Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Drukarka Canon Selphy CP400 profil

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie Drukarka Canon Selphy CP400 profil

Jakiś czas temu kupiłem w/w drukarkę (nowa 230 zł na Alegro). Jest to drukarka termosublimacyjna formatu 15x10. Wydruki są super i jedyne co mi nie pasowało że kolory były za zimne w stos. do tego co widziałem na monitorze i wzorcowych wydrukach z labu. Ze względu na to że materiały eksploatacyjne są zawsze te same tzn. nie ma innego kitu (folia+papier) niż orginalny postanowiłem ją skalibrować.
    Dogadałem się z pewną firmą (krajową) i na podstawie wydruku zestawu 2 i 4 wzorców sporządzono mi 2 profile.
    W praktyce pomimo że ten 2 profil sporządzone na podstawie większej ilości próbek kolorów to w praktyce różnice są bardzo subtelne i praktycznie nie widoczne. Ale do rzeczy:
    W tej chwili moje wydruki są praktycznie takie same jak z labu! Kolory są świetne. Patrząc na mój monitor (kalibracja na oko) jedyna różnica jaką dostrzegam w stos. do wydruku to kwestia kontrastu wynikająca z innych technologi (monitor i wydruk). Kolory na moje (kaprawe) oko są b. podobne. Nie mogłem tego powiedzieć przed kalibracją...
    Jeśli komuś b.zależy na jakości wydruków w domu i używa tego samego papieru+tusze to polecam kalibrację...
    BTW.
    Gdybym robił to jeszcze raz to skorzystałbym z :
    http://www.drycreekphoto.com/custom/customprofiles.htm
    wyszło by mnie to taniej niż w kraju...tak czy siak jestem zadowolony z wyników.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    W praktyce pomimo że ten 2 profil sporządzone na podstawie większej ilości próbek kolorów to w praktyce różnice są bardzo subtelne i praktycznie nie widoczne. Ale do rzeczy:
    W tej chwili moje wydruki są praktycznie takie same jak z labu!
    W praktyce bardzo praktycznie nam to opisales. Praktycznie bardzo w praktyce dziekujemy 8) (bez urazy ).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    W praktyce bardzo praktycznie nam to opisales. Praktycznie bardzo w praktyce dziekujemy 8) (bez urazy ).
    O rany chciałem napisać że kalibracja ma sens...a nie podawać detale ale
    proszę bardzo:

1. Ze strony firmy kalibrującej dostałem 2 i 4 fotki do wydrukowania (taka szachownica z kolorów)
    2. Wydruki wykonałem przez Photoshopa z wyłączoną opcją zarządzania kolorami, a w sterowniach drukarki ustawienia neutralne.
    3. 6 fotek posłałem do firmy i zwrotnie dostałem 2 plik profili jeden na podstawie 2 , drugi (dokładniejszy) na podstawie 4 wydruków (więcej kratek z kolorami).
    4. Profile zainstalowałem w systemi i teraz jak drukuje w Photoshopie to wybieram zarządzanie kolorem przez Photoshopa w oknie "Print with preview", wybieram wg jakiego profilu (1 z 2 zrobionych) ma być wydruk ("Printer profile") i sposób tłumaczenia kolorów "Rendering intent" jako "Ralative colorimetric" włączam równierz opcje "Black point compensation" i wychodzi bomba wydruk...
    Ślepy by zobaczył różnice przed i po kalibracji.
    Fotka testowa którą dostałem z labu Fuji i którą porównałem z wydrukiem z kalibrowanej drukarki wygląda gorzej :-)

Bywalec Awatar Paprochwbody
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam. Mam ten sam problem. Nie może ktoś podać danych firmy zajmującej się kalibracją. Moja CP-220 drukuje tak "sinoniebieskie"zdjęcia, wyprane z kolorów, że słabo się robi. Nie znalazłem w necie takiej firmy. Będę wdzięczny o jakieś namiary.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    Dogadałem się z pewną firmą (krajową) i na podstawie wydruku zestawu 2 i 4 wzorców sporządzono mi 2 profile.
    o ! jestem tym bardzo zainteresowany. Ile zapłaciłeś i co to za krajowa firma?
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    o ! jestem tym bardzo zainteresowany. Ile zapłaciłeś i co to za krajowa firma?
    Odpowiem Ci na privo bo wiem z praktyki http://www.canon-board.info/showthread.php?t=6019 że niektórzy powiedzą że mam nierówno pod sufitem i lepiej se gorzałe kupić...
    Oficjalnie odpowiem że w wysyłkowo w USA najtaniej znalazłam za 50$
    http://www.drycreekphoto.com/custom/..._kit_downloads firma jest sprawdzona bo czytałem na różnych forach że ludzie chwalili.
    Jeden gostek napisał że to najlepiej wydane 50$ w jego życiu :-)
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Podziel się informacją, a marudy niech marudzą. Może jeszcze komuś się to przydać. Mnie to tylko ciekawi, bo nie mam drukarki, ale może kiedyś...
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

BTW. Te profile są stabilne przy zmianie paczki papieru/tuszu?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

No niech wam będzie :-) . Znalazłem firmę poligraficzną, której właściciel powiedział że generalnie się tym nie zajmuje ale zrobi to na próbę - byłem pierwszym testowym ;-) klientem na taką usługę.
    Powiem to tak drukarkę kupiłem za 150 zł (Allegro) najmniejszy kit (papier + folia) to około 49zł. Za profilowanie zapłaciłem 300 zł i śmiało twierdzę że w przypadku tej drukarki wystarczy to zrobić 1 raz i potraktować to jako dodatkowy koszt zakupu. Materiały eksploatacyjne są zawsze takie same, ich własności się nie zmieniają tzn. zawsze mam te same wydruki po zmnianie kita. Drogo czy tanio - NIE ZAMIERZAM z nikim dyskutować na ten temat!
    Ja omijam laby szerokim łukiem i drukuje sobie w domku popijąc piwko...a że nie trzaskam jakiejś masówki np z tegorocznych wakacji (1500 fotek) wydrukowałem tak ze 100 to jestem zadowolony. Moim marzeniem jest Kodak Professional 1400 - ********a drukarka - w USA do wyrwania za 350$.
    http://www.kodak.com/global/en/profe....22.7.18&lc=en
    Wydziałem wydruk A4 po prostu poezja...atramentowe wymiękają...
    To jest ten adres polskiej firmy i jak widzę mają usługę w cenniku ;-)
    http://www.lares.punkt.pl/cennik.htm
    A jeszcze jedno jakby kto był zainteresowany i miał już CP400 to może mi podesłać jaką fotkę (najlepiej w przestrzeni Adobe RGB) a ja ją przerobię posiadanym profilem. Taką fotkę można sobie wydrukować i ocenić samemu czy warto zainwestować w dedykowany profil...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Dodam jeszcze że dzisiaj zrobiłbym to chyba (profilowanie drukarki) poprzez
    http://www.drycreekphoto.com/custom/customprofiles.htm
    Czytałem pozytywne opinie na forach a jeden gostek napisał że to najlepiej wydane 50$ w jego życiu. Co do tej polskiej firmy, której adres podałem to proszę nie powoływać się na mnie. Właściciel prosił mnie o potraktowanie tego jako usługi testowej i podkreślił że normalnie się tym nie zajmuje (jak widać zmienił zdanie :-) )...jak kto chce to może spróbować się dogadać i podać za przykład tą firmę z USA.
    W czasie gdy ja to robiłem około 6mies temu to po bardzo długim googlaniu w Polsce oprócz tej firmy nie znalazłem nic konkretnego...teraz może to wyglądać inaczej...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów