Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 78

Wątek: Porownanie 24L II vs 35L - Warszawa

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Thumbs up Porownanie 24L II vs 35L - Warszawa

Witajcie - poszukuje kogos z Warszawy z obiektywem canon 24L II, aby zrobic porownanie z Canonem 35L na Canonie 1Ds MarkIII.

Wielokrotnie padalo pytanie jak one wypadaja w porownaniu i chyba nawet ktos pisal, ze porownywal ale zadnych zdjec nie pokazywal.

Nie wazne - jesli ktos by tylko chcial sie spotkac na godzinke i uzyczyc do przestrzelenia, to sadze, iz wielu z forumowiczow zobaczyloby takie porownanie.

Pozdrawiam i czekam na propozycje na PW.
    pikczer

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

No co jest - nie wierze, ze w Wawie nikt nie ma nowego 24...

Boicie sie porownania? ;-)

Domyślnie

pozwolę się podłączyć z tematem tylko że w szczecinie, tu link:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=48923
    sorry Pikczer się wcinam

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thedoc Zobacz posta
    pozwolę się podłączyć z tematem tylko że w szczecinie, tu link:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=48923
    sorry Pikczer się wcinam
    Tylko,że pikczer ma na myśli nowszą wersję tego szkła czyli 24/1.4LII.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Tylko,że pikczer ma na myśli nowszą wersję tego szkła czyli 24/1.4LII.
    z przyjemnością może być 24L II... ale wielkie dzięki za Twoją mega uważną uwagę!

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Nie to, żebym takiego porównania tutaj nie przeczytał, ale wydaje mi się, że kupiłbym stałkę ze względu na ogniskową, a nie na wyniki takiego testu. Wiadomo, że obydwie są high-class, i może 35L bardziej winietuje, ale jak potrzebuje 35 to biorę 35...

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Nie to, żebym takiego porównania tutaj nie przeczytał, ale wydaje mi się, że kupiłbym stałkę ze względu na ogniskową, a nie na takiego testu. Wiadomo, że obydwie są high-class, i może 35L bardziej winietuje, ale jak potrzebuje 35 to biorę 35...
    Ciesze sie, ze mi (i innym) to uswiadamiasz, ale nie do konca chyba rozumiesz cel takiego porownania, dlatego postaram Ci sie to wyjasnic w kilku punktach:
    1. 35mm powinno mniej znieksztalcac i byc lepsze optycznie - 24mm jest za to bardziej kreatywne
    2. 35 jest starszą konstrukcją, jednak z zalozenia ogniskowa ta powinna byc lepsza na brzegach (ostrosc, winietowanie, znieksztalcenia etc.) - warto byloby to sprawdzic bo jesli 24 na brzegach dorowna obecnej 35L, to warto to rozwazyc.
    3. Sa ludzie, ktorzy wahaja sie pomiedzy 35mm a 50mm lub 50mm a 85mm wiec chyba nic dziwnego w tym, iz sa tez tacy, co wahaja sie pomiedzy 24mm a 35mm (do ktorych rowniez i ja naleze). Nie chce obu, bo nie potrzeba mi az tylu szkielek do zmieniana stad chce wybrac jedno.
    4. Dla wiekszosci smiertelnikow 35L i nowe 24L sa swietnymi szklami a roznice miedzy nimi niezauwazalne. Dla mnie jednak (jak i wielu moich forumowych znajomyh) te roznice sa dosc istotne i widoczne - po to, to porownanie.

Mialem i jedno i drugie, tylko w wersji I. Jednak nie robilem porownan bo wtedy liczyla sie tylko ogniskowa. Teraz, jak szerszy kat poprawili o nowa wersje i jakosciowo dorownuje 35mm, to warto byloby to sprawdzic bo sa ludzie, ktorzy chetnie sie przesiada - ja chyba tez choc moja wersja 35L jest bardzo dobra i ostra.

Czy o czyms zapomnialem?
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 23-06-2009 o 11:03

Domyślnie

o niczym nie zapomniałeś, 24L II pozwala na więcej, na szerzej, na większą kreację, na bliższe podejście, ja niestety nie miałem tego szkła nigdy w rękach i stąd moje zainteresowanie tematem, mam 35L, na dwie konstrukcje z tej półki mnie póki co nie stać, stąd zanim zrobię ruch chcę dotknąć 24L.

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Szczegolnie, ze 24L w nowej wersji nie lezy juz w tym samym przedziale cenowym co 35L. A wczesniej tak bylo.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Tak tak. A 20mm, a później 16mm też pozwala na więcej i większą kreację. No i na bliższe podejście itd itd. Super.

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów