Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Filtry UV B&W MRC a HOYA SUPER HMC

Widok wątkowy

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez labo
    Witam,
    Poczytalem sobie rozne watki o filtrach na tym forum i poniwaz szukam filtra ochronnego wybor wlasciwie (jak dla mnie) pozostal pomiedzy filtrami b&W MRC a HOYA SUPER HMC.
    Tutaj rodzi sie nastepujace pytanie: o ile lepszy jest filtr B&W? Jak wiadomo skoro nie widac roznicy... ;)
    Czy ktos z Was mial w lapkach obydwa i moze napisac cos o roznicy w jakosci obrazu pomiedzy tymi dwoma? Moze ktos znalazl jakis test w internecie porownujacy te dwa filtry? Ja niestety nie znalazlem.
    Cześć,

Kup tańszy z nich i będziesz zadowolony.
    B+W faktycznie ma obwudke jakby z wyższego gatunku metalu niz Hoya ale czy to robi jakąkolwiek różnice?

Co do jakości samych szkieł... ja testowałem sobie polary: Hoya HMC (czyli ze średniej półki Hoya) i najwyższy znany mi model B+W (MRC slim), rożnicy w spadku jakości pomiędzy nimi nie ma żadnej (testowane na 50mm f/1.8), albo ja nie umiem testować - ale probowałem wielu różnych ujęć i faktycznie różnic brak. A jeśli Hoya ma jeszcze wyższe modele (chyba ze dwa rodzaje SHMC) i jest tańsza (?) to brałbym Hoye. Z czyszczeniem nie jest aż tak tragicznie, ale B+W faktycznie ciut łatwiej wyczyścić.

pzdr.
    Ostatnio edytowane przez po_lak ; 17-08-2005 o 21:33
    Cyfrowe życie zabija mnie,
    Cyfrowy browar, cyfrowy chLeb,
    Aaaaaaaaaa!

Uprawnienia umieszczania postów