Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: Skradziony obiektyw?

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

No ale o czym w ogóle mówimy? Takie paczki ubezpiecza się zawsze, niezależnie czy przy wysyłce pocztą polską czy kurierem. Nie było by najmniejszego problemu - a że chciało się zaoszczędzić kilka złotych to teraz ma się kosztowną lekcje...

Początki nałogu Awatar janhalb

Domyślnie

Ja wiem, że to takie gadanie po fakcie, ale KTO WYSYŁA OBIEKTYWY POCZTĄ????? Jak cos ma wartość powyżej 100 zł, to tylko kurier. Na poczcie a dużo rzeczy "ginie".

Pytanie zasadnicze: czy przesyłka była ubezpieczona i na ile? Jak była, to Ci zwrócą. Jak nie była - to masz w plecy, niestety, bo żeby paczka się "znalazła" - jakoś nie wierzę.
    Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

za duzo ?

na ok 1000 paczek wyslanych/odebranych jak nie wiecej , zadna nigdy nie zaginela

pech poprostu , kiepsko napisany adres , odkleila sie etykieta , zamokla itp itd rozne rzeczy

jak myslicie ze kurier to sie nie zgubi itd to powodzenia , firmy kurierskie w wiekszosci korzystaja z uslug... poczty o czym wiekszosc pewnie nie wie , ale to nie temat na dyskusje o tym ;]

od siebie polecam Pocztex , ze wszystkich kurierow z nimi nigdy problemu nie mialem i paczka z rana 8-9 , a nie musze za to doplacac ;]
    no comment...

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HooMaR Zobacz posta
    Jako prywatna osoba hadlując na allegro staram się przedmioty o wartości powyżej 200 zł wysyłać paczką z zadeklarowaną zawartością, wtedy śpię spokojnie.
    Wybór zostawia się kupującemu z zastrzeżeniem że to on ponosi odpowiedzialność za wybrany sposób przesyłki. Jeśli ktoś chce zaoszczędzić i wybiera ekonomiczną PP za 8zł to niech się sam martwi co robić gdy paczka zostanie skradziona. Jako sprzedający nie mogę przecież ponosić odpowiedzialności za to że na poczcie ktoś ukradł. Z mojej strony transakcja została przeprowadzona w należyty sposób a to kupujący wybiera i płaci za przesyłkę.

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeśli masz dowód nadania ( a pisałeś, że masz), zeskanuj i wyślij mailem odbiorcy.

Dopiero zaczyna Awatar elwis2312

Domyślnie

Skserowałem i chciałem wysłać kupującemu dowód nadania paczki ale...ODMÓWIŁ.Przewiduje jeszcze inny scenariusz ale narazie nic nie chce mówic.

Początki nałogu Awatar UrGuR
    Miasto
    Wronki

Domyślnie

Przy wysyłce paczki mamy opcje podania jej wartości, ja zawsze to robie, przepisuje tam kwote pobrania i w razie co to dostane od poczty tyle ile tam wpisałem, fakt, ze przesyłka kosztuje wtedy dużo więcej, 2zł od każdego 100zł wartości, ale ma sie pewność, że nie stracimy. Dwa dni temu wysyłałem poczta wielką paczke 15kg (przedmiot sprzedany na allegro) za 1400zł, i w polu wartość wpisałem te sume, mimo, ze była to przesyłka ekonomiczna dotarła z Wronek do Mielca (ogromny dystans) w jeden dzień. Wysyłałem i zamawiałem pocztą już mnóstwo rzeczy i nie zawiedli mnie, trzeba tylko wiedzieć jak z nimi postępować!
    https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
    C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC

Domyślnie

No widzisz.Jak to ktoś wcześniej napisał w poście "mądry polak po szkodzie"Też mogłem tak zrobic

Początki nałogu Awatar swiderski
    Miasto
    Gorzów/ Szczecin

Domyślnie

Zgodnie z art. 548 K.c. korzyści i ciężary związane z rzeczą oraz ryzyko jej przypadkowej utraty lub uszkodzenia przechodzą na kupującego z chwilą wydania rzeczy, niezależnie od tego, kiedy kupujący stał się właścicielem kupionej rzeczy.

Sformułowanie „wydanie rzeczy” należy rozumieć jako każdy sposób przekazania rzeczy, w tym również powierzenie jej przewoźnikowi trudniącemu się przewozem rzeczy danego rodzaju.

Chociaż ja osobiście żądałbym od sprzedającego zwrotu gotówki.
    Na przyszłość ubezpieczaj paczki nawet na 100zł - wtedy nie giną.
    350D z gripem + kit + 28-105 USM + 380EX

Domyślnie

Znaczy prawnie może domagać się zwrotu pieniędzy?

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów