Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 51

Wątek: Fotografowanie gór

Domyślnie

foty robiłem w jpg w najlepszej jakości;
    mam filtr polaryzacyjny ale nie używałem,
    no, wszystkich ustawień nie znam, ale robiłem na automacie i troche na manualu, zmieniając przesłonę
    pogoda w tatrach w sobotę ok. południa bardzo pikna (bajka )
    ...a obiektyw to KIT, no chyba że kiepski egzemplarz...

DAm ustawienia na DEFAULT i popróbuję, bo musi byc lepiej....

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Nie widząc tych zdjęć domyślam się, że prawdopodobnie są nieco prześwietlone i stąd wypalone, blade niebo. Duży udział nieba w kadrze może fałszować pomiar światła (masz ustawiony matrycowy?) Naucz się korzystać z z podglądu histogramu na wyświetlaczu i stosowania korekty to bardzo ułatwi prawidłowe naświetlanie klatek. Korzystaj z polara, sam się przekonasz jak się poprawi wygląd fotek. Sprawdź ustawienie Picture Style, bo robisz w jpgach. Jak będziesz robił w rawach to znacznie więcej wyciągniesz ze zdjęcia przy obróbce na komputerze, polecam.

Domyślnie

dzieki za cenne rady,
    pomiaru swiatła nie zmieniałem (jaki najlepiej ustawić?)

...więc na początek spróbuje sie nauczyć obsługi histogramu

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Pomiar światła dobieraj w zależności od sytuacji zdjęciowej (poczytaj trochę o tym). Najbezpieczniej ustaw teraz matrycowy. Generalnie w górach są trudne warunki zdjęciowe, bo masz duże kontrasty między niebem a skałami. Próbuj jak najwięcej z ustawieniami i obserwuj wyniki, tak się nauczysz. Jak będziesz jechał na wszystkich ustawieniach auto i default to nawet nie zrozumiesz dlaczego foty wychodzą do pupy.

I jeszcze jedno. Na początek polecam uważnie i ze zrozumieniem przeczytać instrukcję obsługi aparatu, to gwarantuje 50% mniej rozczrowań. Jak nie dostałeś w komplecie to ściągnij sobie z netu.
    Ostatnio edytowane przez chopinx ; 13-03-2012 o 13:29

Bywalec

Domyślnie

Mam 450d - w słońcu i przy dużych kontrastach prześwietla. Zwykle wystarcza korekta - minus 1/3EV, czasami minus 2/3. W przeciętnych warunkach korekty nie trzeba stosować. Fotografuj w trybie Av, przysłonę ustaw na 8, ISO 200, korekta naświetlania minus 1/3EV (lub 1/2 w zależności od ustawień), Picture Style na Standart (zwiększ ostrość o 1 lub 2 działki, kontrast obniż o 1 działkę w stosunku do domyślnych) - i będzie dobrze! Aha - trzeba mieć dobry monitor - u mnie na notebooku zdjęcia wyglądają kiepsko, ale na stacjonarnym dobrze!

Domyślnie

dzieki
    nie sprawdzałem jeszcze, nie ma pogody, ale musi być lepiej...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

rychu podał bardzo dobry sposób na zminimalizowanie przepaleń do których ewidentną tendencję ma 450D. W moim przypadku lepsze efekty daje minus 2/3 niż 1/3E. Wspomagam się także (głównie w landszaftach) szarą połówką gradacyjną 25%. Szkoda sigielki, że w górach nie próbowałeś pobawić się z polarkiem skoro miałeś super pogodę.
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 14-03-2012 o 12:36
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Na początek przestaw się na RAW+JPEG...
    Jeśli JPEG jest OK, to wiadomo. Natomiast jeśli nie, to masz RAW do ratowania sytuacji.

Polar, szara połówka to bardzo pomocne narzędzia, choć nie zawsze je można zastosować.

Jak sobie radzić bez nich można poczytać m.in. tutaj - Fotografia plenerowa i problem z niebem.

Poza tym polecam inne bardzo pomocne narzędzie - http://maciejko.net/cbsearch/

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 14-03-2012 o 12:39
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Akurat podlinkowany przez Ciebie wątek po za kilkoma wartościowymi postami jest jednym wielkim OT-em, w którym jak słusznie sam zauważyłeś jest: "Sporo złośliwości, zawiści, jadu i innych "kwasów"... ale niewielu potrafi bezinteresownie pomóc."
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Akurat podlinkowany przez Ciebie wątek po za kilkoma wartościowymi postami...
    No i właśnie o nie chodzi

Reszta jest... milczeniem.

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 14-03-2012 o 15:24
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów