Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: jak ugryźć dwie lampy na raz....

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar adobija
    Miasto
    Kęty

Domyślnie jak ugryźć dwie lampy na raz....

Witam, może opiszę swoją sytuację:

Canon 50D + 580 EX mk1 i do tego mam zamiennik of shoe cord przedłużony do 5 m i śmiga, lampa na statywie i super ale teraz potrzebowałbym jednocześnie drugą lampę np jakąś studyjną na statywie i ją podłączyć przed gniazdo pc do aparatu z boku i moje pytanie brzmi czy to się uda, czy aparat jednocześnie podaje sygnał na stopkę i do gniazda z boku....

wiem że łatwiej dwie lampy studyjne i jakaś chińszczyzna bezprzewodowo ale chciałbym wykorzystać to co mam...

ktoś to testował...

dzięki z góry

Arek

EOS 50D, BG-E2N, T 17-50mm f2.8 , 18-55mm 3.5 - 5.6, 50mm f1,8 II,
    85mm f1.8, 70-200mm f4 L, 580 EX, Sto-Fen Omni-Bounce EY, OC-E (5m ), 20GB Sandisca, Lowepro D550 AW, Velbon Sherpa 600R i baaardzo dużo chęci ,

www.pbase.com/adobija

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

jak masz lampe studyjna to mozesz wykorzystac wbudowana w nia fotocele (wiekszosc studyjnych ja ma) i wyzwalac blyskiem speedlight'a
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Miasto
    Kęty

Domyślnie

no jeszcze nie mam, myślę właśnie jak to ugryźć żeby mieć błysk z dwóch stron...o fotoceli rzeczywiście zapomniałem....wiem że tam jest wtedy problem żeby nie wyzwalać jej przy pierwszym pomiarowym błysku ttl ale jakoś się to da obejść manualem, szkoda tylko ze wtedy potrzebuję zasilania 220V....tak to by można było iść w plener..

myślałem nawet zeby dokupić 580 exII ona ma gniazdo pc ale nie wiem czy aparat mi poda sygnał na gniazdo pc z boku i na stopkę jednocześnie...

85mm f1.8, 70-200mm f4 L, 580 EX, Sto-Fen Omni-Bounce EY, OC-E (5m ), 20GB Sandisca, Lowepro D550 AW, Velbon Sherpa 600R i baaardzo dużo chęci ,

www.pbase.com/adobija

Bywalec Awatar chyrek
    Miasto
    Słupsk, Polska

Domyślnie

jak dokupisz drugą lampę to wyzwolisz nie podpiętą do aparatu lampę przez ir
    Ostatnio edytowane przez chyrek ; 20-06-2009 o 12:52
    Łukasz Chyrek
    canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Mój fotoblog www.chyrek.com.pl

Miasto
    Kęty

Domyślnie

to też fakt....zapomina się o podstawowych rzeczach.....

dzięki

www.pbase.com/adobija

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adobija Zobacz posta
    no jeszcze nie mam, myślę właśnie jak to ugryźć żeby mieć błysk z dwóch stron...o fotoceli rzeczywiście zapomniałem....wiem że tam jest wtedy problem żeby nie wyzwalać jej przy pierwszym pomiarowym błysku ttl ale jakoś się to da obejść manualem, szkoda tylko ze wtedy potrzebuję zasilania 220V....tak to by można było iść w plener..

myślałem nawet zeby dokupić 580 exII ona ma gniazdo pc ale nie wiem czy aparat mi poda sygnał na gniazdo pc z boku i na stopkę jednocześnie...
    Wiele lamp studyjnych ma opcję działania fotoceli w taki sposób że nie reaguję na przedbłysk.

Domyślnie

Powinien wyzwalać i ze stopki i z gniazda PC na raz... pozostaje ci tylko sprawdzić... jak nie masz jeszcze drugiej lampy to zawsze można sprawdzić czy zamyka obwód chociaż... za pomocą jakiej bateryjki i diody...
    40d + 17-40/4L + 70-200/4L

Domyślnie

czy aparat jednocześnie podaje sygnał na stopkę i do gniazda z boku....
    będzie, przynajmniej w moim 30d działa. Metza 60 przez chińczyka wyzwalam a 430 przez kabel.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ale po co on tak kombinuje ?
    w studiu ttl się nie używa więc nie będziesz korzystał z błysku pomiarowego bo więcej z tym problemów będziesz miał niż sensu. 580 na manualu wyzwoli przez wbudowaną fotocelę lampę studyjną. i po kłopocie.
    a o te kable to sie pozabijasz w końcu ;d
    5dII, 30d, 20d, parę l, pws II plus, st-e2 i kompletny brak czasu... i tak naprawdę dopiero zaczynam.
    http://www.flickr.com/photos/piotrpawlowski/

Miasto
    Kęty

Domyślnie

i tak też sobie to wykombinowałem, jeden kabel do którego i tak jestem przyzwyczajony nie przeszkadza hihi a będzie najwygodniej a co najważniejsze najtaniej...

www.pbase.com/adobija

Uprawnienia umieszczania postów