniem. Pewnie wyjdzie tak jak pisze xpressive... Kiedy to samemu sprawdzę... w sumie to nie wiem, ale na blogu opiszę, bo pytanie powaznie zaciekawiło mnie ;]
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    pytanie powaznie zaciekawiło mnie ;]
    No mnie też, bo jak wrzuciłem do LR rawy podobnego zdjęcia tyle że różniącego się o trzy EV w iso i jeden EV w czasie i wywołałem je tak żeby było akurat. Rezultaty były różne, ale i warunki mogły się różnić, no i ta różnica 1EV w czasie. Trzebaby zrobić jakiś teścik. Myślę, że ściana jest najgorszym obiektem do prób. Ja raczej kombinowałbym z jakąś sceną z dużą rozpiętością tonalną coby zobaczyć jak wyglądają szumy w cieniach i jak bardzo można uratować jasności z obu zdjęć. Zatem jeżeli nikt takich prób nie czynił, to pewnie sam jedną dokonam.
    Ostatnio edytowane przez micles ; 22-06-2009 o 16:36

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Moja wczorajsza wypowiedź wydaje się być niefortunnie sformułowana. Chodziło mi, że zapewne przewagę niższego iso nad wyższym zniweluje wyciąganie i wyjdzie na mniej więcej to samo.
    Zastanawiałem się dziś chwilę na ten temat. Też jestem leniwy i nie chce mi się porównywać , ale jakie byłyby korzyści z wyższych iso gdyby ten sam, albo lepszy (teoretycznie) efekt można by było uzyskać z wyciągania? W sytuacji dużego niedoświetlenia wydaje się być sensowniejsze chyba użycie wyższego iso i odszumienie niż walka z wyciąganiem.
    C-F-K - forever

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No ale tak w zasadzie to co to jest iso w aparatach cyfrowych? Czy aby po prostu dSLR nie ma sztywnej czułości matrycy, a zmiany w iso to tylko przeliczenia cyfrowe?

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów