Ciesze sie, ze mi (i innym) to uswiadamiasz, ale nie do konca chyba rozumiesz cel takiego porownania, dlatego postaram Ci sie to wyjasnic w kilku punktach:
1. 35mm powinno mniej znieksztalcac i byc lepsze optycznie - 24mm jest za to bardziej kreatywne
2. 35 jest starszą konstrukcją, jednak z zalozenia ogniskowa ta powinna byc lepsza na brzegach (ostrosc, winietowanie, znieksztalcenia etc.) - warto byloby to sprawdzic bo jesli 24 na brzegach dorowna obecnej 35L, to warto to rozwazyc.
3. Sa ludzie, ktorzy wahaja sie pomiedzy 35mm a 50mm lub 50mm a 85mm wiec chyba nic dziwnego w tym, iz sa tez tacy, co wahaja sie pomiedzy 24mm a 35mm (do ktorych rowniez i ja naleze). Nie chce obu, bo nie potrzeba mi az tylu szkielek do zmieniana stad chce wybrac jedno.
4. Dla wiekszosci smiertelnikow 35L i nowe 24L sa swietnymi szklami a roznice miedzy nimi niezauwazalne. Dla mnie jednak (jak i wielu moich forumowych znajomyh) te roznice sa dosc istotne i widoczne - po to, to porownanie.
Mialem i jedno i drugie, tylko w wersji I. Jednak nie robilem porownan bo wtedy liczyla sie tylko ogniskowa. Teraz, jak szerszy kat poprawili o nowa wersje i jakosciowo dorownuje 35mm, to warto byloby to sprawdzic bo sa ludzie, ktorzy chetnie sie przesiada - ja chyba tez choc moja wersja 35L jest bardzo dobra i ostra.
Czy o czyms zapomnialem?