Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Obiektywy na M42 + 40D

Początki nałogu
    Miasto
    mysłowice

Domyślnie

żeby ci nikon ostrzył na nieskończoność to musiałbyś nie dość ,że nie mieć przejściówki to jeszcze orginalny bagnet musiałbyś zeszlifować szlifierką kątową o 1mm industar i jupiter to bardzo dobre obiektywy, których sam używałem tyle, że wyostrzyć ciężko bez matówki z klinem.
    canon

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Od matrycy odbija się dużo więcej światła, niż od emulsji fotoczułej. Z tego powodu starsze obiektywy m42 nie mają powłok antyodblaskowych na tylnich powierzchniach soczewek. Powoduje to spadek kontrastu, bo światło odbite od matrycy odbija się ponownie od soczewek i generalnie w przestrzeni między obiektywem a matrycą robi się jaśniej. Przy pewnych warunkach oświetleniowych, może się jeszcze pojawić jaśniejsza plama w centrum kadru, której wielkość jest zależna od otworu przysłony.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez irekaro Zobacz posta
    żeby ci nikon ostrzył na nieskończoność to musiałbyś nie dość ,że nie mieć przejściówki to jeszcze orginalny bagnet musiałbyś zeszlifować szlifierką kątową o 1mm industar i jupiter to bardzo dobre obiektywy, których sam używałem tyle, że wyostrzyć ciężko bez matówki z klinem.
    Gdzie można kupić taką matówke? Ile mniej więcej kosztuje?

@mc_iek - to wiele wyjaśnia.

Jeszcze jedna sprawa - zdjęcia z Nikona wyglądają lepiej niż z Canona... zasługa CCD?

Początki nałogu
    Miasto
    mysłowice

Domyślnie

kupiłem taką matówkę na allegro - chyba za 130zł. teoretycznie jest do sprzedania bo chciałbym przejść na pełną klatkę, ale jako, że prawdopodobnie ta decyzja się odwlecze więc to tylko teoria. na razie ją trzymam na gorsze czasy. a z tym odbijaniem światła od matrycy to może i prawda - nigdy tego nie brałem pod uwagę. a, że zdjęcia z nikona lepsze? może zasługa softu. robiłem porównanie z A350 i 50D - nie było różnicy, skłaniałbym się nawet do tego, że z canona ciut lepsze. A Alfa 350 ma ccd
    canon

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    Od matrycy odbija się dużo więcej światła, niż od emulsji fotoczułej. Z tego powodu starsze obiektywy m42 nie mają powłok antyodblaskowych na tylnich powierzchniach soczewek. Powoduje to spadek kontrastu, bo światło odbite od matrycy odbija się ponownie od soczewek i generalnie w przestrzeni między obiektywem a matrycą robi się jaśniej. Przy pewnych warunkach oświetleniowych, może się jeszcze pojawić jaśniejsza plama w centrum kadru, której wielkość jest zależna od otworu przysłony.
    Dzięki. Teraz już wiem, dlaczego moje zdjęcia czasami są prześwietlone. Ale, co ciekawe, ten problem nie dotyczy mojego sonnara 135mm. Może przez jego długość?
    Pozdro.

zdjecie
    Guest

Domyślnie

Gdy fotografuję Heliosem 40 (85/1.5) to też bardzo często automatyka EOSA 40D daje prześwietlenie, występują też kłopoty z kontrastem.

Więc rzeczywiście coś w temacie jest....

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

u mnie na 40D z heliosem (58/2) od przyslony 5,6 niezbedna jest korekcja -1 EV ,a im przyslona tym glebsza korekcja - przy f8 okolo -1 2/3 EV

zauwazylem ze korekcja zalezy tez od tego jak stoje w stosunku do zrodla
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

To jest chyba standard. Ja mam tak samo z Jupiterem 9 i Tairem. Im bardziej przymykamy tym większa korekcja na minus dla prawidłowej ekspozycji. Trzeba się z tym pogodzić. W sumie to nie są szkła do dynamicznych akcji
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów