Ale trnsakcji dokonałem poza allegro.Zamieśćiłem ogłoszenie na forum kupujący go wyczajił.a jak o allegro chodzi to chyba sprzedający ustala warunki wysyłki.
Ale trnsakcji dokonałem poza allegro.Zamieśćiłem ogłoszenie na forum kupujący go wyczajił.a jak o allegro chodzi to chyba sprzedający ustala warunki wysyłki.
Jeżeli tak, to ja bym sprawe rozwiązał w ten sposób:
Powołał się na ten przepis, który przytoczyłem wcześniej. Wysłał kupującemu skany wszystkich dokumentów przewozowych (druczki z poczty) i czekał, aż poczta się ustosunkuje. Jeżeli oddadzą te 110zł - zwracasz je kupującemu.
koniec sprawy
Polecam lekturę KC - artykuły 535-555. Tam jest to dość treściwie wyjaśnione.
Nabywca nie urodził się wczoraj i doskonale wie, jakie są realia na poczcie. Zgodził się na te warunki.
Natomiast, jeżeli to ja bym był kupującym, to nie oszukujmy się żądałbym zwrotu gotówki - 99% ludzi nie wie o istnieniu tego przepisu, więc pewnie bym coś ugrał (chociaż 50%).
Ostatnio edytowane przez swiderski ; 19-06-2009 o 16:36
350D z gripem + kit + 28-105 USM + 380EX
No własnie z tą znajomoscią przepisów jest różnie.Jedni mówią tak inni inaczej.Ale przepisy są przepisami.
Szanowni moderatorzy-post można usunąć. Obiektyw znaleziony:-D i odesłany do kupującego.Dziękuje wszystkim za rady.Napewno skożystam z nich w przyszłośći.Pozdrawiam wszystkich,którzy dzielali się w tym temacie i poswięcili mi swój czas.
Niewiem jak to się stało ale poczta polska stwierdziła,że z paczki odlepił się blankiet z adresem nadawcy i odbiorcy.Pewnie zasłabo przyklejili.A wszystkie takie paczki i listy trafiają na magazyn w Koluszkach.Paczke otworzyli i zrobili zdjęcie zawartości poczym zdjęcie trafiło na poczte.Pojechałem obejrzałem zdjęcie i zdziwienie-mój obiektyw.