W jakimś tescie czytałem że tak własnie jest że nikony dają zimniejsze kolory, nasycenie czerwonego jest mniejsze.
W jakimś tescie czytałem że tak własnie jest że nikony dają zimniejsze kolory, nasycenie czerwonego jest mniejsze.
No tak wiadomo, nad zdjęciami pracuje się też przed monitorem komputeraZamieszczone przez Vitez
ale chodzi mi o to czy takiego nasycenia nie możnaby uzyskać przez zmiane jakiś ustawień w aparacie.?
Dużo zależy też od dobrze dobranego balansu bieli-ale mimo to widać różnice w nasyceniu kolorów.
Nie robie na automacie.Zamieszczone przez Vitez
Jak wyliczyles tak precyzyjna liczbe 1/64?Zamieszczone przez akustyk
chyba sie machnalem, bo matryce w cyfrach Canona i Nikona nie sa 14-bitowe, tylko 12-bitowe. tak mi sie teraz przypomnialo :-)Zamieszczone przez pn_
zakladajac na chwile ze matryca jest jednak 14-bitowa, to na piksel wypada informacja w jednym z 2^14 stanow.
JPEG ma 8 bit na kanal. czyli na piksel przypada informacja w 2^8 stanow.
2^14/2^8 = 2^6 = 64.
ale jesli matryca ma 12-bit to ten iloraz sie zmniejsza do 16. i wydaje mi sie jednak, ze interpolacja nie pozostaje tu bez wplywu na ilosc informacji. z korzyscia na rzecz JPEG-a, choc trudno oszacowac jak duza.
tak czy siak JPEG to ograbianie siebie samego z informacji i na dzien dobry pogarszanie zdjec. do kotleta to jeszcze mozna wybaczyc, ale powazne zdjecia... tylko i wylacznie w RAW-ach
Pewnie by mozna, jednak nie bedzie to przy identycznych ustawieniach. Zauwaz ze Nikon to CCD Sony a Canon to CMOS Canona - "nieco" odmienne konstrukcjeZamieszczone przez electron
.
Tu sie powtorze - RAW i obrobka sluzy do odpowiedniego dobrania i nasycenia i balansu bieli.Dużo zależy też od dobrze dobranego balansu bieli-ale mimo to widać różnice w nasyceniu kolorów.