-
Z ostroscia jest ok jesli trafisz dobry egzemplarz. Kiedys przycisnela mnie kasa i musialem sprzedac 17-40, przesiadlem sie na 17-35 od sigmy, o ktorym piszesz i szczerze mowiac nie zauwazylem jakiegos wielkiego pogorszenia jakosci. Wlasciwie nie zauwazylem go wcale.
W codziennym uzytkowaniu jedyne co go odroznia to spora winieta na pelnej dziurze.
Niestety, jak to z sigmami bywa, AF podobno czesto ma BF lub FF, ja trafilem ok egzemplarz bez wybierania.
Uzywam do tej pory na 5d, jednak z kilku powodow odradze.
Dosyc szybko, wlasciwie 2-3 miesiace po zakupie zaczal piszczec przy ostrzeniu, Taki dzwiek, jakby gdzies smaru brakowalo, ocieranie czy cos w tym rodzaju.
Pozniej jakies pol roku, AF zaczal zachowywac sie dziwnie, przy ostrzeniu na minimalna odleglosc na poczatku skali ostrosci zaczal poruszac pierscieniem od ostrosci - normalnie jest nieruchomy i lekko zwalnial. Tak dzialal mi jednak do kilku dni wstecz.
Aktualnie padla mi przyslona, dziala tylko w zakresie 17-23 mm a powyzej sie nie zamyka. Z tego co znalazlem w sieci, to w tym szkle nie tylko ja trafilem taka usterke. Jednak serwis kosztuje kosmiczne pieniadze.
Co wazne, obiektyw byl ze mna w kazdych warunkach i prawdopodobnie te usterki sa troche z mojej winy. Dzialal na ponad 20 stopniowym mrozie, wielokrotnie byl zamoczony, zaparowany wewnatrz a raz nawet zalany, tak, ze miedzy soczewkami plywala woda - po wyschnieciu zawsze dzialal. Nigdy nie staralem sie go jakos chronic przed warunkami zewnetrznymi, takze nie raz w zapylonych miesjcach tez przyszlo mu pracowac. A na soczewkach wewnatrz kurzu brak.
Ogolnie biorac pod uwage, ze kupilem szkielko w najlepszym mozliwym momencie w stanach i zaplacilem za nieokolo 700 zl to jestem zadowolony z ponad dwoch lat spedzonych razem.
Czy warto kupic musisz zadecydowac sam.
Wiekszosc szerokokatnych ujec stad: http://lukaszkus.digart.pl/digarty/ byla robiona tym wlasnie szkielkiem.
Uprawnienia umieszczania postów