Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Filtry UV B&W MRC a HOYA SUPER HMC

Coś już napisał
    Miasto
    Torun

Domyślnie Filtry UV B&W MRC a HOYA SUPER HMC

Witam,
    Poczytalem sobie rozne watki o filtrach na tym forum i poniwaz szukam filtra ochronnego wybor wlasciwie (jak dla mnie) pozostal pomiedzy filtrami b&W MRC a HOYA SUPER HMC.
    Tutaj rodzi sie nastepujace pytanie: o ile lepszy jest filtr B&W? Jak wiadomo skoro nie widac roznicy...
    Czy ktos z Was mial w lapkach obydwa i moze napisac cos o roznicy w jakosci obrazu pomiedzy tymi dwoma? Moze ktos znalazl jakis test w internecie porownujacy te dwa filtry? Ja niestety nie znalazlem.

Pozdrawiam,
    Rafal

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

B+W jest robiony z mosiadzu? w kazdym razie nie z aluminium i sie raczej przy patelni nie stopi ;] i filtry hoya sie piekielnie ciezko czysci. wiem bo sam takowy posiadam ;]
    350D

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez labo
    Witam,
    Poczytalem sobie rozne watki o filtrach na tym forum i poniwaz szukam filtra ochronnego wybor wlasciwie (jak dla mnie) pozostal pomiedzy filtrami b&W MRC a HOYA SUPER HMC.
    Tutaj rodzi sie nastepujace pytanie: o ile lepszy jest filtr B&W? Jak wiadomo skoro nie widac roznicy... ;)
    Czy ktos z Was mial w lapkach obydwa i moze napisac cos o roznicy w jakosci obrazu pomiedzy tymi dwoma? Moze ktos znalazl jakis test w internecie porownujacy te dwa filtry? Ja niestety nie znalazlem.
    Cześć,

Kup tańszy z nich i będziesz zadowolony.
    B+W faktycznie ma obwudke jakby z wyższego gatunku metalu niz Hoya ale czy to robi jakąkolwiek różnice?

Co do jakości samych szkieł... ja testowałem sobie polary: Hoya HMC (czyli ze średniej półki Hoya) i najwyższy znany mi model B+W (MRC slim), rożnicy w spadku jakości pomiędzy nimi nie ma żadnej (testowane na 50mm f/1.8), albo ja nie umiem testować - ale probowałem wielu różnych ujęć i faktycznie różnic brak. A jeśli Hoya ma jeszcze wyższe modele (chyba ze dwa rodzaje SHMC) i jest tańsza (?) to brałbym Hoye. Z czyszczeniem nie jest aż tak tragicznie, ale B+W faktycznie ciut łatwiej wyczyścić.

pzdr.
    Ostatnio edytowane przez po_lak ; 17-08-2005 o 21:33
    Cyfrowe życie zabija mnie,
    Cyfrowy browar, cyfrowy chLeb,
    Aaaaaaaaaa!

Coś już napisał
    Miasto
    Torun

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    Poczytaj posty w tym temacie p13ka
    http://canon-board.info/showthread.php?t=4041
    Ja posluchalem jego spostrzezeń i jestem zadowolony z czarnej HOYA SUPER HMC
    Choroba, jakos w ogromie postow ten mi przy wyszukiwaniu jakos umknal a forum nie czytam regularnie..

Cytat Zamieszczone przez po_lak
    Kup tańszy z nich i będziesz zadowolony.
    B+W faktycznie ma obwudke jakby z wyższego gatunku metalu niz Hoya ale czy to robi jakąkolwiek różnice?
    Mi nie robi

Cytat Zamieszczone przez po_lak
    Co do jakości samych szkieł... ja testowałem sobie polary: Hoya HMC (czyli ze średniej półki Hoya) i najwyższy znany mi model B+W (MRC slim), rożnicy w spadku jakości pomiędzy nimi nie ma żadnej (testowane na 50mm f/1.8), albo ja nie umiem testować - ale probowałem wielu różnych ujęć i faktycznie różnic brak. A jeśli Hoya ma jeszcze wyższe modele (chyba ze dwa rodzaje SHMC) i jest tańsza (?) to brałbym Hoye. Z czyszczeniem nie jest aż tak tragicznie, ale B+W faktycznie ciut łatwiej wyczyścić.
    Hoya SHMC jest tansza o ok. 170 zl dlatego sie zastanawiam. Gdyby roznica byla mniejsza, to bym wzial B&W. Czyszczeniem jakos sie nie martwie. Bardziej mi zalezy aby nie psuc sobie obrazu.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez labo
    Hoya SHMC jest tansza o ok. 170 zl dlatego sie zastanawiam. Gdyby roznica byla mniejsza, to bym wzial B&W. Czyszczeniem jakos sie nie martwie. Bardziej mi zalezy aby nie psuc sobie obrazu.
    Bierz Hoye. Szkło UV wprowadza znacznie mniej zmian do obrazu niż polar, jeśli (zakładając poprawność moich testów) w jakości obrazu pomiędzy polarami tych firm nie widać zadnej różnicy, to pomiędzy UV-kami też nie powinno być widać.

BTW. Mam też UV-ke B+W, ktoś z Lublina ma Hoye i jest chętny do testów? Pewnie też nie będzie żadnej różnicy
    Cyfrowe życie zabija mnie,
    Cyfrowy browar, cyfrowy chLeb,
    Aaaaaaaaaa!

Początki nałogu Awatar Semtex
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja mam czarne hoye i jest ok mam też b&w ale polar a to dlatego że dobra hoya była droższa od tego b&w przynajmniej tam gdzie szukałem
    5d + L plecak

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Semtex
    Ja mam czarne hoye i jest ok mam też b&w ale polar a to dlatego że dobra hoya była droższa od tego b&w przynajmniej tam gdzie szukałem
    A powiesz gdzie szukałeś i kiedy to było??? :rolleyes:

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    Każdy się ciężko czyści.
    Cześć!

Czy na prawdę powłoki wyższych modeli B&W czyszczą się tak samo ciężko, jak w filtrach Hoya?
    Ja mam UV(0) Hoya HMC Super i z czyszczeniem ciężko, a słyszałem, że B&W mają twardszą powłokę i miałem nadzieję, że też gładszą i łatwiejszą do czyszczenia.
    Ma ktoś może jakieś praktyczne doświadczenie?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ramirez
    Czy na prawdę powłoki wyższych modeli B&W czyszczą się tak samo ciężko, jak w filtrach Hoya?
    Nie. Mialem Hoye HMC i SHMC, teraz mam B+W MRC i zdecydowanie latwiej sie czysci - kropelka plynu do czyszczenia, pare ruchow sciereczka mikrofazowa i gotowe. Z Hoyi nie wszystko tak latwo schodzilo.

Coś już napisał
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Hoya to tragedia w czyszczeniu nie uwierzyl bym w to gdybym na wlasno oczy nie widzial heh

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów