Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 107

Wątek: Wzbudzanie podziwu u przechodniow

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Zainteresowanie wzbudza 400 2.8 Ostatnio musiałem z tym cholerstwem łazić między ludźmi i... strasznie mnie to wkurzało. Ciągle ktoś podchodził zapytać o coś, a komentował każdy. A i tak żadnej laski nie poderwałem

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ElSor Zobacz posta
    Ja bylem bardzo zainteresowany a wrecz przerazony jak widzialem "Pana fotoreportera" w Lednicy z 1d MkIII na szyi, z lampa w kieszeni polaczona kabelkiem z body, na body na przemian 70-200 f2.8 IS oraz (chyba) 24-70 IS ktore po zmianie bez zakladania jakiegokolwiek dekielka wrzucal do torby przypietej do paska a zmienial obiektywy srednio co 30-60 sekund (po doslownie kilku zdjeciach)
    Taka praca fotoreportera. Nie rozumiem skąd zdziwienie. Oni tym pracują.
    Cytat Zamieszczone przez LISU Zobacz posta
    na dobrą sprawę to wszędzie można dostać w ryj :]
    lampy unikam w takim samym stopniu jak fotografowania w ostrym słońcu, poza tym na koncercie z dużą odgrodzoną sceną, gdzie i tak trzeba strzelać tele to bez sensu. ale przecisnąć sie pomoże
    Jeszcze kiedyś to się bardzo bałem o sprzęt, bo chyba z 5 razy jako młodzieniaszek byłem zaczepiany przez dresów i niejednokrotnie przyjąłem piąchę lub buta na ryj. Zawsze pomagały wtedy długie nogi. Nie chciało im się mnie gonić. Leniwi są Teraz jakoś mi przeszło, nie wiem w sumie dlaczego, ale jakoś uwierzyłem w to, że ludzie nie są aż tak źli. Nawet nie wiem dlaczego... A może to przez mój niecodzienny wzrost (190cm)...

Lampa - o zgrozo! Jak już to od sufitu albo na kablu.
    Cytat Zamieszczone przez solver Zobacz posta
    tak, o ile wpuszczą Cie na koncert z aparatem, no chyba, że wchodzisz z wielką plakietką która Ci na to pozwala. Już wiele razy zdarzyło mi się, że na koncert nie mogłem wnieść "urządzeń rejestrujących".. a okazywało się, że z jakieś gazety koleś zdjęcia małpką robił
    Niejednokrotnie wbijałem się tu i ówdzie "na Lkę wiszącą na klacie". Ochroniarze często nie pytają kto ja, tylko wpuszczają. Co innego z imprezami akredytowanymi, wtedy to trzeba się postarać
    Cytat Zamieszczone przez missgruszka Zobacz posta
    Jeżeli chodzi o mnie to zawsze większe zainteresowanie budzi moja modelka (czy nawet model) niż ja czy mój skromny aparacik:>
    Też prawda.
    Cytat Zamieszczone przez bartheq Zobacz posta
    chodzi z dwoma aparatami (:
    Ja często chodzę z trzema :
    (fot. Paweł Warliński)
    (i dodatkowo słuchawki jako ochrona przed wybuchami - rekonstrukcja wojenna)
    (żeby mieć 3 szkła pod ręką, bo inaczej nie umiem, lubię przepinać :P)
    i nie narzekam, bo wiem że ma to jakiś cel i później mam dobre według mnie zdjęcia.
    Ostatnio edytowane przez micles ; 24-06-2009 o 22:31

Domyślnie

Hehhe, w sumie śmieszny temat, taki wakacyjny... Powiem Wam, jak to jest w IRL: generalnie ludzi tutaj dmucha kwestia aparatów fotograficznych. W centrum Dublina i w małych miejscowościach można nosić sobie sprzęt foto za równowartość dobrego samochodu całkowicie bezpiecznie. Czasem miło sobie popatrzeć na babcie lat 60 z jedynkami (autentyk!) czy młodych chłopaków z Leicą (po dziadku?) na szyi... Ale to centrum i tzw. lepsze dzielnice. Są jednak dzielnice w Dublinie, gdzie bałbym się robić zdjęcia nawet komórką.
    Co innego wsie i miasteczka... 100% bezpieczeństwa. Tutaj przeszkadza co innego. Tubylcy są dużo bardziej bezpośredni, niż w mieście i jeśli trafi się jakiś fan foto (a to się zdarza) lub zwykły ciekawski to potrafi zanudzić na śmierć wypytywaniem o sprzęt i opowieściami o swoich zabawkach i przygodach z fotografowaniem... A nikt nie potrafi snuć długich opowieści lepiej niż stary Irlandczyk! No i wówczas jest masakra, bo zamiast robić zdjęcia, uprzejmość nakazuje pogadać z człowiekiem a dobre światło właśnie idzie się paść...
    Z moich doświadczeń (nie mam białej armaty) najbardziej przyciąga wiejską i małomiasteczkową publikę Sigma 12-24... ta to rzeczywiście robi wrażenie!
    Mój kolega ma obiektyw koloru białego (pewnej firmy na C) i w IRL świetnie mu wychodzi włażenie na krzywy ryj na różne imprezy. Mam na myśli dostanie się za barierki i fotografowanie w komforcie, bez potrącania przez tłum. Zawsze zero problemu. No bo skoro ma taki obiektyw to przecież na 100% musi być profi! A tutaj naród grzeczny i w pracy nie przeszkadza...
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ElSor Zobacz posta
    Ja bylem bardzo zainteresowany a wrecz przerazony jak widzialem "Pana fotoreportera" w Lednicy z 1d MkIII na szyi, z lampa w kieszeni polaczona kabelkiem z body, na body na przemian 70-200 f2.8 IS oraz (chyba) 24-70 IS ktore po zmianie bez zakladania jakiegokolwiek dekielka wrzucal do torby przypietej do paska a zmienial obiektywy srednio co 30-60 sekund (po doslownie kilku zdjeciach)
    Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Taka praca fotoreportera. Nie rozumiem skąd zdziwienie. Oni tym pracują.
    To prawda. Zawodowi fotoreporterzy to nie są onaniści którzy jak zobaczą paprocha przy f/12 to im ciśnienie skacze. Zobacz ich sprzet jest często mocno skatowany, podczas gdy wielu użytkowników CB lub nawet większość chuchała by i dmuchała na swojego Marka.

Coś już napisał Awatar giltoniel
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

O ile sprzęt z obiektywem kitowym nie robi już na postronnych wrażenia - bo coraz większa ilość tzw. wiary kupuje lustrzanki i sam ich widok powszednieje, to zauważyłem, że gdy chodzę po mieście z podpiętym 28-135, który dla laików z racji gabarytów wygląda "profesjonalnie", kątem oka zauważam zainteresowanie postronnych. Jeszcze większe budzą średnioformatówki typu Mamiya czy Hasselblad. Na krakowskim rynku widziałem "furorę", jaką robił Hasselbladem Japończyk fotografujący kościół mariacki.

Bywalec
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

W kwestii pracy fotoreportera sprzętem (i katowania go):

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=671625792

to ma pracować a nie wyglądać.
    BTW: niezła cena jak za takie szkło.
    Wiem, że nic nie wiem :/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hellfire Zobacz posta
    Zainteresowanie wzbudza 400 2.8 Ostatnio musiałem z tym cholerstwem łazić między ludźmi i... strasznie mnie to wkurzało. Ciągle ktoś podchodził zapytać o coś, a komentował każdy. A i tak żadnej laski nie poderwałem
    Na taką rurę nic nie zdziałałeś No wiesz co .......... :wink:
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Na taką rurę nic nie zdziałałeś
    za duza - baly sie

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Na taką rurę nic nie zdziałałeś No wiesz co .......... :wink:
    Tłumaczę to sobie tym, że byłem w pracy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chiron Zobacz posta
    W kwestii pracy fotoreportera sprzętem (i katowania go)
    no wlasnie... to u fotoreporterow najczesciej spotyka sie praktyki oklejania sprzetu i bynajmniej nie z powodu checi ukrycia marki, ale zmniejszenia sladow uzytkowania. rozmawialem kiedys z jednym i powiedzial, ze sprzedaje potem takie body prawie jak nowe.

kilka razy spotkalem sie nawet z 70-200 calkowicie oklejonym czarna tasma - to dopiero smieszny widok (:
    5DII+L+L+L+L (:
    bartekkucharczyk.pl

Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów