okleja też Cejrowski - nie wiem jednak z jakiego powodu.
okleja też Cejrowski - nie wiem jednak z jakiego powodu.
Z powodu chęci ukrycia marki, żeby mu nie ukradli. Mówił kiedyś w TV. Albo w swoim programie, albo na jakimś wywiadzie.
dzięki za wytłumaczenie - nie trafiłem wcześniej na jego wypowiedź w tym temacie
HAHA :
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=...+okleja+aparat
i wszystko jasne
KOOCHAAM GOOGLE!![]()
Sądzę, że przede wszystkim chodzi o ukrycie marki aparatu, aby nie być posądzonym o jej reklamę w TV. Jeśli chodzi o ukrycie marki przed złodziejami, to jest to działania takie "przy okazji" no i jest to też podejrzewam wersja oficjalna powodu zaklejenia loga, przekazywana dla mass mediów. Zresztą nie jest to odosobniony przypadek zakrywania znaczków firmowych i nazw firm w programach emitowanych w TV. A wprawne oko złodzieja i tak dostrzeże to, co chcemy nieraz przed nim ukryć![]()
C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L
Ale on zakleja nie tylko logo, ale w ogóle cały aparat(oprócz ekraników, przycisków etc.) chodzi o to żeby go oszpecić aby wyglądał jak jakiś stary przechodzony strucel a nie lśniący nowością i drogi sprzęt... drugi powód to taki, że po prostu oklejony sprzęt mniej się niszczy :-)
BTW. Rada zasłyszana od Pana Boneckiego - w krajach "wysokiego ryzyka" warto sprzęt nosić w reklamówce, albo jakiejś na maxa brzydkiej torbie i wyjmować tylko na czas robienia zdjęcia...
40d + 17-40/4L + 70-200/4L
Chyba jestem jakis dziwny bo nie rozumiem tej dramaturgii z oklejaniem. Zlodziej, ktory jest kumaty jak ma ukrasc to wie co to za sprzet, a ten ktory nie jest kumaty to mu wszystko jedno i tak samo ukradnie 40d jak i g9, wazniejsze jest w jakiej jestes sytuacji i jak sie zachowujesz a nie to co masz na szyi. W miejscach o duzym zageszczeniu skrajnie biednych ludzi, ktorzy nie maja sumienia dla turystow to tym bardziej im wszystko jedno co kradna, kradna wszystko co sie da.
Bylem jakis czas temu w kraju bardzo biednych ludzi, akurat nie kradli ale za to zebrali i wyludzali na potege, ja mialem wtedy kompakta, znajomi z wycieczki mieli ze soba 3 lustra, uwage pt. 'turysta chodzacy bankomat' przyciagalismy dokladnie tyle samo, nie mniej, nie wiecej.
Ostatnio edytowane przez jz7 ; 28-06-2009 o 22:16
W temacie lansu-stoję 10 metrów od mojej dziewczyny-podchodzi do niej jakiś "fotograf" z Nikonem -jakimś tam D90 i kiciakiem-i bajera- " jaki masz sprzęt "-luka na pasek od Body i szkło (5dMkII +Ela)-wydusił tylko "ooo" i po temacie-poszedł sobie-jego mina-Bezcenna
![]()
Mina swoja droga ale pewnie stwierdzil ze na "fotografa" ja nie wyrwie a po 2gie zobaczyl ze w bezposredniej konfrontacji z Toba biala eLa wyrzadzilaby wiecej szkod i krzywdy niz kitowy Nikor
A tak na marginesie to dales przyklad na to ze nie zawsze warto maskowac swoj sprzet![]()
Hmmm myślę, że wiem o kogo chodzi i dla niego to normalne, ale z ta czestotliwością zmiany szkło to przesada.![]()
a co moze sie staj w torbie w ktorej poza tym obiektywem nic wiecej nie ma? Mi ostatnio musiały wystarczys kieszenie w bluziezapomniałem zabrać pokrowce przypinane do paska z samochodu, a wkładanie i wyciaganie obiektywu z placaka nie jest za wygodne.