Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Filtry UV B&W MRC a HOYA SUPER HMC

Coś już napisał
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

W sumie to najlepiej jest go w ogole nie brudzic. moze podam sposob na czyszczenie takich filtrow - ja po prostu gotuje wode w czajniku i nad para przytrzymuje na chwilke filtr, pozniej szmatka (ircha itp) przecieram. Czysci sie rewelacyjnie bez uzwania dodatkowych srodkow.

Coś już napisał
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Nawet Hoye. Sprawdzony sposob nie tylko przez moja osobe

Uzależniony

Domyślnie

Witam,
    Rok temu trafiłem na test filtrów, stronę zapisałem, ale gdy padł mi komp straciłem ją i potem już nie mogłem znaleźć. Test zrobiła chyba jakaś niemiecka gazeta foto najlepszych modeli filtrów różnych producentów. Ocena dotyczyła wyłącznie rozdzielczości i ostrości. Najalepiej wypadły B+W MRC i Heliopan (także wielopowłokowy lecz oznaczenia nie pamiętam) - obydwa miały 400 pynktów. Najlepsza Hoya SHMC miała tylko 280 punktów, a taka sama HAMA 180. Wniosek był taki, że tylko B+W i Heliopan nie "psują" (obniżają) rozdzielczości i ostrości dobrych obiektywów.

Bywalec Awatar K2_verti
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Heliopan to pewnie tylko SH-PMC 16 powłokowy - UV jest boska, ciężki filtr, klasa sama w sobie. OStatnio nabyłem i jestem w siódmym niebie.
    co do b&w po napyleniu są dodatkowo utwardzane - dlatego są lepsze od miękkich powłok hoya - dlatego też hoya ciężej się czysci.
    D3, D700, 24-70/2.8 (N), 70-200 VRII(N), SB-900(N), 50/1.8 (N)

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

a czy nie jest tak że b&w jest szklany z prawdziwego szkła cięty z cylindra a hoya to zwykły plastik ale nazywany dumnie szkłem organicznym
    widziałem kilka filtrów hoya i to był plastik tego modelu o którym piszesz nie widziałem

Początki nałogu Awatar filip71
    Miasto
    Wiśniowa Góra

Domyślnie

Ja pracuję na Hoya SHMC i dla mnie jest OK. Czyszczenie nie jest sprawą banalną ale i nie trudną. Do cięższych zabrudzeń używam zawsze nowopranej koszulki flanelowej + para z nad czajnika i do tej pory wszystkie zabrudzenia schodziły mi OK.
    Jedyny minus to fakt, że jak mi Canon 70-200 f/2.8 grzmotnął o ziemię to filtr się potłukł i tak pogiął, że był duży problem ze zdjęciem aluminiowej obwódki - to był dla mnie horror przy jego zdejmowaniu na imadle.
    Co do B&W nie mam doświadczenia.
    Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8L; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam! Do swoich szkiełek kupowałem zawsze UV Hoya Super HMC, wydawało mi się, ze to doskonałe filtry, do chwili kiedy nabyłem B&W MRC. Po dłuższym czasie użytkowania chcę zwrócił uwagę na 2 cechy B&W, które wpływają na moją ocenę.
    Po pierwsze,odnosze wrażenie, ze B&W o wiele dłużej utrzymuje czystość, nie brudzi się - kurz, czy inne zabrudzenia nie przyklejają się tak, jak ma to miejsce w przypadku Hoya. A jesli juz trzeba je czyścić, robi się to b.łatwo i skutecznie.
    Po drugie, w razie konieczności okręcenia filtra z obiektywu, w przypadku B&W jest to rzecz prosta, filtry drugiej firmy często klinują się, a próba ich odkręcenia to wręcz siłowanie się.
    Co do różnic w jakości optycznej nie wypowiadam się.
    No cóż, opróćz wspomnianych zalet B&W mają jedna zasadniczą wadę - cenę:-(
    Każdy zatem winien dokonac wyboru wg.potrzeb no i zamożności portfela.

Początki nałogu Awatar filip71
    Miasto
    Wiśniowa Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adam_k Zobacz posta
    a hoya to zwykły plastik ale nazywany dumnie szkłem organicznym
    widziałem kilka filtrów hoya i to był plastik tego modelu o którym piszesz nie widziałem
    Hoya SHMC to na pewno szkło - dwa w życiu przez swoje roztargnienie rozbiłem w drobny mak.
    Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8L; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Dopiero zaczyna Awatar Lysy665
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez filip71 Zobacz posta
    Jedyny minus to fakt, że jak mi Canon 70-200 f/2.8 grzmotnął o ziemię to filtr się potłukł i tak pogiął, że był duży problem ze zdjęciem aluminiowej obwódki - to był dla mnie horror przy jego zdejmowaniu na imadle.
    Co do B&W nie mam doświadczenia.
    O widze ze nie mi jednemu obiektywy spadają :P
    tj spadła mi sigma 18-200 z fitrem B&W, filterek jest oczwyscie stłuczony, ale nie ma zadnych wgniecen na obwodce filtra, a tym bardziej na obiektywie
    EOS 40D | 350D | Canon 28/1,8 | Canon 70-200/2,8 | Tamron 17-50/2,8 | Canon 50/1,8 | Canon 70-210/3,5-4,5 | 580EX II | poxiGRIP
    << EOS 100 + EOS 3000V >>

Coś już napisał
    Miasto
    Berlin

Domyślnie HELIOPAN i B+W

Watek dosc stary ale...

Uzywalem w mojej karierze fotograficznej wielu filtrow. Za tzw komuny filtry Hama byly marzeniem. Szybko jednak okazalo sie, ze nie byly warte kasy, ktora sie za nie placilo.
    O wiele trudniej bylo dostac filtry protect Nikona. Bylo sie w tamtych czasach nikoniarzem, wiec w "reichu" szukalo sie wlasnie tych filtrow.

Owczesna Hama rozmywala obraz, spadal kontrast, tracilo sie ostrosci. Nie bylo tego widac na pocztowkach, choc nie do konca. Hoya byla wtedy malo popularna. Jednak filtry Nikona, choc duzo drozsze byly the best.

Z wiekiem, doswiadczeniami z roznymi filtrami stosuje tylko i wylacznie Heliopany SH-PMC w wersji Slim do szerokiego 16-35 i 24-70, natomiast normalna szerokosc, grubosc do 70-200, poniewaz na nim, w pozycji transportowej musze miec dekiel, a ten rysowal filtr typu SLIM, gdyz pierscien jest za waski.

Przerobilem tez B+W, ktore uwazam za swietne szkielka ale dla mnie byly za cieple. Canon i tak ma ciepla optyke (typu L), wiec dodatkowego ocieplacza nie potrzebuje.

Niestety czasem moga wystapic bliki spowodowane uzywaniem filtrow, poniewaz zakladajac je, mamy dodatkowa powierzchnie odblaskowa. Heliopany maja wysmienite powloki, nie trace kontarstu, ostrosci, a na powiekszeniach nie widze roznicy pomiedzy fota z i bez filtra. Powiekszenia o dluzszym boku 100 cm z 1 DMkII

Gdyby byla mozliwosc kupienia protectow Canona w Polsce, to kupilbym filtry Canona. Teoretycznie firmowka powinna byc najlesza. Ale kupic cos z wyposazenia Canona w IV RP jest dosc trudno.

Kupuje srednice 77 mm i w RaysFoto zaplacilem za sztuke okolo 320 zl za SLIM. Cena wydaje sie mi bardzo rozsadna, tym bardziej, ze Heliopan uwazany jest za fotograficznego RR

Jesli masz dobre szklo, to nie zaluj kasy na dobre filtry. Jesli masz kitowca, to szkoda kasy na jakikolwiek filtr.
    Pamietaj, ze to wlasnie szklo odpowiada za przeniesienie tego, co powstalo w twojej glowie.

1 - Heliopan
    2 - B+W
    3 -
    4 -
    5 -
    ::: Canon EOS 1D MkIII & Canon EOS 1Ds MkIII ::: Canon EOS 5D MkII ::: EF 16-35/2.8 L II USM ::: EF 24-70/2.8 L ::: EF 70-200/2.8 L IS ::: EF 300/2.8 L IS USM ::: EF 400/2.8 L IS USM ::: EF 600/4.0 L IS USM ::: Extender EF 1.4x II ::: Extender EF 2.0x II ::: Speedlite 580EX II :::

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów