Witam wszystkich .Wlasnie mam od dzis A 70tke .Pierwsze wrazenia super. Mam pytanie? Czy to normalne by karta CF 128 MB Memorex-a była widoczna jako 124 MB w canonie A 70.
Witam wszystkich .Wlasnie mam od dzis A 70tke .Pierwsze wrazenia super. Mam pytanie? Czy to normalne by karta CF 128 MB Memorex-a była widoczna jako 124 MB w canonie A 70.
Oczywiście że możliwe. Moja karta 256MB jest widziana jako 243MB. Dzieje się tak przez to, że po sformatowaniu muszą na niej zostać zapisane pewne ustawienia. Dla porównania zwróć uwagę jak jest z dyskiem twardym w komputerze. Nigdy nie będziesz miał na nim do wykorzystania całego wolnego miejsca.
Pozdrawiam
Kostek
Nio kolega ma całkowita rację, przglądnij sie dyską twardym u siebie - zasada jest taka sama.
U mnie karta CF ma 121 MB pojemności zamiast 128![]()
Po prostu trzeba z tym żyć...
Witam serdecznie . Dziekuje za wyczerpujace odpowiedzi . Przestalem sie martwic, a juz myslalem ze to tylko chwyt reklamowy z tymi MB.
Pozdrawiam![]()
ja także mam 256 i widzi mi jako 243. Te 13 mb to chyba jest system zapisu plików, lub też twórcy kart innaczej mierzą pojemność (tak jak z dyskami twaordymi)Zamieszczone przez Kostek
Dokładnie tak. Te "zgubione" megabajty są rezerwowane przez system zapisu plików. W wypadku Canona jest to bodajże FAT32.
Pozdrawiam
Kostek
to ze aparat rezerwuje miejce na systemplikow jest prawda, ale nie az tyle miejsca gzdies w granicach kilkudziecieciu kilo.
niestety kazdy aparat ma swoj sposob formatowaia kart i jeden zabierze wiecej drogi mniej, w zaleznosci od uzywanej karty!
moja 512 widzi jak 487mb i co mam plakac ze mi te 25 ucieklo!
dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograftylko tyle potrzeba
"galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl
Eh... megapiksele, megabajty. Olejcie technikalia sprzetu i idzcie porobic foty ;PZamieszczone przez Przemek Białek
a ty robiles, to sie pochwal!
dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograftylko tyle potrzeba
"galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl