Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Obejście (?) Err01 z 28-135 IS USM

Coś już napisał

Domyślnie

W obiektywie musi być tasiemka - jak w inny sposób przysłona miała by się dowiedzieć do jakiego stopnia się zamknąć? Widać ją przecież w tym pdfie który kolega przesłał ;-). Nie wiem jak w tym modelu, ale we wszystkich szkłach Canona jakie mam/miałem okazję używać nie było nigdy mechanicznego popychacza przysłony jaki jest w Nikonach/Sonoltach/Pentaxach. Ten sam błąd pojawia się często np. w Tokinach 12-24 (patrz forum) i zawsze oznaczał wymianę taśmy ;-)

Domyślnie

Mam ten sam problem z 35-350. Przy niskich zoomach aparat robi zdjęcia. Im bliżej 200 do 350 pojawia się wcześniej opisany błąd. Przychylam się do opinii, że w obiektywie musi być taśma, która przez używanie po kilku latach zrywa połączenie ( przerywają się druciki).
    Aktualnie obiektyw w serwisie - zobaczę co będzie gdy wróci.

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

I tu się nie zgadzam są jeszcze ślizgi w obiektywie,które też się brudzą i nie mają przewodzenia prądu.np.Exakta 55-200mm.Wiem bo naprawiałem.

Domyślnie

Ten tekst już raz umieściłem w wątku o error 01. Niestety nikt nie odpowiedział. Może tutaj ktoś będzie miał jakiś pomysł co robić.
    Mam taką sytuacje. Posiadam Canona 40D i 5DM2. Obiektyw 70-200/f4 L IS USM czasami tak robił z 40D, nigdy z 5D. Teraz mam nowy obiektyw 70-300 4-5.6 L IS USM i wystąpił też ten problem z 40D ( może ze 3 razy na około 800 zdjęć). W serwisie na żytniej powiedzieli, że jest elektronika walnięta w aparacie i trzeba ją wymienić. Na razie nic nie wymieniam, bo aparat przestał się tak zachowywać na dodatek ze wszystkimi pozostałymi obiektywami jest ok. Ale wczoraj po raz pierwszy mi wyskoczył ten błąd przy 70-300 podpiętym do 5DM2. Raz na jakieś 500 zdjęć jakie ostatnio nim zrobiłem. Oczywiście z innymi obiektywami jest ok. Jakieś pomysły o co chodzi?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Brudne [tłuste styki?N awszelki wypadek przetarłbym stykinp.spirytusem.

Domyślnie Odp: Obejście (?) Err01 z 28-135 IS USM

ja mam obiektyw 17-85 miedzy 17 a 35 i wszystkie przysłony oprócz 4 wyskakuje mi err1 później miga ładnie. ktoś wie jaki to koszt naprawy?

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

dzięki za informacje

Podłączę się do tematu.

Posiadam obiektyw Canon EF-S 17-85 mm
    Przez 6 lat sprawował się bardzo dobrze.
    Ostatnio nagle zaczęły się pokazywać błędy Err01. Czyszczenie styków nic nie daje.
    Obiektyw czasem nie ostrzy dobrze. Silniczek autofokusu też jakby chodził trochę głośniej i dłużej łapie ostrość.
    Przy najdłuższej ogniskowej -85 nie można zrobić zdjęcia. Na krótszych czasem się uda.
    Zauważyłem też, że jest coś z przysłoną. Jak robię zdjęcia w pomieszczeniach to się udają a jak na zewnątrz to przysłona musi się ustawić inaczej i już w ogóle nie robi zdjęcia.

Z wpisów wyżej wyczytałem, że to problem z autofokusem, przysłoną i taśmą.
    Czy w takim obiektywie naprawa się opłaca ?

Ostatnio robiłem zdjęcia makro z wykorzystaniem pierścieni. Wtedy autofokus pracuje więcej, czy to mogło być przyczyną awarii ?

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

zadzwon do serwisu i sie spytaj o cene
    znajac cene mozesz sie zastanawiac co sie oplaca
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów