Jakiś czas temu kupiłem w/w drukarkę (nowa 230 zł na Alegro). Jest to drukarka termosublimacyjna formatu 15x10. Wydruki są super i jedyne co mi nie pasowało że kolory były za zimne w stos. do tego co widziałem na monitorze i wzorcowych wydrukach z labu. Ze względu na to że materiały eksploatacyjne są zawsze te same tzn. nie ma innego kitu (folia+papier) niż orginalny postanowiłem ją skalibrować.
Dogadałem się z pewną firmą (krajową) i na podstawie wydruku zestawu 2 i 4 wzorców sporządzono mi 2 profile.
W praktyce pomimo że ten 2 profil sporządzone na podstawie większej ilości próbek kolorów to w praktyce różnice są bardzo subtelne i praktycznie nie widoczne. Ale do rzeczy:
W tej chwili moje wydruki są praktycznie takie same jak z labu! Kolory są świetne. Patrząc na mój monitor (kalibracja na oko) jedyna różnica jaką dostrzegam w stos. do wydruku to kwestia kontrastu wynikająca z innych technologi (monitor i wydruk). Kolory na moje (kaprawe) oko są b. podobne. Nie mogłem tego powiedzieć przed kalibracją...
Jeśli komuś b.zależy na jakości wydruków w domu i używa tego samego papieru+tusze to polecam kalibrację...
BTW.
Gdybym robił to jeszcze raz to skorzystałbym z :
http://www.drycreekphoto.com/custom/customprofiles.htm
wyszło by mnie to taniej niż w kraju...tak czy siak jestem zadowolony z wyników.