Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: [Matiq05] Makro - początki

Coś już napisał

Domyślnie

Mam pytanie jeśli wolno Akurat mam 40D z 18-55IS i mam Heliosa. Za nic nie mogę uzyskać dobrych zdjęć. Matiq05 czy możesz się podzielić informacją jak to robisz? Czym ostrzysz - Haliosem, czy AF z aparatu? Może wiesz gdzie mógłbym coś więcej doczytać na temat takiej kombinacji z Heliosem?

Domyślnie

rozne ciekawe pomysly czytalem, ale zeby sie ze statywem na robale wybierac to przebija wszystkie focilem makro przez jakies 2 lata i raz w zyciu uzylem do tego statywu, o 4 rano jak sobie pszczolka spala, ale i wtedy bylo ciezko bo wialo. najlepszym sposobem na ostre foty robali jest lampa z dyfuzorem. czasy jakie autor osiaga tzn 1/60 to naprawde strasznie dlugo, dla mnie 1/250 to takie min dla ruszajacego sie owada.
    co do ostrosci to w makro przedewszystkim ostrzy sie manualnie, nawet nie koniecznie pierscieniem, a przyblizaniem lub oddalaniem sie od obiektu. pozdrawiam

Domyślnie

Jeśli chodzi o mój zestaw to robię to tak... Przysłonę w Heliosie skręcam na najmniejszą (tj. f2), ostrość w Heliosie na nieskończoność, następnie mocuje go odwrotnie do mojego obiektywu przez tuleje. Jeśli chodzi o technikę robienia zdjęć to w aparacie ogniskową daje na największa czyli zoom na maxa, i ustawiam MF na nieskończoność AF nie zawsze sie sprawdza i czasami zanim "zaostrzy" to juz owada może nie być. Ostrze po prostu trzymając spust do połowy i oddalając aparat lub przybliżając Kiedy jestem zadowolony wciskam No i używam dyfuzora... ale bez taka sama technika

Co do czasów to używałem 1/60 gdyż zdjęcia robiłem w trybie preselekcji przysłony i aparat zawsze wybierał 1/60. Zaś na manualu gdy ustawiałem krótsze czasy to fotki były albo prześwietlone albo niedoświetlone bo na manualu mam tylko 3 stopnie błysku :/ Ale rozwiązałem już ten problem i w domu fotki wychodzą dobre Teraz tylko pogonić w plener.
    Canon S3IS + Helios 44m-4 + dyfuzor DIY

http://www.youtube.com/user/Matiq05

Coś już napisał

Domyślnie

dzięki, a nie wychodzi Wam makabrycznia mała GO, bo ja takie coś zuważyłem - przykładam Heliosa (odwróconego) ręcznie do 18-55?

Domyślnie

Niestety przy takim odwzorowaniu GO jest strasznie małe... a w Heliosie jest nawet duże odwzorowanie... Sam nawet specjalnie wykręciłem zestaw soczewek aby mieć wiekszą GO tracąc na przybliżeniu które i tak było dla mnie za duże

Podczas robienia zdjęć używam przysłony f8 aby mieć jak najwiekszą GO Niestety nawet przy tej często wystarczy milimetr przesunąć aparat do tyłu/przodu i ostrość złapana tam gdzie nie chcemy

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krystian123 Zobacz posta
    rozne ciekawe pomysly czytalem, ale zeby sie ze statywem na robale wybierac to przebija wszystkie
    No to musisz jeszcze trochę poczytać. Nikt nie mówi, że masz sobie ustawić statyw na trzech nogach, zakopać i podmurować, ustawić ostrość na liściu a dopiero później zapraszać tam muchę. Już użycie monopoda, który możesz dowolnie pochylić nad krzakiem, daje o niebo większy komfort, niż fotografowanie "z ręki". A statyw oparty na dwóch nogach to już kołysanie tylko w jednej płaszczyźnie. I co z tego, że zanim to ustawisz, owad zniknie? Jak już to rozstawisz, i owad pozostanie na swoim miejscu, masz 80% szans na udane (ostre) zdjęcie. Przy fotografowaniu z ręki zrobisz oczywiście podczas jednego wypadu więcej zdjęć, ale większość będzie typu "jakoś" a nie "jakość". No chyba, że jesteś fenomenem potrafiącym zrobić nieporuszone zdjęcie przy ogniskowej 200 mm z czasem 1/30 sek. To pogratulować.
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Domyślnie

Dawno tu nie zaglądałem Dodaje wiec jeszcze kilka fotek do ocenienia/przeglądnięcia

9.
    10.
    11.
    12.

Awatar Dark
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Duże powiększenia i ostrość są w zasadzie takie jak trzeba. Popracuj nad kadrami (pasuje mi tylko 9 i 11) oraz bardziej równomiernym oświetleniem
    Niepoprawny politycznie, WysokoSzumiący na każdym ISO aparat, z bandingiem, dead- i hotpikselami oraz odklejającymi się gumami. Kilka słoików po musztardzie i akcesoriów

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów