Ciekawe jak wyjdzie (bo kiedyś to nastąpi) porównanie 24mkII do 35mkII ? Teoretycznie powinno być lepiej na 35mm ...
Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9
Wiesz - to chyba i tak bez znaczenia, bo w tych szklach liczy sie (przy tak zblizonych parametrach) tylko ogniskowa. Albo potrzebujesz/lubisz jedna albo druga.
Zgadzam się. Gorzej, jak ktoś lubi obie ogniskowe (dlaczego ja :-P ). Ze względów praktycznych wybrałem kosztem 35L właśnie 24mkII. Ale nie zarzekam się, że po wypuszczeniu 35mkII nie kupię tej ogniskowej, która mi odpowiada. Zresztą podobnie jak pasuja mi 50mm i 85mm...wszystko zależy od potrzeby w danej chwili. Tak to jest, jak dochowuje się wierności stałkom ;-) .
Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9
Podlacze sie do tematu.
Co to znaczy slaba, walnieta czy trefna 35L czy 24L.
To jakas kpina czy co?
Po zakupie 24mk2 miałem jeszcze przez miesiąc 35. Moje porównania obu obiektywów: testy-tabelki bezapelacyjnie 35 ostrzejsza no i drugie ważniejsze zdjęcia reportażowe-ludzi tu bezapelacyjnie lepiej wypadał 24. Sam nie wiem, czemu tak było, czy to kwestia odległości od obiektu, czy subiektywne moje wrażenie.
A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971
U mnie była całkiem odwrotnie 35/1.4 gorszy a 24/1.4II rewelka z 5dII i tak zostało.
No to decyzja zapadla: sprzedaje 24-105 i 70-200. Teraz 35L czy 24L?
Moje 50L jest lepsze optycznie od 35L ktorym sie bawie, ale 35L ma lepszy zakres jako standard. Ostrosc to nie wszystko, ale zal sie pozbywac 50L. kto chce 24-70?![]()
- Nie ma szansy, żeby 35L było ostrzejsze od 24L - a porównywałem naprawdę wiele egzemplarzy. 24L ostrzejsze jest - wprawdzie niewiele - i basta,
- 24mm jest jednak - oczywiście w moim odczuciu - znacznie bardziej uniwersalne od 35mm, zwłaszcza w sytuacji, gdy nie mamy rzadnego szkła UWA,
- 24L - o czym wielu w porównaniach zapomina - jest w przeciwieństwie do 35L szkłem w pełni uszczelnionym. Pewnie 35LII też takowym będzie...
- 24L ma kolosalną winietę, która często potrafi utrudnić życie. Pamiętajmy, że narożniki mamy niedoświetlone o ~ 4EV co nawet przy minimalnym wyciąganiu ekspozycji daje nam masakryczny szum - im dalej od środka tym większy.
To tak na szybko co mi przychodzi do głowy po paru latach fotografowania obydwoma szkłami i dziesiątkach porównań![]()