Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: [konradl] Wycieczka po Wigierskim Parku Narodowym

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

sympatyczne zdjecia. starannie naswietlone, dobrze przygotowane do prezentacji.

brakuje mi tylko wiekszej skrupulatnosci przy komponowaniu. wiele zdjec cierpi na braku dobrego ulozenia elementow w kadrze i czegos co mozna okreslic jako "spojnosc historii" - odpowiedniego punktu zaczepienia wzroku i linii prowadzacej oko ku miejscu spoczynku. o ile np. w Klasztorze nie miales z tym problemu, o tyle w przypadku Suchar(ow) sporo zdjec prosi sie o staranniejsze ulozenie kadru (w tym tez dopilnowanie poziomu i mniej centralne podzialy)...

ogolnie, to przyjemnie sie oglada, choc widac potrzebe poprawek
    www albo tez flickr

Domyślnie

Dziekuje za opinie, tak szczerze mowiac to pierwsze powazniejsze proby z widoczkami, zawsze robilem tylko macro jednak coraz bardziej ciagnie mnie w ta strone. Mysle ze potrzebuje troche czasu zeby sobie wypracowac jakies pojecie w tej dziedzinie.
    Z poziomami mam gigantyczny problem, brakuje mi siatki w wizjerze Z tego rowniez wynika czesto podzial 50/50 (tam sa punkty AF-u w linii do ktorych moge rownac ).

Masz moze jakies konkretne typy nadajace sie do poprawki? O ile mam odpowiednio duzo obejmujace oryginaly, sprobowalbym wykadrowac wedlug Twoich wskazowek.

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Jakos tak sceptycznie podchodzilem do tego watku (sam nie wiem dlaczego) a tu takie mile rozczarowanie - zdjecia bardzo przyjemne, galeria przejrzysta i mila dla oka, widoczki niezle, makro super. Gratulacje.

Przy okazji, poniewaz specjalizujesz sie niejako w makro, zapytam - jaka skala odwzorowania jest potrzebna zeby zrobic taki duzy portret wazki? Po moich pierwszych bardzo nieudolnych probach makro zauwazylem ze 1:1 to zdecydowanie za malo. Podejrzewam ze albo mieszek albo silne cropowanie fotki. Po prostu nie moge wypelnic glowa wazki calego kadru...

Domyślnie

hmm moze temat dziala podswiadomie odstraszajaco ?

A wiez ze nie wiem? Jednak lepek tej mniejszej wazki jest mocno cropowany, skala odwzorowania jest w granicach 2:1 - 3:1. Tylko nie wiem czy dalsze zwiekszanie powiekszenia wyjdzie na dobre, macro bylo robione przy przyslonie f22 a glebia ostrosci i tak jest juz minimalna.
    Zdjecia te byly robione Cosina 100 mm macro z odwroconym heliosem, jednak czekam wlasnie na pierscienie posrednie i kilka obiektywow na m42, jak dojda przetestuje takie rozwiaznie

Uprawnienia umieszczania postów