Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Jaki aparat w cenie do 600zł?

Mieszany widok

mirekgn
    Guest

Smile Jaki aparat w cenie do 600zł?

Witam.

Nie jestem obeznany w tematyce aparatów cyfrowych, tak więc zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze aparatu. Interesuje mnie aparat cyfrowy w cenie do 600zł. Znalazłem 2 modele Canon, które w górnej granicy moich wymagań cenowych, według tego co udało mi się przeczytać, są godne uwagi. Są to PowerShot A590 IS i PowerShot A1000 IS. Wiem, że pierwszy ma tryb manualny...który według wielu opinii i tak nie jest używany przez osoby kupujące aparat w tej cenie. Czy to prawda? Czy może jednak przyda się ten tryb. W A1000 IS nie ma go, ale z kolei podobno robi lepsze jakościowo zdjęcia...Czy to prawda? Bo z tego co zdążyłem zauważyć, nie zawsze parametry muszą świadczyć o lepszej jakości zdjęć, a A1000 IS ma je trochę lepsze od A590 IS. A może poleci mi ktoś aparat innej firmy jeśli jest jakiś lepszy w tej samej cenie, a innej firmy niż Canon to prosiłbym o polecenie.

Czekam na pomocne posty i z góry dzięki. Pozdrawiam.

Początki nałogu

Domyślnie

Jeśli tanie kompakty to polecam aparaty Panasonic Lumix z optyką Leici ;-)
    Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

mirekgn
    Guest

Domyślnie

Dzięki panmateusz Czy ktoś podziela to zdanie? Bo ja słyszałem, że wszystkie kompakty w cenie właśnie do 600-700zł prócz Canonów, Niconów i chyba jeszcze Olimpusów, to chłam...?

Dopiero zaczyna Awatar solver
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

pracowałem niegdyś w wakacje w sklepie rtv/agd więc trochę sie tego namacałem i powiem Ci, że faktycznie do tej ceny to chyba warto rozejrzeć się za jakimś lumixem ale tylko z Leicą jak napisał panmateusz, nie wiem czy panasonic jeszcze wypuszcza coś na swoich szklach ale jeśli tak to on nich raczej z daleka;p aha i przy wyborze nie kieruj się ilością pixeli;p
    wspomnienie wywoływania zdjęć w piwnicy z ojcem, zawsze dodają otuchy:wink:

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez solver Zobacz posta
    pracowałem niegdyś w wakacje w sklepie rtv/agd więc trochę sie tego namacałem i powiem Ci, że faktycznie do tej ceny to chyba warto rozejrzeć się za jakimś lumixem ale tylko z Leicą jak napisał panmateusz, nie wiem czy panasonic jeszcze wypuszcza coś na swoich szklach ale jeśli tak to on nich raczej z daleka;p aha i przy wyborze nie kieruj się ilością pixeli;p
    Tez uważam, że w kategorii małpek Lumixy są cool.
    W kieszeni noszę LZ8, świetna małpka za drobne pieniądze, ale chyba już nie do kupienia.
    Pozdrówka
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez josif Zobacz posta
    ja nie szydziłem, zupełnie serio pisałem

za 600 zł można kupić małpkę typu kupa albo używaną starą małpkę typu kupa
    ...

O kupach, to chyba nie na tym forum, drogi przyjacielu.
    Chyba pomyliłeś adres.
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 22-06-2009 o 21:11 Powód: Automerged Doublepost
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Bywalec Awatar Voith
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Mam podobny problem - rodzice jada na wakacje i chcą sobie kupic coś małego zeby mieć przy sobie - co byście polecili ? Niestety dawno nie śledziłem kompaktów i nie wiem kompletnie co im polecić ? Canon czy coś innego ? Tak do 1000 zł myśle ze będą chcieli.
    Mniej sprzętu, więcej talentu.

mirekgn
    Guest

Domyślnie

Dzięki solver. Czekam na dalsze porady a propos mojego wątku

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Mój pierwszy aparat to canon A60, kupiłem go bez żadnej wiedzy i żadnego doświadczenia w robieniu zdjęć. Spodobało mi się, zacząłem nawet używać trybów manual, bo odkryłem, że mam duży wpływ na wygląd zdjęcia. Po jakmś czasie kupiłem żonie Lumixa LZ-1, żeby też coś miała. Byłem nawet trochę zazdrosny, bo parametry LZ-1 we wszystkim lesze od A60. Ale zdjęcia już nie... kolorystyka do bani, przepala zieleń bardzień niż Canon czerwień. W złych warunkach oświetleniowych szumi nieopisanie mocno. Filmy w formacie mov - moim zdaniem porażka. Ostatnio pojawiły się problemy techniczne, zaczyna robić zdjęcia z nieostrym prawym dolnym rogiem. Nie wiem jakie teraz robią te Lumixy, ale kilka lat wstecz na pewno Canon był lepszy w klasie tanich kompaktów.

Ja bym Ci doradził Canona, choć tutaj jestem nieobiektywny, bo po prostu lubię Canony. I weź sobie ten z manualem, może czasem się nim pobawisz i odkryjesz w sobie pociąg do pstrykania zdjęć
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Bywalec Awatar SirDuncan

Domyślnie

bierz uzywane 10D z Kitem

a potem
    1 dokup 70-300
    2. wymien kitan na tamron 17-50
    3. kup lampe EX430
    4. wymien 70-300 na C70-200f4
    5. wymien puche na 60D
    6. pomecz forum co lepsze: 85f1.8 czy 50f1.4mk2 i kup ten co poleca
    7. dokup jakis UWA - najlepiej C10-22
    8. dokup to czego nie kupiles z punktu 6
    9. sprzedaj 60D, C10-22 i T17-50 i kup 5Dmk3 + C24-70L
    10. Kup C100-400L bo 200mm na FF to za krotko
    11. kup 35L
    12. wymien 70-200f4 na 70-200f2.8IS
    13. sprzedaj 85f1.8 i kup 85f1.2
    14. sptrzedaj wszystko, kup uzywanego canona G12 i jakas fajna fure ;-)

no i plan na najblizsze kilka lat juz masz ;-)
    5D mkII, 20D, C17-40/4L, C24-105/4L, C70-200/4L, C50/1.4, 580EX, 580EXII, A70+WP-DC700

mirekgn
    Guest

Domyślnie

A co to znaczy 10D? o resztę nawet nie pytam.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów