a może z drugiej ręki.. niektóre komisy nawet swoją gwarancje dają na używany sprzęt.
a może z drugiej ręki.. niektóre komisy nawet swoją gwarancje dają na używany sprzęt.
Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
THX. Myślałem, że z Sigmą miałeś do czynienia i stąd moje pytanie. Mnie osobiście w kierunku Sigmy kieruje mniejsza dystorsja (wg testów jest spora różnica). Z kolei Canon kusi niezawodnością AF ( z tego też powodu używam jak na razie tylko szkieł canonowskich) - w tym wątku http://canon-board.info/showthread.php?t=22308 były negatywne wypowiedzi na temat Sigmy 10-20 i stąd moje obawy![]()
C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Niestety nie mam więcej kasy by zaopatrzyc się w jakieś pożądne szkło dlatego pytałem o konwerter. Czy np na odbitkach 10x15 widać te zniekształcenia które wywołuje konwerter?
wołająć w rawach pewnie jeszcze jakos z CA mozna spróbowac zawalczyc, dystorsją beczkową gorzej, narożniki próbować podostrzyć tak ze na odbitke 10x15 bedzie znośnie ale ja wolałbym juz zrezygnować z konwertera i zadowolić się z troszke węższym kitem przy lepszej jakości
Canon EOS 450D, 18-55 IS, 50mm 1.8, Speedlite 430 EX mark II kiedyś: 70-200mm f/4L, Lowepro Rezo 170AW
to zalezy czy ktoś sie godzi na używki czy nie. bo używka kosztuje i tak wiecej niz planowany budżet na nowe szkło a konwerter kosztuje jednak sporo mniejw tym wypadku z kupionym używanym obiektywem nie powinno byc problemu w zwiazku z ew. FF/BF jak to bywa z tele-portretowkami
przeciez moze sie zdarzyc ze ktos regulował taki obiektyw do swojego body, a zapomniał o tym wspomnieć przy odsprzedazy
Canon EOS 450D, 18-55 IS, 50mm 1.8, Speedlite 430 EX mark II kiedyś: 70-200mm f/4L, Lowepro Rezo 170AW
to co że regulował? to nie zmniejsza wartości jego. W zasadzie można powiedzieć że każdy obiektyw jes po regulacji... jak wiemy juz z fabryki wychodza różnie ustawione.
tak samo jak z nowymi musisz znaleść swoje szkło i już (ff/bf).
Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...
nie, ale jesli problem lezal po stronie jego rozkalibrowanej puszki to takie szkło juz trafiać nie bedzie z "celnym" body. w dodatku kupując przez internet np. allegro mozna juz nie miec mozliwosci zwrotu albo wypróbowania kilku sztuk tak jak to ma miejsce w sklepie. no chyba ze zaraz po zakupie zanosimy na żytniao ile to sys. eos. bo sigmy to oni chyba nie wyreguluja
![]()