ja w 50% zdjęć w exifie mam 50L. bardzo lubię to szkło ogniskowa wyjątkowo mi leży na pełnej klatce.
ja w 50% zdjęć w exifie mam 50L. bardzo lubię to szkło ogniskowa wyjątkowo mi leży na pełnej klatce.
Witam
15mm , 35mm ,200mm czasami i staram się do niego przyzwyczaić 24-70
Najczęściej w sumie 200 i 15mm
Pozdrawiam Darek
pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....
Porównywałem obydwa szkła trochę w Fotojokerze, ale dokładnie jak już posiadałem 10-22 na targach foto w Łodzi. Według mnie różnica jest kolosalna 10-22 nie wiele ustępuje jakością fotek 24-105 L. Jest to niesamowity zestaw na cropa. Nie wiem tylko jak długo będę go posiadał ponieważ jutro odbieram zamówionego 24-70 L i po krótkich (3 dni) testach zadecyduje, który zostawię w moim plecaku, a który powędruje na allegro.
A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971
Odkąd kupiłem 35L to 24-105 poszło w odstawkę niestety..
Teraz najczęściej 35/1.4, 16-35/2.8, 135/f2 w tej kolejności właśnie..
24-105 to bardzo fajne szkiełko - także na cropie - dopóki nie popracuje się jasnymi stałkami i zacznie się cenić jakość (nie piszę że 24-105 jest złe tylko że np. GO ma za dużą ze względu na F4) i pracować np. GO jako środkiem wyrazu - to droga w jednym kierunku niestety
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
No ale GO jest wypadkową nie tylko wartości F, ale także odległości od obiektu i ogniskowej. W każdym razie nie dziwię się, jakbym miał 35/1.4 to też bym olał 24-105 :P
mialem 24-105, sprzedalem dokladnie dla tych samych powodow co arturs. jednak troche zaluje :/ na wycieczki nie ma nic lepszego. Zamiast worka stalek bylo jedno szklo, w krajobrazach (miejskich, zamiejskich) 24-105 byl idealny. Na nieszczescie jeszcze za 1.5 miecha jade na wakacje i az mnie sciska ze sprzedalem to szklo....zobaczymy, moze stanieje![]()
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
To trochę zmienimy teraz zakres ogniskowych
Najczęściej sięgam po 300/4 L IS. Ostrzejszy zdecydowanie od 100-400 i to już od pełnej dziury. Mały, kompaktowy, poręczny. Bardziej uniwersalny od 400/5.6 L dzięki stabilizacji i odległości ostrzenia już od 1,5 metra. Bije również 400/5.6 ostrością, a po podłączeniu konwertera jest porównywalny (choć wolniejszy pod względem AF i aberracje są wtedy nieco większe). Zaletą 300/4 L IS jest też solidna wbudowana osłona przeciwsłoneczna, która zwalnia od nadmiernej troski o przedni... filtr! Tak, jako jeden z niewielu obiektywów ma wbudowane szkło ochronne zaopatrzone w specjalne powłoki. Zatem żadnych UV nie stosujemy!
Ja niedawno jeszcze zastanawiałem się czy się nie pozbyć 24-105 bo nie za często go zakładam ostatnio, ale właśnie z powodów wycieczkowo krajobrazowych i jego uniwersalności nie sprzedaję go na razie. Stałki to stałki ale zuma też trzeba mieć uniwersalnego.
5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58