Strona 7 z 14 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 136

Wątek: Jakiego obiektywu używacie najczęściej?

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

a ja podtrzymam zdanie ze obiektywy 24-70 oraz 24-105 na cropie maja OKROPNA ogniskowa, nadajaca sie naprawde do niczego. Wolalbym miec juz podpieta stalke niz zooma z takim zakresem jaki daje crop po przemnozeniu tych ogniskowych. Do cropa sa zooma od 17mm i basta. Nie widze sensu kupowac Lki 24-70 czy 24-105 i meczyc sie z tym zakresem ktory do d*** za przeproszeniem sie nadaje. No chyba ze komus to meczenie odpowiada i swiadomie taki wybor poczynil....
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    po co. 10-22 to fajowe szkiełko, ale już*24-105 to na crop'ie moim zdaniem nonsens.
    bo najlepiej kupić oba i to na cropa .
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    a ja podtrzymam zdanie ze obiektywy 24-70 oraz 24-105 na cropie maja OKROPNA ogniskowa, nadajaca sie naprawde do niczego. Wolalbym miec juz podpieta stalke niz zooma z takim zakresem jaki daje crop po przemnozeniu tych ogniskowych. Do cropa sa zooma od 17mm i basta. Nie widze sensu kupowac Lki 24-70 czy 24-105 i meczyc sie z tym zakresem ktory do d*** za przeproszeniem sie nadaje. No chyba ze komus to meczenie odpowiada i swiadomie taki wybor poczynil....
    Kwestia gustu. A ja z kolei nie widzę sensu używania stałek poza studiem, zaś ogniskowa 24-70 mi pasuje i to był świadomy wybór.

Miasto
    Scotland

Domyślnie

ja nie widze sensu uzywania stalek w studio, po co ich jasnosc wtedy, w miejscu gdzie masz swiatla az zanadto, a gdyb braknie to sobie doswiecisz
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

ja nie widze sensu uzywania stalek w studio, po co ich jasnosc wtedy, w miejscu gdzie masz swiatla az zanadto, a gdyb braknie to sobie doswiecisz
    A moze chodzi o jakosc? Ponadto studio to miejsce, gdzie brak zooma jest najmniej odczuwalny.
    Co do ogniskowych to szczerze powiedziawszy to kwestia gustu i zastosowania, a wiec wydaje mi sie, ze nie powinienes mowic, ze to co jest najlepsze dla Ciebie jest i dla wszystkich.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    Kwestia gustu. A ja z kolei nie widzę sensu używania stałek poza studiem, zaś ogniskowa 24-70 mi pasuje i to był świadomy wybór.
    I tutaj sie nie zgodze, bo moim zdaniem stalka jest uniwersalna pod katem zastosowania w tym kontekscie, o ktorym piszesz.
    Sadze, ze wiesz jakie korzysci niesie uzycie jasnych stalek po za studiem czy to we wnetrzach czy w plenerze.
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 22-06-2009 o 09:45 Powód: Automerged Doublepost
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Tak jak napisałem, to kwestia gustu. Ktoś lubi stałki, a ktoś tak jak ja nie widzi powodu by ich używać.

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    Tak jak napisałem, to kwestia gustu. Ktoś lubi stałki, a ktoś tak jak ja nie widzi powodu by ich używać.
    Dlatego mowie, ze nie ma co szufladkowac pod katem zastosowania co lepsze na zew czy wew. przeciez generalnie czy stalka czy zoom to nie ma pod tym katem znaczenia. Tutaj jedynie mozna mowic o upodobaniach i jakosci tj rozdzielczosci czy ostrosci.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

najczesciej tamron 28-75, tamron 70-200
    Canon FF

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

20-35 USM, bo dalej mam tylko 50
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Miasto
    Scotland

Domyślnie

jaka masz uniwersalnosc w foceniu zoomem w przeliczeniu ogniskowych od prawie 40mm do 100mm? Zoom jest z zalozenia obiektywem uniwersalnym. W tym zakresie ogniskowych zadnej uniwersalnosci raczej nie ma. Wystarczylaby 85tka (lub 50tka na cropie) i po sprawie. Co do jakosci zoomow vs stalki to raczej zoomy juz sa praktycznie na takim samym poziomie jesli chodzi o jakosc obrazu co obiektywy staloogniskowego, trzebaby sie z lupa wpatrywac w zdjecie zeby zobaczyc jakies roznice na korzysc stalki. One to wlasnie maja taka przewage ze sa bardzo jasne i w obecnych czasach to jedyne kryterium raczej. Z jasnoscia idzie mala GO czyli zdjecia bardziej plastyczne itp. Zoom kojarzy mi sie z fotkami z kompaktu, plaskie, chociaz na 2.8 jest dosc fajnie

No ale dobra, koniec offtopu.
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Strona 7 z 14 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów