Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Kenko 1.5x Teleplus DG - co?

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Chodziez

Question Kenko 1.5x Teleplus DG - co?

Witam ,po dluzszym czasie oczekiwania dzisiaj dotarl do mnie konwerter Kenko 1.5x.Jest to pierwszy moj konwerter i stad nadzieja ze ptaszki beda troche blizej.Po odebraniu przesylki lapie aparat i probuje.I tu szok.Po podpieciu pod 400/5.6 AF lata jak zwariowany i nie moze ustawic ostrosci.Kiedy podpinam 70-200/2.8 AF ustawia ostrosc bezblednie.Prosze o porade co sie dzieje.Przeciez Mark II af dziala do f.8 prawda?Pozdrawiam i czekam na pilna rade.Andrzej
    Canon 1D Mk II, Canon 3000N,Canon 400/5.6L,Canon 70-200/2.8L,Canon 17-40/4 L,Sonnar 180/2.8,Manfrotto 055 PROB,M.468,Jobu Jr.Gimbal,Lowepro Mini Trekker,Lowepro 5AW,Lowepro 3 AW + zero umiejetnosci - ale sie staram.

Domyślnie

CHyba na tym świetle af nie działa.. nie wiem było na forum o zaklejaniu styków wtedy jakoś chodzi .

Bywalec Awatar levybike
    Miasto
    Zwierzyniec/Kielce/Zamość

Domyślnie

Witam
    Ustaw inny punkt AF niż centralny. Będzie łapało wtedy ostrość (ja używam zazwyczaj pośredniego między dolnym a bocznym prawym/lewym.
    Ostatnio edytowane przez levybike ; 19-06-2009 o 16:26
    Aparat firmy Kanion

Bywalec
    Miasto
    Chodziez

Domyślnie

Ustawilem inny pkt ale nie wiele to pomoglo.Obok wyswietlanej przeslony w wizjerze widze znak +/-.
    Canon 1D Mk II, Canon 3000N,Canon 400/5.6L,Canon 70-200/2.8L,Canon 17-40/4 L,Sonnar 180/2.8,Manfrotto 055 PROB,M.468,Jobu Jr.Gimbal,Lowepro Mini Trekker,Lowepro 5AW,Lowepro 3 AW + zero umiejetnosci - ale sie staram.

Bywalec
    Miasto
    Chodziez

Unhappy

Jak pytalem kilka tygodni temu jaki zakupic konwerter odpowiedz/rozne/bylo nascie.Co sie dzieje ze po zakupie wskazanego konwertera na moje pytanie nikt nie chce udzielic odpowiedzi.Pozdrawiam slonkaap

Bywalec
    Miasto
    Chodziez

Smile

Panowie pomocy.Czy nikt nie umie mi wytlumaczyc o co chodzi?Kiedy zakladalem watek jaki konwerter kupic pewne osoby twierdzily ze Kenko 1.5x DG smiga nawet z C.40D bez zaklejania stykow.Pozdrawiam

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wyślij może privy do tych "pewnych osób" . Ja bym powiedział że TC Canona 1.4x zabiera 1EV, więc 1.5x ma prawo zabierać więcej, przez co AF z 400 5.6 ma prawo nie działać nawet na 1D. Ale to takie tam gdybanie bo z konwerterami mam minimalne doświadczenie a Ty najwyraźniej nie możesz w to uwierzyć bo w ciemno przed zakupem uwierzyłeś anonimowym poradom forumowym .

Bywalec Awatar levybike
    Miasto
    Zwierzyniec/Kielce/Zamość

Domyślnie

Witam ponownie
    U mnie AF w połęczeniu 100-400 + 400D + ten TC (wersja 1,5 MC DG, nie SHQ), śmiga bez żadnego zaklejania styków ani innych podobnych zabiegów. Na środkowym punkcie AF lata i gubi się non stop, raz na kilkanaście prób ustawi ostrość. Gdy zmienię na punkt pośredni między dolnym, a którymś z bocznych działa bardzo dobrze, bez większych różnic jak w przypadku braku podpiętego TC. Może ten TC będzie działał prawidłowo tylko z seriami xxxD lub xxD (trzeba pamiętać, że nie przenosi informacji o przesłonie)?
    Co do "drabinki" EV zazwyczaj daje korekcję -1 1/3 gdy mam podpięty TC.

P.S. Z ciekawości podpiąłem ten TC do 50/1.8 i też działa prawidłowo
    Aparat firmy Kanion

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Ty najwyraźniej nie możesz w to uwierzyć bo w ciemno przed zakupem uwierzyłeś anonimowym poradom forumowym .
    po to chyba jest forum by wymieniac sie doswiadczeniami jesli odleglosc nie pozwala na testy wlasnorecznie.. nie mowie by wierzyc slepo we wszystko ale opinia o tym tc potwierdza sie u wielu osob..

ja po raz kolejny napisze co pisalem wczesniej - 40d+400 5,6L+tc kenko 1,5 dg dziala bez zarzutu a af trafia w +/-90%.. nie wiem co moze byc problemem u slonkaap'a - nie mam 1d wiec tego nie sprawdze ale podejrzewam ze to kwestia ukladu af w 1d.. ja tez sie juz raz przekonalem ze to co jest ogolnie lepsze i bardziej precyzyjne nie zawsze niesie za soba same plusy - np. ten sam tc ktory w 350d dzialal mi bez problemu po zaklejeniu styków na centralnym punkcie przy f8, w 40d byl zupelnie nieuzywalny pod wzgledem af'u (kenko 1,4 pro300).. stad przesiadka na kenko 1,5 dg..

ps. slonkaap, nastepnym razem od razu pisz PW bo ostatnio rzadziej na CB zagladam..
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 23-06-2009 o 08:57

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    po to chyba jest forum by wymieniac sie doswiadczeniami jesli odleglosc nie pozwala na testy wlasnorecznie.. nie mowie by wierzyc slepo we wszystko ale opinia o tym tc potwierdza sie u wielu osob..
    Wiesz ja po prostu nie lubię zrzucania winy "ma działać bo na forum mi tak powiedzieli" .
    Odpowiedzialność za zakupy ponosi ten, kto wydaje pieniądze a nie ten kto wydaje opinię.

Btw widzę że rzeczony konwerter wylądował w dziale Sprzedam. I to aż dwa razy (już jeden usunąłem) - nie duplikuj wątków ze sprzedażą drogi Andrzeju bo się pogniewamy...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów