Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Jaki aparat w cenie do 600zł?

mirekgn
    Guest

Smile Jaki aparat w cenie do 600zł?

Witam.

Nie jestem obeznany w tematyce aparatów cyfrowych, tak więc zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze aparatu. Interesuje mnie aparat cyfrowy w cenie do 600zł. Znalazłem 2 modele Canon, które w górnej granicy moich wymagań cenowych, według tego co udało mi się przeczytać, są godne uwagi. Są to PowerShot A590 IS i PowerShot A1000 IS. Wiem, że pierwszy ma tryb manualny...który według wielu opinii i tak nie jest używany przez osoby kupujące aparat w tej cenie. Czy to prawda? Czy może jednak przyda się ten tryb. W A1000 IS nie ma go, ale z kolei podobno robi lepsze jakościowo zdjęcia...Czy to prawda? Bo z tego co zdążyłem zauważyć, nie zawsze parametry muszą świadczyć o lepszej jakości zdjęć, a A1000 IS ma je trochę lepsze od A590 IS. A może poleci mi ktoś aparat innej firmy jeśli jest jakiś lepszy w tej samej cenie, a innej firmy niż Canon to prosiłbym o polecenie.

Czekam na pomocne posty i z góry dzięki. Pozdrawiam.

Początki nałogu

Domyślnie

Jeśli tanie kompakty to polecam aparaty Panasonic Lumix z optyką Leici ;-)
    Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

mirekgn
    Guest

Domyślnie

Dzięki panmateusz Czy ktoś podziela to zdanie? Bo ja słyszałem, że wszystkie kompakty w cenie właśnie do 600-700zł prócz Canonów, Niconów i chyba jeszcze Olimpusów, to chłam...?

Dopiero zaczyna Awatar solver
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

pracowałem niegdyś w wakacje w sklepie rtv/agd więc trochę sie tego namacałem i powiem Ci, że faktycznie do tej ceny to chyba warto rozejrzeć się za jakimś lumixem ale tylko z Leicą jak napisał panmateusz, nie wiem czy panasonic jeszcze wypuszcza coś na swoich szklach ale jeśli tak to on nich raczej z daleka;p aha i przy wyborze nie kieruj się ilością pixeli;p
    wspomnienie wywoływania zdjęć w piwnicy z ojcem, zawsze dodają otuchy:wink:

mirekgn
    Guest

Domyślnie

Dzięki solver. Czekam na dalsze porady a propos mojego wątku

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Mój pierwszy aparat to canon A60, kupiłem go bez żadnej wiedzy i żadnego doświadczenia w robieniu zdjęć. Spodobało mi się, zacząłem nawet używać trybów manual, bo odkryłem, że mam duży wpływ na wygląd zdjęcia. Po jakmś czasie kupiłem żonie Lumixa LZ-1, żeby też coś miała. Byłem nawet trochę zazdrosny, bo parametry LZ-1 we wszystkim lesze od A60. Ale zdjęcia już nie... kolorystyka do bani, przepala zieleń bardzień niż Canon czerwień. W złych warunkach oświetleniowych szumi nieopisanie mocno. Filmy w formacie mov - moim zdaniem porażka. Ostatnio pojawiły się problemy techniczne, zaczyna robić zdjęcia z nieostrym prawym dolnym rogiem. Nie wiem jakie teraz robią te Lumixy, ale kilka lat wstecz na pewno Canon był lepszy w klasie tanich kompaktów.

Ja bym Ci doradził Canona, choć tutaj jestem nieobiektywny, bo po prostu lubię Canony. I weź sobie ten z manualem, może czasem się nim pobawisz i odkryjesz w sobie pociąg do pstrykania zdjęć
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Bywalec Awatar SirDuncan

Domyślnie

bierz uzywane 10D z Kitem

a potem
    1 dokup 70-300
    2. wymien kitan na tamron 17-50
    3. kup lampe EX430
    4. wymien 70-300 na C70-200f4
    5. wymien puche na 60D
    6. pomecz forum co lepsze: 85f1.8 czy 50f1.4mk2 i kup ten co poleca
    7. dokup jakis UWA - najlepiej C10-22
    8. dokup to czego nie kupiles z punktu 6
    9. sprzedaj 60D, C10-22 i T17-50 i kup 5Dmk3 + C24-70L
    10. Kup C100-400L bo 200mm na FF to za krotko
    11. kup 35L
    12. wymien 70-200f4 na 70-200f2.8IS
    13. sprzedaj 85f1.8 i kup 85f1.2
    14. sptrzedaj wszystko, kup uzywanego canona G12 i jakas fajna fure ;-)

no i plan na najblizsze kilka lat juz masz ;-)
    5D mkII, 20D, C17-40/4L, C24-105/4L, C70-200/4L, C50/1.4, 580EX, 580EXII, A70+WP-DC700

mirekgn
    Guest

Domyślnie

A co to znaczy 10D? o resztę nawet nie pytam.

Początki nałogu

Domyślnie

10D to model starej cyfrowej lustrzanki Canona. Reszta to obiektywy. Co do problemów z Lumixem - mam jeszcze gdzieś stary model z obiektywem Leicy, 8 milionów pikseli, szerokokątny obiektyw i optyczny zoom 5x. Nic wielkiego, ale jakość zdjęć zdecydowanie lepsza niż kompakty Canona w tamtym okresie.

Ogólnie lustrzanki Canona na tak, kompakty na nie - takie jest moje zdanie ;-)
    Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Początki nałogu

Domyślnie

nie wiem moze wszedzie widze podstep ale jak patrze na poczatek tej rozmowy to cisnie mi sie jedno - siedza jakies studenty ktorym trzeciej kategorii agencja pr zlecila mala robotke na rzecz panasonica, to ostatnio modny kanal marketingowy

wybaczcie ale to tak porostu brzmi

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów