Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: 40D i autofokus

Domyślnie 40D i autofokus

Witam.
    Zauważyłem, że w mojej czterdziestce autofokus mi się zawiesił.
    Co się dzieje:
    nie ma możliwości, by ustawić jakiś konkretny punkt AF - jest ustawiony na automat, ergo on sam sobie decyduje, na jakim punkcie ustawia ostrość, i nijak nie można mu tego wyperswadować.
    Oczywiście próbowałem zmieniać via przycisk, ale po naciśnięciu on tylko potwierdza [tj zapala wszystkie punkty] i dalej swoje.

Macie jakiś pomysł?
    notorický blb a idiot podle všech přírodních zákonů vynalezených psychiatrickými vědátory.

Początki nałogu Awatar GhostRider
    Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

To może przekręć rolką koło spustu lub rusz dźojstikiem ??
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GhostRider Zobacz posta
    To może przekręć rolką koło spustu lub rusz dźojstikiem ??
    nic nie daje, one [punkty AF] się podświetlają dosłownie na ułamek sekundy - chyba żeby mi pokazać, ze tam są ale mają mnie głęboko w nosie.
    notorický blb a idiot podle všech přírodních zákonů vynalezených psychiatrickými vědátory.

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Niekoniecznie rolką, tylko pierwszym przyciskiem od prawej (z tyłu korpusu) albo zwyczajnie spustem migawki do połowy, a później wciśnij jakkolwiek joy'a. Musi zadziałać
    A jak się całkiem zawiesi to postępuj analogicznie jak z MsWindows
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez x-mac Zobacz posta
    Niekoniecznie rolką, tylko pierwszym przyciskiem od prawej (z tyłu korpusu) albo zwyczajnie spustem migawki do połowy, a później wciśnij jakkolwiek joy'a. Musi zadziałać
    A jak się całkiem zawiesi to postępuj analogicznie jak z MsWindows
    Ok. Twojej metody numer jeden juz próbowałem [zaraz na samym początku, dodam] - z zerowym skutkiem. Świecą się punkty AF, a aparat dalej ma mnie w głębokim poważaniu, aczkolwiek głuchy jest na moje prośby i groźby.

Prawdę mówiąc, zdecydowałem, że póki co - postąpię jak ktoś inny tu z forum - wyjmę baterię z korpusu, odmówię hmhmfonowi prądu i zobaczę, czy zmięknie. ;]

A co do metody jak z Windą - jakieś może detale?

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

A czasem przez przypadek nie przestawiles AF na All Servo?

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

A czasem przez przypadek nie przestawiles AF na All Servo?
    Mnie w 40-tce na AI servo działa normalnie ustawianie ostrości na dowolny punkt! Przy AI servo jest tylko problem ze wspomaganiem focusa przez lampę wewnętrzną.
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Domyślnie

Wyspałem się, włożyłem rano baterię, przemyślałem sprawę, i przestawiłem kilka funkcji, raz nawet ładnie poprosiłem. Działa

Dzięki wszystkim za pomocne dłonie

[Okazało się, że w indywidualnych nastawach gdzieś tam coś mi się pokićkało, przez nieuwagę musiałem coś zmienić i wyszły tomaty. Errare humanum est ;]

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zonk Zobacz posta
    Mnie w 40-tce na AI servo działa normalnie ustawianie ostrości na dowolny punkt! Przy AI servo jest tylko problem ze wspomaganiem focusa przez lampę wewnętrzną.
    Dziekuje "zonk" za uwage i przepraszam za zamieszanie, tak rzeczywiscie bywalo w aparacie 20D w 50-ce jest juz inaczej. A pozatym widze ze sprawa sie juz ulozyla.

Uprawnienia umieszczania postów