Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Wątek: Skradziony obiektyw?

Początki nałogu Awatar swiderski
    Miasto
    Gorzów/ Szczecin

Domyślnie

Teoretycznie nie. Jeżeli Kupujący nie chciał ubezpieczać przesyłki, to jego strata. Odpowiedzialność sprzedawcy kończy się w momencie przekazania rzeczy przewoźnikowi.
    Tak wynika z KC.
    Nie wiem tylko, czy w regulaminie allegro nie ma klauzuli, że kupujący staje się właścicielem dopiero w momencie otrzymania przesyłki "do ręki".
    350D z gripem + kit + 28-105 USM + 380EX

Dopiero zaczyna Awatar elwis2312

Domyślnie

Ale trnsakcji dokonałem poza allegro.Zamieśćiłem ogłoszenie na forum kupujący go wyczajił.a jak o allegro chodzi to chyba sprzedający ustala warunki wysyłki.

Początki nałogu Awatar swiderski
    Miasto
    Gorzów/ Szczecin

Domyślnie

Jeżeli tak, to ja bym sprawe rozwiązał w ten sposób:
    Powołał się na ten przepis, który przytoczyłem wcześniej. Wysłał kupującemu skany wszystkich dokumentów przewozowych (druczki z poczty) i czekał, aż poczta się ustosunkuje. Jeżeli oddadzą te 110zł - zwracasz je kupującemu.
    koniec sprawy

Polecam lekturę KC - artykuły 535-555. Tam jest to dość treściwie wyjaśnione.

Nabywca nie urodził się wczoraj i doskonale wie, jakie są realia na poczcie. Zgodził się na te warunki.

Natomiast, jeżeli to ja bym był kupującym, to nie oszukujmy się żądałbym zwrotu gotówki - 99% ludzi nie wie o istnieniu tego przepisu, więc pewnie bym coś ugrał (chociaż 50%).
    Ostatnio edytowane przez swiderski ; 19-06-2009 o 16:36
    350D z gripem + kit + 28-105 USM + 380EX

Domyślnie

No własnie z tą znajomoscią przepisów jest różnie.Jedni mówią tak inni inaczej.Ale przepisy są przepisami.

Domyślnie

Szanowni moderatorzy-post można usunąć. Obiektyw znaleziony:-D i odesłany do kupującego.Dziękuje wszystkim za rady.Napewno skożystam z nich w przyszłośći.Pozdrawiam wszystkich,którzy dzielali się w tym temacie i poswięcili mi swój czas.

Uzależniony Awatar Yoshitaka
    Miasto
    Kraków/Jarosław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elwis2312 Zobacz posta
    Szanowni moderatorzy-post można usunąć. Obiektyw znaleziony:-D i odesłany do kupującego.Dziękuje wszystkim za rady.Napewno skożystam z nich w .Pozdrawiam wszystkich,którzy dzielali się w tym temacie i poswięcili mi swój czas.
    Może napiszesz jak się znalazł ??
    Będzie wiadomo co robić w takich sytuacjach.

No i gratuluję pomyślnego zakończenia całej sprawy.
    Canon 50D + dodatki

Domyślnie

Niewiem jak to się stało ale poczta polska stwierdziła,że z paczki odlepił się blankiet z adresem nadawcy i odbiorcy.Pewnie zasłabo przyklejili.A wszystkie takie paczki i listy trafiają na magazyn w Koluszkach.Paczke otworzyli i zrobili zdjęcie zawartości poczym zdjęcie trafiło na poczte.Pojechałem obejrzałem zdjęcie i zdziwienie-mój obiektyw.

Coś już napisał

Domyślnie

od tego jest deklaracja wartosci, jak zaginie to oddaja kase

Cytat Zamieszczone przez elwis2312 Zobacz posta
    Niewiem jak to się stało ale poczta polska stwierdziła,że z paczki odlepił się blankiet z adresem nadawcy i odbiorcy.Pewnie zasłabo przyklejili.A wszystkie takie paczki i listy trafiają na magazyn w Koluszkach.Paczke otworzyli i zrobili zdjęcie zawartości poczym zdjęcie trafiło na poczte.Pojechałem obejrzałem zdjęcie i zdziwienie-mój obiektyw.
    powiedz gdzie, powiem ze to moja paczka

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów